Braşov: Lucian Vişoescu, Moş Crăciun de la poalele Tâmpei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Vişoescu practică cu plăcere „meseria“ de Moş Crăciun
Lucian Vişoescu practică cu plăcere „meseria“ de Moş Crăciun

De 10 ani, Lucian Vişoescu este Moş Crăciun, acel personaj mult aşteptat atât de copii cât şi de adulţi. În fiecare an, în preajma Crăciunului, el trebuie să ajungă la diverse evenimente pentru a le oferi copiilor jucării.

Atunci când ne gândim la Crăciun, inevitabil ne trece prin minte şi faptul că vine Moş Crăciun. Acest personaj, care reuşeşte să ne înveselească la fiecare sfârşt de an, este cel mai aşteptat musafir în casele fiecăruia.

  Lucian Vişoescu a ales să aducă zâmbete pe buzele copiilor braşoveni de mai bine de zece ani.  „La început am fost Moş Crăciun într-un magazin, unde aveam reni şi sanie şi unde împărţeam cadouri. Nu primeşte oricine cadouri. Cel mai important este ca acel copil să fie cuminte şi să-mi recite o poezie, o rugăciune sau să-mi cânte un cântecel. Odată mi s-a întâmplat ca un băieţel mai îndrăzneţ să mi se urce în braţe şi să mă tragă de barbă pentru a se convinge că sunt într-adevăr Moş Crăciun", mărturiseşte bărbatul cu barbă albă.

Darurile Moşului sunt diverse. Sacul lui Moş Crăciun de la Braşov este plin cu fructe, dulciuri, hăinuţe, dar mai ales cu jucării. „De fiecare dată am constatat că cei mici sunt nerăbdători să-şi desfacă, mai întâi, jucăriile. În general, îi sfătuiesc pe cei mici să-mi scrie scrisori în care să-mi spună care sunt cadourile pe care şi le doresc", a declarat bărbatul.

„Meserie" moştenită

„Iubesc foarte mult copiii. Şi pe stradă şi acasă stau de vorbă cu ei şi, având barbă, mă aseamănă cu Moş Crăciun cel adevărat. Nimic nu este mai plăcut decât să faci oamenii fericiţi", spune bărbatul.

Moş Crăciun

Moş Crăciun de la Braşov susţine că ideea de „a practica" această meserie o are de la tatăl său. „Cred că l-am avut model pe tata care se îmbrăca în Moş Crăciun şi ne aducea cadouri atunci când eram mici. Întotdeauna mă întrebam cum de are Moşul papuci şi voce ca a tatei", a îşi aminteşte bărbatul. Încă din copilărie, lui Lucian Vişoescu îi plăcea să facă diverse cadouri. „Aveam multe jucării şi îmi aduc aminte că le dăruiam pe cele cu care nu mă mai jucam copiilor de lângă noi, care erau mai sărăcuţi", îşi aminteşte Moşul.

Pentru cei care cred că Moş Crăciunul nostru locuieşte în Laponia, trebuie să ştiţi că acesta este din Braşov şi că duce o viaţă normală. „După terminarea liceului aveam de ales între meseria de medic chirurg şi cea de actor. Din păcate, nu am ales niciuna şi am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice", a spus bărbatul cu barba albă. În plus, Moş Crăciun îşi poate apăra sacul cu cadouri pentru că este şi un bun luptător, în perioada 1965-1968 fiind campion local la box şi lupte greco-romane.

Întrebări şi răspunsuri

Este greu să fii Moş Crăciun?

Niciun lucru nu este greu atunci când îl faci cu plăcere. În meseria asta de Moş Crăciun secretul este să-ţi placă copiii. Automat timpul trece foarte repede în compania lor şi bucuria cu care te privesc şi îţi vorbesc te încarcă pozitiv în orice stare ai fi.  

Mai crede lumea în Moş Crăciun?

Majoritatea persoanelor nu mai cred în Moş Crăciun, dar cu toţii vorbesc despre el. Sunt persoane care au rămas cu dogma asta şi o transmit şi celor mici. Este foarte bine să se facă aşa pentru ca moşul să fie perpetuat peste ani.

Ce-i place:

„Îmi place să citesc poezii şi dramaturgie, să cânt romanţe, să pictez, chiar am o anumită înclinaţie artistică şi să mă uit la meciuri de fotbal, handbal şi box. Binenţeles că moşului îi plac şi femeile frumoase", ne-a mărturisit Moş Crăciun.

Nu-i place:

„Nu-mi place să fumez şi să beau. Urăsc minciuna, trădarea şi perfidia oamenilor", a încheiat bărbatul.  

Profil

Născcut: 16 iunie 1939, Vişoi, Argeş

Familie: Facultatea de Ştiinţe Economice, Bucureşti

Studii: căsătorit, doi băieţi şi un nepot

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite