VIDEO / În 1988, Oţelul obţinea o victorie de răsunet în faţa lui Juventus. Vezi ce fac acum eroii de la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 7 septembrie 1988, Oţelul Galaţi debuta în cupele europene printr-o victorie istorică, 1-0 împotriva celebrei Juventus Torino. O fotografie, în mâna lui Marius Stan,  şeful Oţelului, campioana României, care în această seară va păşi pe somptuosul Sankt Jakob din Basel, la debutul în Liga Campionilor.

Oţelul, cenuşăreasa Ligii Campionilor

În urmă cu 23 de ani, personajul şi personajele din fotografia patinată de vreme intrau în istorie printr-o victorie memorabilă împotriva unuia dintre cele mai sonore nume ale fotbalului european.Atunci, în vremea când pâinea era pe cartelă, iar programul de la televizor ţinea doar două ore, 30.000 de oameni au asistat, pe Stadionul Dunărea, la un success epocal, conturat prin penalty-ul transformat de Profir şi obţinut în urma unui fault comis asupra lui Drăgoi.

Nu-l căutaţi pe Drăgoi în poză! Nu-l veţi găsi, pentru că a fost rezervă, a intrat abia în repriza a doua. În fotografie nu apare nici antrenorul principal de atunci, Cornel Dinu. Mister avea să stea scurt, dar eficient pe banca gălăţenilor. În ciuda victoriei contra lui Juve, n-avea să mai prindă returul din Italia, un eşec acasă contra celebrei Victoria Bucureşti fiindu-i fatal.

Primă de 20.000 de lei

„Atunci, din ce-mi amintesc, jucătorii au fost recompensaţi cu câte 20.000 de lei, o sumă importantă. Ţin minte că am pregătit meciul după nişte casete video procurate greu, prin intermediul unui prieten din Italia. Lui Profir, autorul golului din penalty, i‑am trasat sarcină să nu-l scape din ochi pe Cabrini, care urca foarte mult pe stânga", şi-a amintut Procurorul.Dinu a pomenit un nume, Cabrini. La Juventus nu mai erau celebrii Platini, Boniek, Bettega, Paolo Rossi. Dino Zoff se retrăsese şi era antrenor principal, dar pe teren păşeau nume destul de importante. Michael Laudrup, Altobelli, De Agostini, micuţul portughez Rui Barros (în retur, „piticul" de 1,59 m avea să marcheze cu capul de lângă Marius Stan, mai înalt cu vreo 30 de centimetri).

Fundaş dreapta la Juve era Nicolo Napoli, cel care peste ani avea să antreneze Craiova. Ion Profir are astăzi 48 de ani şi e antrenor la o echipă de Divizia D, Recolta Sălcioara, pe undeva pe lângă Râmnicu Sărat. Ţine minte faza penalty-ului de parcă ar fi fost ieri. „Nu era stabilit dinainte cine să execute. După ce Drăgoi a fost faultat, nea Cornel Dinu, căruia îi transmit sănătate după necazurile pe care le‑a avut, a strigat la mine, să bat eu. Am pus mingea la punctul cu var, dar cât timp m-am întors, Puiu Antohi mi-a zis că portarul Tacconi mi-a mişcat‑o. Am aşezat-o la loc şi i‑am arătat cu degetul că dau în dreapta lui, şi acolo am dat!"

Returul, la cumpărături

La Torino, Oţelul a fost carne de tun. A pierdut cu 5-0, Cornel Dinu fusese schimbat între timp cu Ioan Sdrobiş. S-a mers la ducere cu un avion de linie, cu escală. În total, cinci ore de zbor.La întoarcere, lui Agnelli i s-a făcut milă de adversari şi le-a împrumutat charterul „Bătrânei Doamne" să‑i întoarcă acasă. Căpitanul de atunci, Viorel Anghelinei, ulterior arbitru FIFA, îşi aminteşte: „N-aveam voie să deţinem valută, aşa că am plecat la noi cu icre negre, să le vindem şi să facem rost de bani.

La stadion am ajuns cam cu o jumătate de oră înaintea fluierului de start. Întârziaserăm prin bazar". Iar preşedintele de astăzi, Marius Stan, rememorează nostalgic: „Deşi aveam 31 de ani, aceea a fost prima mea ieşire în Occi­dent. Principalul nostru gînd erau cumpărăturile, doream să ne luăm orice, inclusiv covoare".

Legătura dintre Oţelul care s-a bătut cu Juventus şi Oţelul care diseară îşi forţează destinul în Liga Campionilor o fac cinci oameni, protagonişti ai ambelor momente. Atunci erau jucători, acum sunt angajaţi ai clubului: Marius Stan - preşedinte, Viorel Anghelinei - şeful resurselor umane, Eugen Ralea - director administrativ, Gelu Popescu - administratorul stadionului, Tudorel Călugăru - antrenor cu portarii.

"I-am arătat lui Tacconi că dau în dreapta lui, şi acolo am dat.''
Ion Profir autorul golului cu Juventus

Doi gălăţeni nu mai sunt

Dintre cei 11 „oţelari" care au bătut pe Juve, doi nu mai trăiesc. Coordonatorul Nae Burcea, care se stabilise în Franţa, s-a stins în 2009, la 55 de ani, în urma unui cancer. Fundaşul dreapta Surian Borali, tătar de origine, s-a spânzurat pentru că etnia din care făcea parte nu l-a lăsat să se însoare cu fata pe care o iubea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite