Mircea Lucescu este stăpânul Europei de Est!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şahtior Doneţk este echipa pe care nu o vrea nimeni ca adversar în sferturile Ligii Campionilor, după 6-2 la general cu AS Roma. Nici măcar Barcelona lui Guardiola! Calificat în sferturile Ligii Campionilor pentru a treia oară în carieră, „Il Luce" simte tot mai aproape momentul său de maximă glorie.

După 3-0 cu AS Roma, Mircea Lucescu se poate declara un antrenor mulţumit. Are admiraţia unui continent întreg şi a unui oraş, Doneţk, în care este venerat ca un zeu. A câştigat deja Cupa UEFA, dar aerul Ligii se respiră altfel. „Asta e o performanţă poate mai mare ca cea din 2009", spunea „Il Luce", înainte să umilească Roma. Se referea „doar" la sferturi, dar gândul îi zboară acum inevitabil către semifinale.

Presa italiană: „Mircea Lucescu, avocatul diavolului"

E pe val: „Cred în această echipă. Jucătorii noştri nu sunt cu nimic inferiori, ba chiar au arătat că îşi pot depăşi adversarul, indiferent de numele acestuia". Întărâtat şi el de parcursul din acest sezon, patronul Ahmetov îi dă apă la moară. „Acum, obiectivul nostru este să jucăm în semifinale", spune miliardarul şi vine şi cu argumente: „Adversarele noastre au tradiţie mai mare, dar la noi mare este ambiţia". 

Raţ: „De ce să nu visăm la semifinale?"

Răzvan Raţ, singurul român demn să îmbrace zilele astea tricoul lui Şahtior (cum lăsa recent de înţeles Lucescu), îi dă dreptate miliardarului: „Suntem din ce în ce mai puternici. Când ţinteşti cel mai sus, poţi să capeţi ceea ce doreşti! De ce să nu visăm?".

Pentru Mircea Lucescu ar fi o performanţă de panoplie, una care să-i reconfirme statutul între marii antrenori ai Europei. Ultimul estic în finala Cupei Campionilor este sârbul Ljupko Petrovici, cel care a adus trofeul în vitrina Stelei Roşii din Belgrad în urmă cu 20 de ani.

În penultimul act al Ligii Campionilor a mai ajuns doar Valeri Lobanovski, cu Dinamo Kiev, în 1999. Românul Lucescu este însă tehnicianul în activitate cu cele mai bune rezultate din această parte a continentului. N-o spunem noi, o spune palmaresul său!

Josep Guardiola: „Nu vreau cu Şahtior"

Evoluţia lui Şahtior n-a scăpat atenţiei celui mai în vogă antrenor al momentului. „Nu vreau să mă gândesc la viitorul adversar până nu ştim toate echipele calificate. Oricum nu am preferinţe...poate doar să nu fie Şahtior! Cunosc această echipă şi nu-mi place deloc". Spune asta Josep Guardiola! "Dacă Guardiola spune aşa ceva, antrenorul celei mai bune echipe din lume, nu ai cum să nu fii măgulit", a reacţionat „Il Luce". „Când eu am spus că Şahtior este un fel de Barcelona a Estului, toată lumea, dar mai ales românii, mi-au sărit în cap. Or, eu nu ştirbeam cu nimic din meritele acestei echipe!".

„Şahtior seamănă cu Dinamo din anii '90"

„Adevărul": Felicitări pentru calificare! Cred că v-au sunat telefoanele non-stop...

Mircea Lucescu: Aşa este, dar nu am răspuns că am avut antrenament, apoi şedinţă cu băieţii... N-am avut timp de telefoane pentru că duminică am meci în campionat, trebuie să mă pregătesc. Cât timp crezi că ne bucurăm după un meci? A fost aseară (n.r. - marţi), dar acum gata, ne întoarcem la treabă!

Ce v-a spus preşedintele după joc?

M-a îmbrăţişat, mi-a mulţumit... Ce putea să-mi spună?

Nu ştiu, că sunteţi cel mai bun...

În mintea lui cred că asta gândeşte (râde), dar crezi că pe mine mă mişcă lucrurile astea? Dacă ar fi să plec urechea după toate laudele din 35 de ani de antrenorat, timp în care am dat greş de foarte puţine ori, unde aş ajunge?  Pentru mine, satisfacţia este faptul că am transformat Şahtiorul, dintr-o echipă mai puţin cunoscută, într-o forţă!

Care este secretul acestui succes?

Muncă, planificare, anticipare şi studiu. O echipă nu se poate face decât în două moduri: ori dacă ai bani şi o faci peste noapte cumpărând tot ce e mai bun, dar nu ai garanţia rezultatelor, ori crescând jucători. Eu am ales a doua variantă şi uite că nu am dat greş.

Da, dar şi dumnevoastră aţi cumpărat fotbalişti cu multe milioane de euro...

Da, dar am gândit în perspectivă şi i-am luat ştiind că mâine, poimâine vor valora zece sau douăzeci de milioane. Îţi spun, sunt de şapte ani la Şahtior, în primii doi ani nu am vândut sau cumpărat jucători, apoi am început reconstrucţia propriu-zisă a echipei. I-am vândut pe toţi cei care se considerau prea buni pentru Şahtior şi am luat puşti de 18-19 ani, i-am crescut, le-am dat încredere şi am ajuns unde suntem astăzi.

Este Şahtiorul de-acum cea mai puternică echipă pe care aţi antrenat-o?

Nu ştiu dacă pot spun asta, însă este la un nivel foarte înalt. Suntem în creştere de valoare, acum ne lipseşte doar experienţa, pe care o vom căpăta în timp. Echipa nu a ajuns încă la apogeu, la nivelul maxim pe care îl poate atinge.

Se poate compara Şahtiorul de-acum cu Dinamo din anii '90?

Să ştii că da. Din păcate pentru mine şi pentru munca mea de patru ani, Dinamo de atunci s-a desfiinţat, însă dacă am fi mers mai departe, în mod sigur am fi ajuns o forţă în Europa. Uite, şi la Corvinul făcusem o echipă frumoasă, şi doar pentru că eram din Hunedoara şi am fost furaţi, am terminat sezonul acela pe locul trei, în loc să câştigăm campionatul.

Cu cine aţi vrea să picaţi mai departe în Ligă?

Nu mi-am făcut niciun plan şi ştii de ce? Pentru că echipa mea se poate bate de la egal la egal cu oricare dintre echipele rămase în competiţie.

Josep Guardiola a spus după meciul cu Arsenal că n-ar vrea ca Barcelona să joace cu Şahtior...

Păi da, pentru că ştie ce echipă redutabilă formăm, dar nu vreau să spun mai multe, pentru că atunci când am vorbit despre faptul că el ne-a lăudat am fost ironizat de oamenii din fotbalul românesc care habar nu au de fenomen.

S-a schimbat obiectivul echipei acum?

Nu, absolut deloc. Doar că am mai făcut un pas înainte faţă de câştigarea Cupei UEFA de-acum doi ani. Contează ce urmează.

Parcursul Şahtiorului în acest sezon

Liga Campionilor Grupa H

Şahtior - Partizan -1-0
Sporting Braga - Şahtior -0-3
Arsenal - Şahtior -5-1
Şahtior - Arsenal -2-1
Partizan - Şahtior -0-3
Şahtior - Sporting Braga -2-0

*A terminat grupa pe prima poziţie, cu 15 puncte, cu trei  mai mult ca Arsenal

Optimi

AS Roma - Şahtior -2-3
Şahtior - AS Roma -3-0

Campionatul Ucrainei

*este pe locul 1, la o distanţă de 12 puncte faţă de Dinamo Kiev, cu zece etape înainte de finalul sezonului. În 20 de etape a obţinut 18 victorii şi un egal, având golaveraj 39-7.

Top 5 în clasamentul coeficienţilor UEFA în acest sezon

Echipa                Puncte    Bonus    Total        Coeficient*

1. Şahtior             14             10         24            25.8500
2. Barcelona       12             10         22            24.7284
3. Chelsea          12              9          21            24.1000
4. Bayern             12              9          21            23.8666
5. Real Madrid    12             9          21            23.7284

*la punctele adunate din meciuri se adaugă 20% din coeficientul ţării

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite