Iarna venirilor gratis!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea transferurilor făcute în Liga I au fost finalizate fără ca patronii să plătească bani pentru jucători. Cea mai scumpă achiziţie a fost cea făcută de Timişoara: Sepsi pentru 1,2 milioane de euro. Criza financiară a făcut ca acest mercato să fie unul dintre cele mai liniştite din ultimii ani.

Cu mai puţin de o săptămână înaintea începerii returului, doar şapte fotbalişti au fost aduşi pe bani! Restul au venit fie sub formă de împrumut, fie liberi de contract de la echipe din străinătate.

Mai citiţi şi:

Petre Grigoraş: "Nu mai vreau jucători împrumutaţi!"

Mititelu nu se grăbeşte cu aducerea celor doi brazilieni promişi

Borcea nu se mai pregăteşte de Ligă

Cel mai important transfer al iernii este de fapt o repatriere. Laszlo Sepsi (23 de ani) a fost adus de Timişoara de la Benfica, formaţie care îl împrumutase în ultima perioadă la Santander. Pentru Sepsi, clubul de pe Bega a plătit 1,2 milioane de euro, dar s-a angajat să-i şi dea 1,1 milioane de euro salariul pe următorii cinci ani.

Exceptându-l pe Sepsi, o sumă consistentă pentru un jucător a mai plătit doar CFR, clujenii achiziţionându-l pe Bud (24 de ani), de la Gaz Metan Mediaş, pentru 750.000 de euro. Şi Vasluiul a investit pe piaţa achiziţiilor, Porumboiu cumpărându-i lui Lăcătuş patru fotbalişti de valoare.

El a plătit 350.000 de euro pentru bulgarul Milanov, 500.000 de euro pentru hondurianul Costly, 500.000 de euro pentru brazilianul Gladstone şi 100.000 de euro în contul Bistriţei pentru aducerea lui Lucian Sânmărtean. Ultima echipă care a dat bani ca să aducă jucători este Rapid, Copos achitând 50.000 de euro pentru letonul Gauracs.

Se caută repatrierile fotbaliştilor

Un capitol important la care cluburile s-au bătut pe piaţă a fost cel al readucerii în ţară a unor jucători români care nu se simţeau bine la formaţiile din străinătate la care activau. Această manevră nu a necesitat investiţii în transferuri, ci doar preluarea unei părţi din salariul jucătorului adus.

Rapid i-a repatriat pe Săpunaru (Porto) şi Ilie Iordache (AEK Atena), Timişoara a „punctat" prin Cosmin Contra (Getafe), Dinamo s-a întărit cu Mărgăritescu (Terek Groznîi) şi Daminuţă (Inter Milano), CFR Cluj l-a obţinut pe Nicolae Dică (Catania), iar Ceahlăul l-a luat pe Bărcăuan (OFI Creta).

Trăiască jucătorii liberi de contract

Bătaia cea mare s-a dat însă pe jucătorii liberi de contract, oferta fiind mult mai mare decât cererea la acest capitol. Fotbalişti mai mult sau mai degrabă mai puţin cunoscuţi au ajuns în Liga I gratis, din toate colţurile lumii.

Steaua l-a luat pe cipriotul Parpas, dar a mutat inspirat şi cu armenii Karamyan, CFR Cluj s-a întărit cu doi italieni, Piccolo şi De Zerbi, şi un englez, Casaly, Timişoara îi aruncă în lupta pentru titlu pe slovacul Kozak şi pe argentinianul Vasques, Craiova începe returul cu bulgarul Iliev şi sârbul Paunovici, iar FC Braşov a adus un jucător tocmai din Peru, pe mijlocaşul Landauri.

La capitolul exotism au punctat decisiv şi Astra, care a luat cinci uruguayeni, şi Ceahlăul, nemţenii întărindu-se cu un danez, Viladsen, un bosniac, Stevici, un sârb, Jeremici, şi un rwandez, Mulisa. Toţi sunt legaţi printr-un amănunt esenţial: nu au costat niciun ban.

Unirea Urziceni n-a adus nimic

Cu eforturi mai mici sau mai mari, fiecare echipă din Liga I a adus măcar doi, trei jucători noi la echipă. Există o singură excepţie, chiar campioana ţării, Unirea Urziceni! Ialomiţenii i-au pierdut pe Varga şi Bălan (reveniţi la Sportul), Dănălache (Al Ettifaq) şi D. Tudor (Kecskemeti), dar nu au transferat în schimb niciun fotbalist.

image

Mărgăritescu s-a întors la Dinamo, Săpunaru a revenit la Rapid, Artiom Karamyan a lăsat Timişoara pentru Steaua iar de la CFR, Dică vrea să ajungă la naţională

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite