Învie Poli şi Gloria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magera şi colegii săi se roagă ca Timişoara să rămână în prima ligă
Magera şi colegii săi se roagă ca Timişoara să rămână în prima ligă

Timişoara nu va juca în Europa. Sunt însă semnale că şi bănăţenii, dar şi ardelenii vor fi reprimiţi în Liga I. Decizia se va lua la 20 iunie. Un mare susţinător al celor două echipe este Dumitru Dragomir. „Corleone“ vrea un nou regulament de licenţiere, mult mai permisiv, ce ar urma să se aplice imediat.

În cel mai pur stil românesc, ceea ce a fost „definitiv şi irevocabil" marţi, şi anume decizia retrogradării cluburilor Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa, poate fi întoarsă ca la Ploieşti! „Vom anunţa hotărârea finală la şedinţa Comitetului Executiv la data de 20 iunie. Acum s-a discutat şi s-a stabilit că regulamentul de licenţiere nu este bine adaptat pentru România. Trebuie să se modifice regulamentul. Oricum, Timişoara nu va mai putea evolua în acest an în cupele europene", a declarat Dumitru Dragomir, care este un adept al menţinerii celor de la Poli şi Gloria în primul eşalon.

Noul regulament, salvarea Bistriţei

„I-am cerut domnului Viorel Duru să vină cu o formă a manualului de licenţiere care să se refere la echipele din cupele europene, iar pentru celelalte cluburi să fie o formă simplificată", a explicat şi Mircea Sandu. Ce va prevede noul regulament? În primul rând, formaţiile din Liga I vor primi licenţă, chiar dacă au datorii către bugetul de stat, în cazul în care se vor înţelege cu cei de la ANAF în privinţa unor plăţi eşalonate. Practic, grupările din prima ligă trebuie doar să nu aibă restanţe către jucători, antrenori şi terţi. Această modificare avantajează mai mult Gloria Bistriţa, întrucât Timişoara are pe cap şi litigiul cu Benfica Lisabona în „cazul Sepsi".

FRF nu riscă sancţiuni

Demersul de a schimba regulamentul de licenţiere nu va atrage eventuale sancţiuni de la UEFA, întrucât forul european nu se bagă în problemele campionatelor interne. Mai mult, în timp ce Mircea Sandu a decis ca în România să se copieze, pur şi simplu, sistemul de licenţiere al UEFA, alte ţări nici nu au introdus încă acest concept în regulamentele lor.

Mircea Sandu a solicitat ca UEFA să verifice cu atenţie dosarele de licenţiere ale tuturor formaţiilor participante în cupele europene, pentru a se demonstra că tot acest proces s-a desfăşurat ca la carte. „Chiar dacă auditul va dovedi, de exemplu, că Steaua şi Dinamo au probleme, licenţa nu le poate fi retrasă, dar e foarte important pentru mine acest audit. Acum trei ani, toate echipele din cupele europene, mai puţin CFR Cluj, aveau probleme cu licenţierea! Erau notate cu roşu în toate caietele", a precizat preşedintele FRF.

"Toţi mi-au spus că e mâna lui Mircea Sandu la retrogradarea Timişoarei. Eu nu cred asta, până la proba contrarie. Sandu mi-a promis că va face dreptate.''
Marian Iancu  patron Timişoara

Există un precedent în Bulgaria: ŢSKA Sofia

O eventuală menţinere în primul eşalon a celor de la Timişoara şi Bistriţa, formaţii fără licenţă pentru cupele europene, nu ar fi o premieră. Viorel Duru a povestit că o astfel de excepţie de la regulamentele UEFA a existat şi în Bulgaria. „În 2008, campioana ŢSKA Sofia a fost exclusă din cupele europene pentru că nu îndeplinea criteriile de licenţiere ale UEFA, deşi federaţia bulgară îi acordase licenţa. Forul european a emis o recomandare de retragere a licenţei pentru ŢSKA, decizie care a fost adoptată imediat. A existat apoi oarece emoţie în opinia publică, a intervenit şi politicul, aşa că Federaţia Bulgară a făcut pasul înapoi şi le-a dat licenţa celor de la ŢSKA. Decizia n-a fost însă valabilă decât pe plan intern, pentru că UEFA a exclus clubul din competiţiile europene pentru doi ani", a precizat Duru.

Iraklis, retrogradată din cauza unor falsuri

România nu este singura ţară în care există, în acest an, probleme cu licenţierea cluburilor. Echipa românilor Victoraş Iacob şi Bogdan Mara, Iraklis Salonic, a fost retrogradată de Federaţia Greacă de Fotbal în eşalonul secund, pentru „falsificarea unor documente contabile". Ca urmare a acestui fapt, toate rezultatele clubului din acest sezon au fost anulate, aşa că Iraklis a ajuns pe ultimul loc, fără niciun punct.

"Deocamdată, cei fără licenţă nu pot evolua în Liga I. Dacă regulamentul se modifică pentru anul acesta sau pentru anii viitori, vom vedea.''
Mircea Sandu  preşedinte FRF

Citeşte şi:

VIDEO Vezi cum şi-au manifestat suporterii Politehnicii Timişoara sprijinul pentru echipa favorită

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite