Toni, nu te-am uitat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul club la care a activat Antonio Alexe (numărul 14) a fost Asesoft Ploieşti
Ultimul club la care a activat Antonio Alexe (numărul 14) a fost Asesoft Ploieşti

Astăzi se împlinesc cinci ani de la tragica moarte a legendarului Antonio Alexe, fost căpitan al echipei naţionale de baschet a României. Pasiunea cu care a jucat acest sport l-a transformat într-un idol şi an de an, la 21 ianuarie, lumea baschetului românesc varsă o lacrimă pentru Toni.

În baschet, la fel ca şi în viaţă, o fracţiune de secundă îţi poate decide soarta. Poţi câştiga un trofeu, sau poţi pierde o calificare. La ultimul meci al său, Toni Alexe a încheiat victorios pe teren. Asesoft obţinea, fără emoţii, calificarea în  fazele finale ale unei competiţii pe care avea să o câştige.

Citeşte si:

Constanţa: 5 ani fără Toni Alexe


Baschetbaliștii orădeni îl comemorează astăzi pe Antonio Alexe

Autoritățile susţin că finalele din cadrul Cupei Liceelor se vor disputa la “Antonio Alexe”

Baschet: All Star Game 2010, la Oradea

Dar drumul către singurul trofeu european al baschetului românesc, FIBA Europe Cup 2005, a însemnat un sacrificiu imens. Pierderea „omului care juca baschet".

„Era una dintre obişnuinţele lui Toni. Atunci când îl întrebai ce face, răspundea simplu şi sec: baschet", explică soţia sa Lia, actualmente în Statele Unite, într-un mesaj care va fi prezentat fanilor ploieşteni.

Meciul cu Craiova, dedicat lui Toni

Ultimul club la care a evoluat Toni Alexe în carieră, Asesoft Ploieşti, a pregătit câteva momente speciale în onoarea legendarului jucător.

Acestea vor avea loc înaintea şi în timpul partidei cu SCM Craiova de mâine seară, care va fi transmisă în direct de TVR 2, de la ora 17.30.

Astfel programul de meci este dedicat fostului căpitan şi vor fi organizate concursuri având ca premii două echipamente complete cu numele lui Antonio Alexe.

De asemenea în pauzele meciului vor fi transmise imagini din cariera lui Alexe precum şi ultimul său interviu.

21 ianuarie, o zi blestemată

În dimineaţa zilei de 21 ianuarie 2005 Toni Alexe pierea într-un accident de maşină. O fracţiune de secundă de neatenţie, când poate a adormit la volan, a făcut ca maşina sa să intre pe contrasens şi să se izbească de un camion plin cu lemne, care circula regulamentar.

La doi ani după decesul lui Toni, ziua de 21 ianuarie a îndoliat din nou sportul românesc. În 2007, atleta Maria Cioncan, medaliată cu bronz la Atena în 2004, la 1.500 de metri, a decedat, tot în urma unui accident de circulaţie. Tragedia s-a petrecut în Bulgaria, lângă Pleven, pe drumul de întoarcere de la un cantonament în Grecia.

Toni Alexe

Data naşterii: 21 decembrie 1969,
Locul naşterii: Constanţa
Post: fundaş
Înălţime /greutate: 1.69m / 66 kg
Casătorit, o fetiţă, Paula, are 10 ani
Carieră: Farul Constanţa, Dinamo Oradea, Szolnok (1995-1998), Sopron (1999-2000), West Petrom Arad (2000-2002), Szombathely (2002-2003), Asesoft (2003-2005)

Palmares:

Trei titluri naţionale
Peste 250 de prezenţe în echipa naţională
Căpitan al naţionalei timp de 10 ani
Un titlu de cel mai bun străin din campionatul Ungariei
Patru titluri de cel mai bun baschetbalist român
Medalie de argint la CE de juniori din 1990
Locul 5 la CM de juniori din 1991
Inclus în 2009 în Hall of Fame Europa

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite