Ferrari, dublă în Bahrain!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Schumacher a prins abia locul 7 după sesiunea de calificări
Michael Schumacher a prins abia locul 7 după sesiunea de calificări

Fernando Alonso s-a impus în Marele Premiu de la Bahrain, prima cursă a cele de-a 60-a ediţii a Campionatului Mondial de Formula 1. Coechipierul său Felipe Massa a ocupat locul al doilea iar Lewis Hamilton de la McLaren a sosit pe trei.

Dublă spectaculoasă a celor de la Ferrari care confirmă ritmul extraordinar pe care l-au avut în teste. Felipe Massa a reuşit o cursă excelentă la primul Mare Premiu de la teribilul accident de anul trecut de la Hungaroring.

Lewis Hamilton şi Sebastian Vettel au confirmat de asemenea că sunt doi dintre principalii candidaţi la titlul mondial. Doar ghinionul unei probleme la sistemul de evacuare l-au privat pe neamţ de o posibilă victorie în Bahrain după ce a condus o mare parte a cursei. El a rezistat eroic pentru locul patru, fiind totuşi depăşit de Hamilton care a prins ultimul loc de podium.

La debutul pentru Mercedes GP, Nico Rosberg i-a luat faţa septuplului campion mondial Michael Schumacher, piloţii echipei germane terminând pe locurile cinci şi şase urmaţi de campionul mondial Jenson Button şi de Mark Webber.

Tonio Liuzzi aduce Force India în puncte, pe locul nouă iar Barrichello aduce un punct pentru Williams de pe locul 10.

Lotus a fost singura debutantă care a confirmat, acest lucru traducându-se prin clasarea pe ultimele două locuri, în condiţiile în care monoposturile celor de la Virgin şi HRT au abandonat.

Clasament cursă:
1. Fernando Alonso Ferrari 1h39:20.396
2. Felipe Massa Ferrari + 16.099
3. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes + 23.182
4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault + 38.713
5. Nico Rosberg Mercedes + 40.263
6. Michael Schumacher Mercedes + 44.180
7. Jenson Button McLaren-Mercedes + 45.260
8. Mark Webber Red Bull-Renault + 46.308
9. Tonio Liuzzi Force India-Mercedes + 53.089
10. Rubens Barrichello Williams-Cosworth + 1:02.400
11. Robert Kubica Renault + 1:09.093
12. Adrian Sutil Force India-Mercedes + 1:22.958
13. Jaime Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:32.656
14. Nico Hulkenberg Williams-Cosworth + 1 tur
15. Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth + 1 tur
16. Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari + 3 tururi
17. Jarno Trulli Lotus-Cosworth + 3 tururi

Cel mai rapid: Fernando Alonso, 1:58.287

Abandonuri:
Pedro De la Rosa Sauber-Ferrari turul 30
Bruno Senna HRT-Cosworth turul 18
Timo Glock Virgin-Cosworth turul 17
Vitaly Petrov Renault turul 14
Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari turul 12
Lucas Di Grassi Virgin-Cosworth turul 3
Karun Chandhok HRT-Cosworth turul 2

Clasamnetul piloţilor:
1. Fernando Alonso 25p
2. Felipe Massa 18p
3. Lewis Hamilton 15p
4. Sebastian Vettel 12p
5. Nico Rosberg 10p
6. Michael Schumacher 8p
7. Jenson Button 6p
8. Mark Webber 4p
9. Tonio Liuzzi 2p
10. Rubens Barrichello 1p

Clasamentul constructorilor:
1. Ferrari 43p
2. McLaren-Mercedes 21p
3. Mercedes GP 18p
4. Red Bull-Renault 16p
5. Force India-Mercedes 2p
6. Williams-Cosworth 1p

Iată principalele evenimente din Bahrain:

15:44 Final de cursă, Alonso a câştigat!

Turul 48: Sebastian Buemi a abandonat, a oprit monopostul la marginea circuitului. Vettel rezistă.

Turul 38: Hamilton a urcat pe locul trei şi va completa, mai mult ca sigur podiumul

Turul 37: Alonso zboară spre victorie cu cel mai rapid tur redus la 1:58.879 şi are peste cinci secunde avans faţă de Massa. Schumacher este presat de Button, care la rândul său este atacat de Webber. Acesta va fi probabil cel mai interesant duel pentru finalul cursei

Turul 35: Alonso şi Massa trec de Vettel şi se îndreaptă către o dublă Ferrari. Germanul pare că nu mai poate ţine pasul cu piloţii scuderiei. Capetele mecanicilor de la boxele Red Bull se pleacă. Părea o după amiază perfectă pentru echipa austriacă. Hamilton îl va prinde cu siguranţă pe Vettel pentru a ocupa locul trei pe podium

Turul 34: Vettel pare a avea ceva probleme şi Alonso apare imediat în spatele lui. Diferenţa s-a evaporat în câteva sute de metri. Vettel raportează probleme la sistemul de evacuare şi pierde putere.

Turul 30: Alonso este primul pilot care coboară sub 2 minute pe noua configuraţie a circuitului din Bahrain cu 1:59.583 când mai sunt 20 de tururi până la final. Diferenţa faţă de Vettel scade la 1,5 secunde, germanul primind de la boxe sfatul să protejeze pneurile pentru finalul cursei.

Turul 29: Pedro de la Rosa (Sauber) abandonează

Turul 26: Vettel, Alonso, Massa, Hamilton, Rosberg, Schumacher, Button, Webber, Liuzzi şi Barrichello este ordinea în faţă după prima jumătate a cursei

Turul 19: Bruno Senna iese şi el din concurs cu probleme la motor. Un alt abandon printre echipele noi

Turul 18: Glock a forţat şi motorul a cedat, abandon pentru pilotul Virgin. Discută acum la boxe cu patronul Richard Branson.

Turul 17: Sarabandă a opririlor la boxe care acum durează aproximativ 4-5 secunde.

Turul 16: Petrov a abandonat în timp de Schumacher şi Hamilton au trecut pe la boxe. Neamţul este discret în această cursă până în prezent

Turul 14: Ghinion pentru Vitaly Petrov la prima oprire la boxe. Motorul a dat rateuri şi după un start bun rusul se vede nevoit să întârzie la boxe în timp ce maşina este verificată de mecanici. Ar putea fi sfârştul cursei pentru Petrov. În faţă Vettel e imbatabil, cu o secundă mai rapid pe ultimul tur decât Alonso şi diferenţa a crescut la peste 4 secunde

Turul 9: La mijlocul plutonului s-a produs o ruptură între locul 11, ocupat de rusul Vitaly Petrov de la Renault şi Kamui Kobayashi de la Sauber, care rulează pe 12 la 5 secunde în spate. Rusul merge excelent la debutul în F1 şi se agaţă de Rubens Barrichello.

Turul 7: Reluările arată cum indianul Chandhok a ieşit în decor izbindu-se de un zid. Accidentul nu a fost foarte grav, însă a demonstrat lipsa de experienţă a pilotului

Turul 7: La intrarea în acest tur ordinea este: Vettel, Alonso, Massa, Rosberg, Hamilton, Schumacher, Webber, Button şi Liuzzi

Turul 4: Nou venitele în Formula 1 confirmă suspiciunile privind competitivitatea lor. Lucas di Grassi de la Virgin abandonează la rândul său. Sutil a avut un start dezastruos şi rulează acum pe locul 19

Turul 3: Debutul lui Karun Chandhok în Formula 1 s-a rezumat la două turui, indianul a suferit un accident şi a abandonat.

Turul 2: În spate Liuzzi, urcat pe nouă şi Petrov, urcat pe 11 au avut un start excelent. Vettel pune două secunde între el şi Alonso. Schumacher, la primul MP după trei ani rămâne în pluton pe aceeaşi poziţie de la start, locul 6.

Turul 1: Webber a picat pe locul opt în debutul cursei. Alonso a trecut de coechipierul său Massa în timp ce Rsberg l-a depăşit pe Hamilton.

START în sezonul 2010: Maşinile se năpustesc către primul viraj. Vettel a plecat bine, urmat de piloţii Ferrari. Mark Webber a avut ceva probleme cu motorul care fumegă din plin îngreunând vizibilitatea celor din spate.

14:00 S-a plecat în turul de încălzire. Piloţii rulează cu aceleaşi cauciucuri cu care au efectuat ultima sesiune de calificări, o altă prevedere nouă a regulamentului. Cu excepţia lui Adrian Sutil, toţi piloţii din primii 10 au pneuri super-soft. Se anunţă un start incandescent.

13:55 Echipele sunt pe grila de start, încă puţin şi se pleacă în turul de încălzire. Temperatura a mai urcat câteva grade şi este de aproximativ 35 de grade Celsius. Ne despart doar câteva minute de startul sezonului 2010 din Fromula 1

13:24 Ambele monoposturi Hispania Racing Team (HRT) vor pleca de la boxe după modificările pe care au fost nevoiţi să le efectueze în noaptea dinaintea cursei. Bruno Senna şi Chandhok erau oricum calificaţi pe ultimele două locuri din grilă. Cei doi au avut cea mai grea misiune deoarece HRT nu a reuşit să efectueze niciun test înainte de debutul sezonului. Citeşte aici mai multe despre nou-venitele în Formula 1

13:20 Piloţii vor pleca cu rezervoarele pline, potrivit noilor reglementări alimentarea în cursă fiind interzisă. Pit stopurile vor fi folosite doar pentru schimbul de pneuri şi pentru eventualele reparaţii. Monoposturile au fost modificate pentru a putea găzdui rezervoare de o capacitate mai mare. "Maşinile sunt foarte grele şi niciunul dintre noi nu are experienţă cu acest lucru", a declarat Michael Schumacher în această dimineaţă.

13:15 Căldura va fi unul dintre principalii adversari pentru piloţi şi pentru maşini. 30 de grade Celsius în aer şi peste 50 de grade la nivelul pistei.

13:05 Detalii despre circuitul din Bahrain

Circuit/oraş: Sakhir, Manama
Învingătorul din 2010: Fernando Alonso
Primul Mare Premiu: 2004
Număr de tururi: 49
Lungimea unui tur: 6,299 km
Lungimea totală parcursă: 308,651km

Bahrain

13:02 Iată cum a aratat grila de start din Bahrain

Linia 1: Vettel (Red Bull)/Massa (Ferrari)
L2: Alonso (Ferrari)/Hamilton (McLaren)
L3: Rosberg (Mercedes)/Webber (Red Bull)
L4: Schumacher (Mercedes)/Button (McLaren)
L5: Kubica (Renault)/Sutil (Forcei India)
L6: Barrichello (Williams)/Liuzzi (Force India)
L7: Hulkenberg (Williams)/De la Rosa (Sauber)
L8: Buemi (Toro Rosso)/Kobayashi (Sauber)
L9: Petrov (Renault)/Alguersuari (Toro Rosso)
L10: Glock (Virgin)/Trulli (Lotus)
L11: Kovalainen (Lotus)/Di Grassi (Virgin)
L12: Senna (Hispania)/Chandhok (Hispania)

Parada campionilor

Pe spectaculosul circuit de la Sakhir, construit în mijlocul deşertului, a fost o adevărată sărbătoare atât pe pistă cât şi în afara ei.

Organizatorii, conduşi chiar de către prinţul moştenitor al Bahrainului, şeicul Salman, i-au invitat la marea petrecere pe toţi cei 20 de campioni mondiali aflaţi în viaţă pentru o paradă unică a maşinilor cu care şi-au cucerit titlurile.

Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Jackie Stewart sau Alain Prost, printre mulţi alţii, au defilat înainte de cursă. 

Dintre cei aflaţi în viaţă doar Nelson Piquet şi Kimi Raikkonen, care concurează în Campionatul Mondial de Raliuri, nu au fost prezenţi.

Galeria a fost completată desigur cu cei patru câştigători ai campionatului care s-au aflat la start, Michael Schumacher, Fernando Alonso şi ultimii doi învingători, acum coechipieri la McLaren, Lewis Hamilton şi Jenson Button.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite