Ianis Zicu, rătăcit pe ruta Milano - Sofia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zicu a primit mereu din partea lui Andone sprijinul de care  a avut nevoie
Zicu a primit mereu din partea lui Andone sprijinul de care a avut nevoie

Socotit cel mai mare talent al fotbalului românesc de la Hagi încoace, machidonul a ajuns la Inter la 20 de ani. Acum îşi caută salvarea în modestul campionat bulgar, la ŢSKA, sub comanda lui Andone. Renaşterea lui Ianis s-ar putea produce sub comanda „Fălcosului”. Deşi s-ar transfera într-un campionat sub cel românesc, Zicu are şansa de a evolua la o echipă ce trage la Liga Campionilor.

Există o vorbă care, în ultimii ani, se aude din ce în ce mai des în cazul fotbaliştilor români: „S-a născut talent şi s-a retras speranţă". Deocamdată nu se poate spune aşa şi despre Ianis Zicu, dar cert este că mijlocaşul de 26 de ani întârzie să atingă iarăşi forma pe care a avut-o cândva. Mai precis, atunci când, la vârsta junioratului, era catalogat drept „noul Hagi" de specialişti.

Mai citiţi şi:

Revenirea lui Andone l-a blocat pe Ianis Zicu

Zicu nu se află pe lista lui Kuban Krasnodar

Ioan Becali: „Zicu să se facă strungar“

Din păcate, machidonul a rămas acum doar cu porecla. Totuşi, impresarii săi, fraţii Becali, nu l-au abandonat şi încearcă să-l readucă pe linia de plutire.

Andone, ca al doilea tată

Adevărata ascensiune a lui Ianis a început în anul 2003. Sub comanda lui Andone. „Fălcosul" i-a văzut talentul nemăsurat, a ştiut cum să-i vorbească şi unde să-l bage în teren, iar machidonul a răspuns cu evoluţii excelente. A jucat atât de bine, încât le-a amintit italienilor de la Inter Milano de Adrian Mutu. Impresionat, patronul Moratti a bătut palma cu Ioan Becali pentru încă un român. Totuşi, de la Inter Zicu a rămas doar cu poza de la prezentare.

Antrenorul Parmei l-a luat la mişto

După un an în care a stat pe tuşă, a fost cedat temporar la AC Parma. Nici aici nu a rupt gura târgului, doar nouă meciuri într-un sezon cenuşiu în care n-a marcat niciun gol. Mai mult, după o partidă de Cupa UEFA contra Stelei, antrenorul Silvio Baldini l-a şi luat peste picior: „Păcatul lui e că se numeşte Zicu, şi nu Zico". Cariera machidonului intrase într-un con de umbră, astfel că fraţii Becali l-au readus la Dinamo sub formă de împrumut, tot pentru un sezon (2005-2006).

La Rapid a explodat

Revenit în „Ştefan cel Mare", Zicu nu mai era acelaşi jucător din urmă cu trei ani. Astfel că impresarii l-au deturnat către Giuleşti. La Rapid, jucătorul de 26 de ani avea să facă sezonul vieţii. L-a întâlnit pe Răzvan Lucescu, al doilea tată „adoptiv", după Andone, sub comanda căruia a ajuns şi la naţională. Evoluţiile entuziasmante ale lui Zicu i-au determinat pe fraţii Becali să-l răscumpere pe Ianis de la Inter şi să-l facă drept cadou lui Dinamo.

„Olimpico" e coşmarul

În „Ştefan cel Mare", fotbalistul nu a apucat să-şi continue jocul bun decât în amicale. În august 2007, Ianis şi-a rupt genunchiul drept în meciul-tur cu Lazio, din Ligă. A fost momentul care a schimbat traseul carierei sale. Ianis nu şi-a revenit nici până în ziua de azi la forma de altădată. Peste acest necaz au venit şi alte două: conflictul cu galeria „câinilor" şi ratarea titlului! Ultima lovitură a fost micşorarea contractului la Dinamo, de la 400.000 de euro la 200.000. Debusolat, Zicu îşi caută acum salvarea în Bulgaria. Mai precis, la ŢSKA Sofia. Andone vrea transferul, machidonul nu se opune, Dinamo ar spune „da", iar mutarea se poate oficializa în câteva zile.

Mama sa e bolnavă, soţia l-a părăsit

Evoluţia ştearsă a lui Zicu este cauzată şi de problemele din viaţa personală. Mama sa, Zoe, are o stare medicală precară, ea urmând de mult timp un tratament strict. Recent, machidonul a mai primit o lovitură: a fost părăsit de soţie. Mihaela Tudor şi fotbalistul s-au despărţit oficial săptămâna trecută, după un mariaj ce a durat doar nouă luni.

Mitea e dorit şi el la ŢSKA

În afară de Zicu şi un alt fost dinamovist este dorit de Andone la ŢSKA Sofia. Este vorba de Nicolae Mitea. Fostul mijlocaş al „câinilor" este liber şi de şase luni nu şi-a găsit niciun contract. Mitea este aşteptat la vecinii de la Sud pentru a parafa actele. „Nicky" ar fi al treilea jucător român din lotul lui ŢSKA după Florentin Petre şi Daniel Pancu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite