Adevărul despre Dumitru Bucşaru: „Şurub“, omul care a ridicat şi a dărâmat Unirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Bucşaru s-a retras discret din fotbal, la fel cum a şi intrat
Dumitru Bucşaru s-a retras discret din fotbal, la fel cum a şi intrat

„Adevărul“ vă prezintă portretele celor mai influenţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Dumitru Bucşaru (49 de ani), fostul patron al Unirii Urziceni. Cel care a cedat de curând echipa primarului comunei Chiajna a primit porecla “Şurub“, după ce a vândut tone de astfel de piese Ministerului Transporturilor.

Dumitru Bucşaru s-a născut în 1961, în comuna Coşereni, judeţul Ialomiţa, într-o familie care nu a simţit aproape deloc lipsurile vremii. Chiar dacă regimul comunist nu permitea îmbogăţirea, tatăl său, Gheorghe, făcea bani vânzând lână, sobe de teracotă şi garduri din ciment. Mitică a învăţat meserie de la „bătrânul" său şi a început să-şi pună planurile în aplicare la 27 de ani. Şi-a angajat oameni pentru mici activităţi gospodăreşti şi i-a mers excelent până când a fost luat la ochi de Securitate şi arestat pentru 11 luni! „Am făcut puşcărie pentru manoperă necuvenită. Muncitorii mei câştigau foarte bine, de aceea s-au sesizat «organele»", a mărturisit afaceristul la un moment dat. După ce a ieşit de la „zdup" a fost şicanat, iar apoi, se spune, chiar racolat de Securitate. Presa a scris în urmă cu câţiva ani că ar fi fost „coleg de trupă" cu Gigi Neţoiu, însă fostul patron al Unirii neagă cu vehemenţă acest lucru.

Citiţi şi:

A murit Unirea Urziceni


La începutul anilor '90, Bucşaru şi-a înfiinţat o firmă de construcţii, cu care avea să-şi înceapă adevărata ascensiune. A făcut avere pe seama legăturilor pe care le-a avut cu mai toţi „greii" vremii, fie că a fost vorba de reprezentanţi ai PSD, PNL sau PDL. Cel mai mult ar fi câştigat de pe urma afacerilor cu Ministerul Transporturilor. Către acesta a vândut printre altele şuruburi de miliarde de lei şi s-a ales cu porecla
„Şurub". Presa a scris că printre cei care l-au ajutat să se îmbogăţească se numără Mihai Necolaiciuc, Miron Mitrea, Dorin Cocoş, Traian Băsescu, Elena Udrea, Necolai Onţanu şi Gabriel Oprea.

Din Liga Campionilor la Chiajna

La începutul anilor 2000, Bucşaru era deja un om bogat. Avea bani, dar voia mai mult, aşa că a decis să investească în fotbal. În vara lui 2002, a preluat Unirea Urziceni, care evolua pe atunci în Liga a III-a. Cu Costel Orac antrenor, formaţia ialomiţeană a promovat în vara anului 2006 în premieră în Liga I. Trei ani mai târziu, cu Mihai Stoica manager general şi Dan Petrescu antrenor, Urziceniul, un oraş cu 18.000 de locuitori, avea să scrie istorie: a câştigat campionatul şi a făcut senzaţie în grupele Ligii Campionilor, unde a adunat opt puncte, performanţă nemaireuşită de nicio altă echipă din România! Bucşaru şi-a cules meritele. A fost lăudat de toată presa şi a devenit un exemplu pentru toţi patronii din fotbalul românesc, dar imaginea lui de investitor serios în fotbal a început se se facă ţăndări în urmă cu patru luni, când Mitică „Şurub" a vândut cei mai importanţi jucători. În această iarnă a cedat şi echipa, la Chiajna. 2010 s-a dovedit un an de glorie pentru „profitorul" Bucşaru. Cu participarea din Liga Campionilor şi vânzarea celor mai buni jucători el a câştigat aproximativ 28 de milioane de euro din fotbal, dar în conturi are acum mai puţin întrucât a trebuit să-şi achite unele datorii.

A stat mereu în umbră

Când a devenit faimos, Bucşaru a început să fie tot mai solicitat de ziarişti pentru interviuri, dar a evitat insistent apariţiile în presă şi la televizor. Declaraţiile oficiale acordate de el în timp pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. „Nu ştiţi? Eu nu dau interviuri", este replica favorită a patronului de la Unirea Urziceni atunci când vreun ziarist reuşeste să îl prindă la telefon. Discreţia de care dă dovadă naşte însă multe semne de întrebare vizavi de trecutul său controversat. Numele lui apare în mai multe dosare instrumentate de DNA în 2005, dar de atunci şi până în prezent nu a fost cercetat niciodată în calitate de învinuit.

De la o Dacie neagră la Bentley

La vârsta de 18 ani, Dumitru Bucşaru a primit cadou de la tatăl său o Dacie albă. O conducea peste tot cu mândrie, dar s-a plictisit repede de culoarea ei. La un moment dat, şi-a dorit o Dacie neagră, simbol al puterii în vechiul regim. Şi, şi-a împlinit visul, chiar dacă îi era practic imposibil să cumpere una. Cum? A cumpărat cinci litri de vopsea şi i-a schimbat culoarea. În prezent, controversatul miliardar deţine mai multe limuzine, între care şi un Bentley.

Cartier rezidenţial cu 600 de vile!

Dumitru Bucşaru a demarat în 2008 lucrările la ridicarea unui cartier uriaş de case la marginea Bucureştiului, în comuna ilfoveană 1 Decembrie. Până în acest moment a construit aproximativ 400 de vile, din care a vândut deja 160. În final, ansamblul imobiliar dezvoltat de firma sa va avea aproximativ 600 de case. Cartierul e amplasat pe un teren de peste 100 de hectare, pe care Bucşaru l-a achiziţionat cu mai mulţi ani în urmă de la stat în schimbul a 17 milioane de euro. La vremea respectivă, afacerea a mirosit urât pentru că, spuneau analiştii imobiliari, terenul a fost cu mult subevaluat.

Pe toate feţele

Afaceri: Desfăşoară afaceri în domeniul construcţiilor şi al imobiliarelor.
Avere: Aproximativ 22 de milioane de euro, conform topului „Forbes 500 miliardari", ediţia 2010.
Defecte: E extrem de orgolios, încăpăţânat şi profitor.
Calităţi: E discret, dar şi profesionist în afaceri.
Familie: Este la a doua căsătorie, dar şi aceasta pare să scârţâie serios. Tabloidele au scris în mai multe rânduri că el şi soţia lui, Nicoleta, cu care are un băiat şi o fată, se află în prag de divorţ. Din prima căsătorie, el mai are două fete.
Performanţe: A făcut senzaţie cu Unirea Urziceni în 2009, an în care ialomiţenii au câştigat titlul în Liga I şi au acumulat opt puncte în grupele Ligii Campionilor.

Note „Adevărul"

Corectitudine: 7 / 10
Influenţă: 6 / 10
Credibilitate:  7 / 10
Relaţii: 6 / 10
Cunoscător fotbal: 6 / 10
Profesionalism: 9 / 10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite