Sferele de influenţă de la echipa naţională de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii aleşi de Răzvan Lucescu pentru meciul de la Paris n-au făcut faţă pe  Stade de France Foto: Răzvan Păsărică
Jucătorii aleşi de Răzvan Lucescu pentru meciul de la Paris n-au făcut faţă pe Stade de France Foto: Răzvan Păsărică

Impresarii, şefii de club şi oficialii FRF au viziuni diferite asupra selecţionatei. Fiecare tabără încearcă să-şi împingă în faţă jucătorii favoriţi. Selecţionerul Răzvan Lucescu are de înfruntat la fiecare acţiune presiunile oamenilor de fotbal. Cum  rezultatele nu sunt de partea lui, corul contestatarilor prinde glas tot mai mult.

Gică Popescu s-a înscris şi el pe lista celor care îl critică pe Răzvan Lucescu.

Citeşte şi:
Marica a stârnit un nou război la naţională

1 Cum vede Răzvan naţionala

Selecţionerul are în primul rând o problemă cu jucătorii tupeişti, gen Mutu, Marica sau chiar Săpunaru. Antrenorul preferă o echipă cu fotbalişti cuminţi, precum Cociş, Florescu sau Daniel Niculae, care nu sar calul niciodată, dar nici nu ne califică la vreun turneu.

Absenţa rezultatelor îl împiedică să ia măsuri radicale în privinţa fotbaliştilor care tensionează atmosfera la echipa naţională şi „înghite" ieşirile în decor ale acestora. Ultimul exemplu, conflictul pe care îl are în ultimul timp cu Ciprian Marica.

Atacantul nu s-a sfiit să-i reproşeze antrenorului că face aceleaşi antrenamente cu ale lui Mircea Lucescu din urmă cu câţiva ani la Şahtior. Selecţionerul a fost nevoit să lase de la el şi să apeleze la atacant în repriza a doua a meciului cu Franţa, în urma evoluţiei proaste şi a accidentării lui Daniel Niculae.

2 Cum văd oficialii FRF naţionala.

Dacă Ionuţ Lupescu nu e genul care să îi dea sfaturi antrenorului în privinţa jucătorilor selecţionaţi, Mircea Sandu are o altă perspectivă în privinţa echipei. Naşul chiar a afirmat că e dispus să sacrifice această calificare, care oricum este pe jumătate compromisă, pentru a forma o echipă nouă, bazată mai mult pe jucătorii de la echipa de tineret. Preşedintele FRF i-a sugerat antrenorului să promoveze fotbaliştii lui Săndoi şi speră să-i vadă cât de curând în echipă pe Liviu Ganea, Găman sau Torje, pe lângă tinerii Pantilimon şi Bogdan Stancu. Scopul ar fi calificarea la Campionatul Mondial din 2014. În aceste condiţii, Mircea Sandu a fost de acord cu sugestia lui Ionuţ Lupescu de a-i prelungi contractul lui Răzvan Lucescu, însă a pus această condiţie, de a vedea un suflu nou la naţională.

3 Cum văd impresarii naţionala

Bazată, bineînţeles, pe fotbaliştii manageriaţi de ei. În viziunea fraţilor Becali, din formula de start n-ar trebui să lipsească Mutu, Marica, Lobonţ, Săpunaru, Radu Ştefan, Torje sau Cristi Tănase. Victor şi Ioan Becali sunt cei mai „acizi" contestatari ai lui Răzvan Lucescu, mai ales pe fondul rezultatelor proaste.

„Noi avem antrenor un antrenor care nu degaja mingea 40 de metri când era portar", a fost ultimul atac al lui Victor Becali. Chiar dacă nu sunt atât de „vocali", Gică Popescu sau Gică Hagi sunt de partea impresarilor.

„Pentru mine, Răzvan Lucescu era opţiunea numărul trei. Principalul candidat la postul de selecţioner era Dan Petrescu, iar al doilea era Hagi. Lucescu junior nu trebuia să transmită mulţumire după egalul cu Albania", a precizat Baciul la DigiSport.

Patronii, cu „ai lor"

La fiecarea acţiune a naţionalei există măcar un preşedinte de club nemulţumit de selecţie. Iancu de la Timişoara se întreabă de ce joacă Florescu şi nu Bourceanu, Borcea ar convoca toţi românii de la Dinamo, în vreme ce Gigi Becali îi susţine pe Tănase, Stancu şi pe Bănel Nicoliţă.

Primul care a lansat un atac la adresa antrenorului a fost Adrian Mititelu. Acesta a contestat încă de la primul meci selecţia lui Răzvan Lucescu pentru că nu a apelat la Florin Costea. „Tineretul e mult mai important acum", consideră patronul Ştiinţei, la naţionala mică oltenii fiind „la putere".

"Dacă voi merita şi voi fi chemat la echipa naţională, o să vin."
Adrian Mutu atacant Fiorentina

"Răzvan se mulţumeşte cu puţin dacă spune că ne‑am creat ocazii cu Albania şi Belarus"
Gică Popescu fost internaţional român

Ne mai permitem un eşec cu Franţa pentru locul 2

Dacă iniţial se gândiseră la şase puncte din primele două meciuri, oficialii federaţiei şi antrenorii au trebuit să refacă toate calculele. Ajutaţi şi de celelate rezultate, românii ajuns la concluzia că au nevoie de victorii cu Belarus (acasă) şi Albania (deplasare), o victorie şi o remiză din meciurile cu Bosnia şi şase puncte cu Luxemburg.

În aceste condiţii, chiar şi un eşec pe teren propriu cu Franţa ne poate asigura locul doi. Din păcate, această poziţie ne duce doar la baraj, unde, cel mai probabil, vom da peste un adversar puternic în faţa cărora vom porni cu şansa a doua.

Secundul Ştefan Iovan a confirmat socotelile: „Noi ne-am făcut calcule şi avem şanse la calificare chiar dacă pierdem şi meciul cu Franţa de la Bucureşti. Trebuie să luăm câte patru puncte cu Bosnia, Belarus şi Albania şi suntem pe locul doi".

Cum terminăm pe poziţia secundă

- Patru puncte din meciurile cu Bosnia
- Victorie acasă cu Belarus
- Victorie în Albania
- Victorii cu Luxemburg
- Înfrângere cu Franţa

Bölöni: „Fără Chivu, luam patru goluri!"

Loţi Bölöni, care a antrenat în Franţa pe Nancy, Rennes şi Monaco, spune că România ar trebui să urmeze modelul Franţei. „Ei au scăpat de îngâmfaţi, de cei care au uitat ce reprezintă datoria faţă de echipa naţională. Avem şi noi îngâmfaţii noştri, falşi lideri în faţa cărora stăm în genunchi. Francezii au făcut curăţenie, aşa trebuie să facem şi noi", a spus la Sport.ro fostul mare fotbalist. Bölöni s-a declarat contrariat şi de propunerea FRF de a-i prelungi contractul lui Răzvan Lucescu. „Ar fi o decizie deosebit de curioasă în condiţiile în care nu va obţine calificarea.

Nu am văzut mare lucru în jocul naţionalei din Franţa, asta ca să nu zic că nu am văzut nimic. Dacă nu era Chivu, cred că luam vreo patru! Deac nu a făcut mai nimic, Zicu a fost inexistent. Am fost săraci rău în ofensivă. De Florescu mi-a plăcut, bagă materiale", a spus Bölöni. Fostul selecţioner crede că în actuala situaţie se impune revenirea lui Mutu printre tricolori. „România are nevoie de doar de fotbalistul Mutu. Dacă nu obţinem locul 2 în această grupă, ar fi un fiasco. Adversarii sunt destul de slabi", a concluzionat Bölöni.

s
s
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite