Avem şanse, nu şi scuze!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraineanul Oleg Blohin ne-a  plasat în grupa D
Ucraineanul Oleg Blohin ne-a plasat în grupa D

În afară de Franţa, nicio altă echipă din grupă nu ne-a învins într-un meci oficial în ultimii 62 de ani. O necalificare ar fi un dezastru. Palmaresul României în confruntările cu Bosnia, Belarus, Albania şi Luxemburg ne dă speranţe că putem termina cel puţin pe locul doi, care ne-ar asigura prezenţa la baraj.

Dragan Petricevici: „România a avut ghinion cu Bosnia”

Dacă deocamdată nu am reuşit schimbul de generaţii, ieri, la tragerea la sorţi pentru calificările la Euro 2012, măcar ni s-a schimbat norocul! La precedentele astfel de evenimente am nimerit în „Grupa Morţii" la Euro 2008 (alături de Franţa, Italia şi Olanda), iar la preliminariile pentru Mondialul din Africa de Sud am fost colegi de grupă cu două superputeri, Franţa şi Serbia. Ieri, pentru prima dată după mult timp, sorţii au ţinut cu noi.

România va întâlni din nou vechea cunoştinţă Franţa, după ce „cocoşii" ne-au lăsat acasă pentru Mondialul din 2010. Totuşi, trebuie să ţinem cont de două lucruri: francezii nu ne-au bătut în ultimele trei confruntări directe, iar jocul trupei conduse de Raymond Domenech, un antrenor contestat vehement de suporterii „les bleus", nu a convins deloc în ultimii ani.

Programul se decide la Luxemburg

În ceea ce priveşte ceilalţi adversari din grupă, lucrurile stau bine, chiar foarte bine. Cel puţin din punct de vedere al statisticii, Bosnia, Belarus şi Luxemburg nu au reuşit să ne învingă vreodată într-un meci oficial, în timp ce Albania nu a mai făcut-o de aproape 62 de ani.

La Cupa Balcanică din 1946 şi doi ani mai târziu la Jocurile Balcanice, albanezii şi-au trecut în palmares singurele victorii cu România, ambele obţinute cu scorul de 1-0. Să-i mulţumim aşadar ucraineanului Oleg Blohin, cel care a extras bilele „norocoase" pentru „tricolori", şi să sperăm că statistica nu ne va trăda nici de această dată.

Federaţiile au la dispoziţie 30 de zile pentru a negocia între ele ordinea disputării partidelor. Calendarul preliminariilor în grupa României se va decide la data de 19 februarie în Luxemburg. Dacă nu se va ajunge la un consens, UEFA va interveni.

În orice caz, meciurile trebuie să aibă loc la următoarele date:

-Etapa I: 3/4 şi 7 septembrie 2010
-Etapa a II-a: 8/9 şi 12 octombrie 2010
-Etapa a III-a: 25/26 şi 29 martie 2011
-Etapa a IV-a: 3/4 şi 7 iunie 2011
-Etapa a V-a: 2/3 şi 6 septembrie 2011
-Etapa a VI-a: 7/8 şi 11 octombrie 2011

Meciurile de baraj urmează a se disputa la datele de 11şi 12 noiembrie (prima manşă), respectiv 15 noiembrie 2011 (returul).

Albanezii sunt „fierţi" pe noi

Ultimul meci cu Albania a stârnit un scandal! Premierul Sali Berisha i-a acuzat pe jucători că au vândut meciul: "Aţi minţit oamenii şi aţi dezonorat tricoul naţionalei".

După ce au lăsat-o mai moale cu noi în tur, când i-am învins cu 2-0 la Tirana, albanezii ne-au mai dat o mână de ajutor, remizând de două ori cu Bulgaria! De aceea, ei se aşteptau să fie trataţi altfel la Bucureşti, nu cu un meci încheiat cu 6-1 pentru tricolori! Înainte ca Dică să execute penalty-ul care a stabilit scorul final, un albanez s-a dus la fostul stelist şi l-a rugat să nu înscrie!

Răzvan Lucescu: „Ne batem pentru locul doi cu Bosnia şi cu Belarus

În ciuda optimismului general privind şansele de calificare ale tricolorilor, selecţionerul nu este foarte entuziasmat şi crede că Franţa este favorita grupei.

Răzvan Lucescu se gândeşte la dubla cu Franţa

răzvan lucescu

„Adevărul": Cum vi se pare această grupă?

Răzvan Lucescu: Este una dificilă, chiar dacă la prima vedere s-ar putea spune altceva. Totuşi, mi-e greu să vorbesc acum, cu câteva luni înainte de primele meciuri.

Putem emite pretenţii la locul întâi?

Vor fi două bătălii foarte grele, însă Franţa este favorită. Nu trebuie să uităm niciun moment faptul că francezii au în echipa de bază jucători care evoluează la Barcelona, Manchester United şi Real Madrid. Totuşi, suntem încrezători, mai ales după ultimele noastre rezultate din meciurile directe.

Credeţi că Bosnia ne poate pune probleme?

Eu ştiu pe ce mă bazez când susţin că este o grupă grea. Bosnia e o echipă în creştere, care s-a dovedit a fi o nucă tare în calificările pentru Cupa Mondială şi nu trebuie subestimată. Belarusul nu mai e nici ea echipa de acum patru ani, plus că nu va fi uşor să câştigi puncte nici în faţa Albaniei. Avantajul nostru este tocmai faptul că fiecare echipă poate pierde puncte, având în vedere că este o grupă atât de echilibrată de la locul doi în jos. Cred că vom avea o luptă directă cu Bosnia şi cu Belarus. Pe mine mă interesează să ne îndeplinim obiectivul, chiar dacă vom obţine calificarea de pe poziţia secundă.

Cum comentaţi afirmaţiile lui Ioan Becali, care susţine că aţi putea fi demis în această toamnă?

Nu mă interesează lucruri de genul acesta. Totuşi, ar fi bine ca toţi oamenii de fotbal să înţeleagă că toată lumea are de câştigat în momentul în care naţionala are rezultate.

Va reuşi Chivu să-şi revină complet până la primul meci de calificare?

Chivu va fi apt de joc, sunt absolut convins.

" Am picat cu un cap de serie printre cei mai puternici. Rămânem a doua favorită a grupei, după Franţa."

Mircea Sandu preşedinte FRF

" E bine că am picat cu Franţa. Ei se vor califica de pe primul loc, iar noi de pe locul doi. "

Dumitru Dragomir preşedinte LPF

" Ne-am săturat de Franţa. Aş fi preferat Rusia, pe care o bătusem 3-0 în amicalul din 2008. "

Dorin Goian jucător Palermo

image
.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite