Gabi Mărginean este asaltată de oferte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi dorinţa sa este de a evolua în WNBA, Gabriela Mărginean e căutată deja şi de cluburi din Europa. Prima româncă aleasă în draftul ligii profesioniste americane de baschet feminin ar putea câştiga cel puţin 38.850 de dolari în primul ei sezon.

E aproape trei dimineaţa în România. Ora la care de obicei încep partidele din ligile profesioniste de baschet din Statele Unite. În anii ‘90 românii se trezeau noaptea pentru a-l vedea pe Ghiţă Mureşan evoluând împotriva coloşilor din NBA. Începând din acest an pot să o facă pentru a o urmări pe Gabriela Mărginean.

Mai citeşte şi: De la poalele Feleacului în topul baschetului american

Gabi răspunde, puţin surprinsă să vadă pe telefonul mobil un număr de România la această oră. Discuţia se leagă însă imediat şi românca e fericită că poate să vorbească despre cea mai mare realizare a carierei sale de până acum.

„Sunt bucuroasă şi sunt onorată în acelaşi timp. Vorbisem cu agentul meu şi ştiam că urmează să fiu aleasă, dar nu ştiam în ce rundă şi de către ce echipă. Am avut ceva emoţii văzând că draftul curge fără să-mi aud numele", spune Gabi.

„Mă aşteptam să fie draftată, doar că mi-a fost puţin teamă că nu se va întâmpla aşa. A avut o statistică foarte bună şi mă bucur din suflet pentru ea. A nimerit la o echipă care nu e prea grozavă, dar la cum o cunosc, la câtă ambiţie are, va progresa. O văd la o echipă bună în viitor, dar s-ar putea să nu fie în America ci undeva prin Europa. Marea ei dorinţă era America, unde poate să înveţe un baschet cu adevărat profesionist şi pentru moment va lupta să rămână acolo", a declarat tatăl sportivei, Ioan Mărginean, care i-a strâns pumnii de la peste 7.000 de kilometri depărtare, din faţa calculatorului.

Încă un hop important

Emoţiile însă nu se vor opri aici. Gabi trebuie să demonstreze în cadrul cantonamentului care va începe la 26 aprilie că merită să joace pentru Minnesota. La fel ca şi în NBA, doar jucătorii aleşi în prima rundă a draftului au garantate contractele în primul sezon. Ceilalţi trebuie să lupte pentru a le obţine. „Dacă voi ajunge în cea de-a doua săptămână a cantonamentului, atunci şansele de a rămâne sunt foarte mari. Dar ei te pot trimite acasă oricând", mai spune Mărginean, care nu exclude însă şi o carieră în Europa.

„Eu îmi doresc oricum ca la finalul sezonului din WNBA să vin să joc în Europa, iar agentul meu deja se ocupă de acest lucru. Nu ştiu foarte multe, dar am ceva oferte din Spania", explică Gabriela. În cazul în care va rămâne să joace în liga profesionistă de peste ocean, ea nu-şi va putea negocia contractul în primul an, salariul minim pe care îl poate primi fiind de 38.850 de dolari pe un sezon, potrivit grilei oficiale. Echipele însă pot oferi şi mai mult jucătoarelor pentru cele cinci luni cât durează sezonul în WNBA. „Încă nu am primit oferta concretă din partea celor de la Minnesota. Urmează să vină în câteva zile", a mai spus Mărginean.

A făcut istorie pentru colegiul Drexel

Românca a devenit prima jucătoare din istoria celor de la Drexel care este aleasă în WNBA, şi doar al doilea reprezentant al universităţii în ligile profesioniste după baschetbalistul Malik Rose, fost campion NBA cu San Antonio Spurs. „Am urmărit draftul împreună cu staff-ul echipei, cu antrenoarea Denise Dillon şi toţi au fost extrem de onoraţi atunci când au văzut că vor avea o jucătoare în WNBA", a mai povestit Mărginean.

„Sunt extrem de bucuroasă pentru Gabi, merita cu siguranţă acest lucru. A fost cea mai silitoare jucătoare pe care am avut plăcerea să o antrenez vreodată iar determinarea cu care a petrecut ore în şir în sală pentru ca jocul ei să devină mai bun îşi arată acum roadele", a declarat Denise Dillon, antrenoarea echipei de la colegiul Drexel.

Un drum anevoios, o performanţă strălucitoare

- 12 februarie 1987 - Gabriela se naşte la Cluj-Napoca. A crescut într-un apartament din cartierul Mănăştur, aflat la marginea oraşului.
- 1993 - La şase ani începe să practice tenisul, sportul preferat al tatălui său, care este arbitru de tenis. „O luam cu mine la teren de când era mică", spune Ioan Mărginean.
- 2000 - După şapte ani de tenis, celebrul antrenor clujean de juniori Horia Pop îl convinge pe tatăl Gabrielei că fata sa are fizic de baschet. Gabi se îndrăgosteşte imediat de mingea mai mare şi sunt în continuare împreună şi astăzi
- 2004 - La sfatul unei prietene din Arad, Anca Popovici, o altă baschetbalistă care evolua în SUA, Gabi se decide să plece la liceu în SUA. Tatăl se opune iniţial, dar cedează rugăminţilor familiei.
- 2005 - Ajunge în SUA la liceul Mount de Chantal Academy, iar jocul ei atrage atenţia celor de la Drexel.
- 2006 - Îşi începe cariera la Drexel şi încă din primul sezon atrage atenţia marcând 47 de puncte într-un meci, recordul colegiului.
- 2007 - Este denumită „fenomenul celor două sporturi" într-un articol din presa locală din Philadelphia, în condiţiile în care nu renunţase la tenis şi îşi dobora adversarii şi în faţa fileului nu numai sub panou. A primit premiul de „Debutantul anului în
conferinţa CAA".
- 2008 - Lider în NCAA la procentajul aruncărilor libere (91,5 la sută), devine jucătoarea care reuşeşte să atingă cel mai rapid graniţa celor 1.000 de puncte marcate pentru echipa universităţii Drexel.
- 2009 - „Jucătoarea anului", MVP-ul turneului CAA, de şapte ori jucătoarea săptămânii în CAA, a treia marcatoare din NCAA (campionatul universitar feminin are peste 3000 de baschetbaliste) sunt doar câteva dintre reuşitele Gabrielei în cel mai bun sezon pentru Drexel, care s-a calificat în premieră la turneul final al NCAA.
- 2010 - În urma unui nou sezon stelar devine prima jucătoare din istoria colegiului care este selectată în draftul WNBA. Ea a reuşit în total 2.581 de puncte, 947 de recuperări şi 203 intercepţii pentru Drexel, toate recorduri în istoria colegiului.

2.581 de puncte a marcat Gabi în cariera universitară, record al colegiului, al conferinţei CAA şi al oraşului Philadelphia

image

1. Ioan şi Iudith Mărginean, doi părinţi fericiţi
2. O mică parte din trofeele Gabrielei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite