Crăciun la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olăroiu s-a adaptat perfect la stilul de viaţă al arabilor
Olăroiu s-a adaptat perfect la stilul de viaţă al arabilor

Pentru cei care activează în fotbalul din zona Golfului Persic, Sărbătoarea Naşterii Domnului este doar o altă zi petrecută pe banca tehnică, pe terenul de joc sau chiar în cantonament. La mii de kilometri depărtare de România, în ţările arabe, printre dunele de nisip, e anul 1431 şi nu urmează nici Crăciunul, nici Revelionul.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

A devenit deja o tradiţie în România ca prin mijlocul lunii decembrie fotbalul să tragă obloanele şi să intră în hibernare. Asta în timp ce englezii joacă pe rupte, fără pauză, iar spaniolii şi italienii iau doar o minivacanţă de două săptămâni. Ce e drept, ei se şi califică la turneele finale, în primăvara europeană, în timp ce ai noştri parcă se grăbesc să iasă din Europa pentru a se putea bucura liniştiţi de iarnă.

Şi, totuşi, există şi români pentru care aceste zile nu înseamnă doar cadouri, distracţie, sarmale şi caltaboşi. Sunt oameni pentru care fotbalul nu se opreşte. Vorbim despre cei care au fugit de criză în ţările calde, unde sunt plătiţi cu „petrodolari". Şi sunt mulţi! Mai precis, 16.

Îl demit pe „Săpăligă" de Crăciun?

În Arabia Saudită, Al-Hilal, cu Mirel Rădoi anunţat titular, joacă, diseară, un meci important cu Al-Wahda în campionat. Formaţia din Riad e pe primul loc, având un avans confortabil, de cinci puncte faţă de locul doi. În schimb, la Al-Ettifaq Dammam, Ion Marin şi Gică Mihali au o situaţie disperată. Au pierdut în ultimele două etape, au ajuns la doar două puncte de primul loc retrogradabil şi joacă, mâine, un meci crucial, acasă, cu Al-Ahli. O a treia înfrângere consecutivă ar putea duce la demiterea cuplului de antrenori români, chiar în ziua de Crăciun.

„Craiova Maxima"se reuneşte în deşert

Cea mai mare colonie românească în Orientul Mijlociu s-a format în Kuweit, unde opt antrenori vor încerca să creeze o atmosferă cât de cât apropiată de cea de acasă. Va fi greu, mai ales că Aurel Ţicleanu joacă, diseară, cu divizionara secundă, Al-Sahel în campionat, iar mâine, Ilie Balaci şi Dorian Gugu au meci cu Al-Kazma, la fel ca Alexandru Moldovan, Aristică Cioabă, Gheorghiţă Geolgău, Emil Vlăduţ şi Florin Anton, cei care activează în diferite funcţii la Al-Tadamon. Totuşi, Balaci, Ţicleanu şi Geolgău, foşti coechipieri la „Craiova Maxima", vor încerca să se reunească, măcar pentru câteva ore, de dragul vremurilor de altă-dată.

Oli, meci decisiv în Cupă

În Qatar, Cosmin Olăroiu a terminat turul pe primul loc cu Al-Sadd, iar returul începe abia în mijlocul lui ianuarie. Totuşi, Oli şi colaboratorii săi, Cătălin Necula, Vasile Iordache şi Doru Isac nu vor avea liber de Crăciun. Al-Sadd va disputa, mâine, o partidă crucială în Cupă, cu Al-Sailiya. Pentru a se clasa pe unul dintre primele două locuri din grupă şi a ajunge în semifinale, formaţia din Doha are nevoie de o victorie, egalul însemnând eliminarea.

Sichitiu, la retrogradare

Dacă în Arabia Saudită, Kuweit şi Qatar, românii se pot întâlni între ei, măcar pentru câteva ore, în Oman, Grigore Sichitiu va fi singur. Fostul director tehnic al Rapidului nici nu prea are motive de bucurie. Echipa sa, Al-Nasr, e pe locul nouă din 12, la patru puncte de retrogradare şi va disputa, diseară, un meci important pentru supravieţuire.

Ţicleanu: „Soţia a venit cu genţile pline de carne!"

Antrenor la Al-Sahel, echipă din liga secundă din Kuweit, fostul jucător al Craiovei Maxima va petrece Sărbătorile departe de casă, dar cu familia. "Soţia şi fiica cea mică au venit la mine cu genţile pline cu carne de porc. Va fi al 15-lea an în care voi petrece iarna în spaţiul arab. Mai am un pic şi-l ajung din urmă pe Balaci", a glumit Ţicleanu.

Ilie Balaci: „Soţia îmi face sarmale şi piftie"

Aflat la cel de-al 16-lea Crăciun printre arabi, fără zăpadă şi departe de prieteni, „Minunea Blondă" se consolează cu bucatele preparate de soţia sa.

„Adevărul": Veniţi în ţară de Sărbători?

Ilie Balaci: Ei, aş vrea eu, dar nu pot. O să rămân în Kuweit şi de Crăciun, şi de Revelion. De Crăciun chiar am meci...

Cum sunt Sărbătorile printre arabi?

În niciun caz nu sunt ca acasă. Nu avem zăpadă, nu avem liber şi suntem departe de cei dragi şi de prieteni. Sunt în Kuweit cu soţia şi singura mea consolare este că, atât de Crăciun, cât şi de Revelion voi avea pe masă cam tot ce aş fi avut şi dacă aş fi fost în ţară. Soţia a cumpărat din magazine foarte multă carne de porc şi îmi face sarmale, piftie, caltaboşi şi coaste la cuptor.

Balaci (stânga) s-a obişnuit să petreacă iarna în Asia

De Revelion sunteţi liber?

Ar trebui să fiu. Există o pauză între 25 decembrie şi 10 ianuarie, dar aici e atât de proastă organizarea încât e foarte posibil să ni se programeze, cel puţin, un joc în perioada respectivă. Aş fi vrut să vin acasă, dar sigur nu voi veni.

Nu are rost, vor fi prea puţine zile libere. Şi, oricum, chiar dacă nu e la fel ca acasă, pentru mine nu e nimic neobişnuit să fiu aici de Sărbători. Crăciunul care vine va fi al 16-lea pe care îl petrec în Asia. Nu uitaţi că am început să antrenez în ţările arabe de prin 1991.

Vă veţi vedea şi cu ceilalţi români din Kuweit?

Încă nu am stabilit nimic. De Crăciun nu ştiu dacă va fi posibil, pentru că aşa cum v-am spus am meci, dar e foarte posibil ca a doua zi după Crăciun să mă întâlnesc cu Aurică Ţicleanu, Ghiţă Geolgău şi Sandu Moldovan. Suntem aproape şi ne vedem destul de des pe aici.

Fetele nu vă vizitează?

Liana, fiica mea cea mică, tocmai a fost pe la mine. A stat şase zile şi a plecat pentru că se pregăteşte pentru câteva turnee de tenis. Lorena, fiica cea mare, ar fi trebuit să vină şi ea aici împreună cu Eugen (n.r. - Trică). Din cauza unor treburi şi-au schimbat însă planurile pe ultima sută de metri.

Arabii petrec în vreun fel Crăciunul sau Revelionul?

Nu ştiu să vă spun exact, nu am fost niciodată cu ei de Crăciun sau de Revelion. Ştiu că nu sunt toţi musulmani, dar nu am remarcat vreodată să sărbătorească la fel ca prin Europa.

În Azerbaidjan, Neaga, Aliuţă şi Naidin au împodobit bradul în cantonament

Deşi sunt în Europa, Adrian Neaga, Marian Aliuţă şi Leonard Naidin vor petrece şi ei Crăciunul printre musulmani, în Azerbaidjan. Cei trei sunt sub contract cu Neftci Baku, care îi ţine în cantonament în vederea partidei de sâmbătă cu Simurq, în deplasare.

Neaga (stânga) şi Aliuţă revin în ţară abia de Revelion

„Chiar dacă vom face Crăciunul printre musulmani, nu-l vom neglija. Am cumpărat un brad şi l-am împodobit în camera cantonamentului. E frumos, dar nu la fel ca acasă, lângă familie şi prieteni. Carne de porc nu mâncăm, în Azerbaidjan se mănâncă vită", a declarat Marian Aliuţă. Acesta şi cei doi colegi ai lui de la Neftci Baku vor ajunge în România duminică, astfel că Revelionul îl vor petrece alături de cei dragi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite