De la poalele Feleacului, în vârful baschetului american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca Gabriela Mărginean (23 de ani) a ajuns în SUA în clasa a X-a cu o bursă la un colegiu din Philadelphia. Aici a doborât record după record, fapt care adus-o în atenţia echipei Minnesota Lynx, care a  cooptat-o în baschetul profesionist american

Gabriela a devenit, joi, prima jucătoare din România care a fost selectată pentru a juca, WNBA, campionatul profesionist de baschet din SUA. Clujeanca va juca pentru Minnesota Lynx.  Ea a crescut într-un apartament din cartierul Mănăştur, aflat la marginea municipiului Cluj-Napoca. Foarte pasionat de tenisul de câmp, tatăl Gabrielei a îndrumat-o spre acest sport.

„O luam cu mine la tenis de fiecare dată, încercând practic prin acest lucru să-i impun să facă sport”, îşi aminteşte Ioan Mărginean. În cele din urmă, la cererea unui cunpscut antrenor de baschet clujean, Horia Pop, Gabriela a ajuns să practice acest sport.  „Mi-a spus că vrea să o ia la baschet, pentru că are fizic pentru asta. În cele din urmă am cedat“, spune Mărginean.

Mama a încurajat-o mereu

Marele antrenor de baschet Horia Pop i-a pus mingea în mână şi de atunci cariera clujencei începea să capete contur. În clasa a X-a, i s-a oferit oportunitatea de a pleca cu bursă în SUA, la recomandarea Ancăi Popovici, o baschetbalistă din Arad care evolua pentru Drexel, un colegiu din Philadelphia. Tatăl s-a opus vehement ideii de a-şi lăsa fata cea mică într-o ţară a cărei cultură îi  era total necunoscută. Mama a impulsionat-o întotdeauna, din dorinţa de a-i îndeplini un vis, acela de a juca baschet profesionist.

„Încercam să-l conving pe soţul meu că e mai bine pentru ea să plece. El zicea că e prea devreme, dar în cele din urmă, toată familia fiind de acord, nu s-a mai putut opune. I se potrivea ca o mănuşă acest sport“, spune mama. Adaptarea a decurs excelent, iar încet-încet, Gabi devenea o piesă de bază a celor de la Drexel, colegiul din Philadelphia pentru care juca. Evoluţia sa i-a impresionat pe americani, iar joi noaptea, Gabriela a fost selectată pentru a juca în WNBA, liga de baschet profesionist pentru femei din SUA.  „Suntem mândri de ea. Cu siguranţă va atinge un nivel şi mai înalt“, spun cei doi, despre Gabi, care în 26 aprilie se va prezenta la reunirea noi sale echipe, Minnesota Lynx.

Viaţă spartană

Gabriela s-a adaptat modului de viaţă din SUA. La început a avut mici dificultăţi, spune mama campioanei. Dacă la început s-a acomodat mai greu cu mâncarea, acum merge la restaurantul colegiului, fără a avea nevoie de un meniu special. Are foarte puţin timp liber, pe care şi-l petrece studiind. Programul spartan a oprit-o să aibă un prieten. „Este prietenă foarte bună cu Anca Popovici, din Arad, care este şi ea acolo. Am fost anul trecut la ea şi am rămas impresionaţi de condiţiile în care se pregăteşte. Nu este o fire petrecăreaţă, se mulţumeşte să se axeze pe şcoală şi pe baschet. Şi-a făcut foarte mulţi prieteni acolo, deşi iniţial nici nu voia să vorbească engleza“, spune mama ei.

Bursă de 52.000 de dolari anual

Părinţii, tatăl angajat al Institutului de Fizică şi Cluj şi mama la CEC, i-au asigurat banii de cheltuială necesari unei vieţi liniştite. Bursa pe care o primeşte este de 52.000 de dolari anual, sumă care-i acoperă cazarea, masa, cursurile, cărţile şi transportul. Părinţii spun că este foarte economă, nu deţine permis de conducere şi nici nu-şi doreşte deocamdată o maşină. Pe lângă studii şi sport, Gabi participă la acţiuni de caritate, prin care sunt ajutaţi bătrânii, bolnavii sau copiii nevoiaşi, iar pe viitor vrea să-şi înfiinţeze propria fundaţie pentru a continua aceste activităţi.

A studiat psihologia şi managementul sportiv, iar după ce se va retrage doreşte să termine şcoala de antrenori şi să profeseze în baschet. Îi place viaţa din America, dar părinţii ei spun că există varianta ca în viitor să revină în Europa pentru a juca. Cert este că acum, la 23 de ani, clujeanca de 182 de centimentri i-a cucerit pe cei din State, care sunt dispuşi să facă tot posibilul pentru a o păstra.

Evoluţie de Cartea Recordurilor

La draftul WNBA (Asociaţia Naţională de Baschet pentru Femei), desfășurat, pe 8 aprilie, cei de la Minnesota Lynx au selectat-o de pe Gabriela Mărginean. Clujeanca a avut un sezon în care a doborât record după record pentru echipa de colegiu Drexel Dragons, Gabi se poate mândri că este prima jucatoare din România draftată în cel mai puternic campionat de baschet feminin din lume. De-a lungul celor patru sezoane petrecute la Drexel, clujeanca a devenit cea mai bună marcatoare din istoria universităţii, a conferinţei CAA - turneul de baschet feminin pentru colegii din SUA- şi a oraşului Philadelphia. Ea a reuşit în total 2.581 de puncte, 947 de recuperări şi 203 intercepţii. Jucătoarea a reuşit să devină unul dintre starurile locale din Philadelphia, la sfârşitul anului 2010 fiind clasată într-o ierarhie a popularităţii pe plan local înaintea celebrului baschetbalist Allen Iverson.

Dacă va trece probele obligatorii şi va convinge antrenorii de la Minnesota Lynx, clujeanca va urma să joace în WNBA. Ea ar trebui să fie plătită cu cel puţin 38.580 de dolari pe an, cât este salariul minim  pe care îl câştigă o baschetbalistă în campionatul profesionist nord-american. Echipa cu care a semnat Gabriela a încheiat sezonul regulat 2009 cu 14 victorii şi 20 de înfrângeri şi a ocupat penultimul loc în Conferinţa de Vest. Sezonul 2010 din WNBA va debuta la 15 mai, la startul acestei ediţii fiind prezente 12 echipe, câte şase în fiecare conferinţă, cea de Est, respectiv cea de Vest.

Rezultate excelente şi la învăţătură


Gabriela Mîrginean nu ar fi reuşit să se impună în SUA, dacă nu ar fi avut o înclinaţie şi spre carte. Americanii pun mare preţ pe sport şi pe tinerii care-şi doresc performanţa, dar ar fi renunţat demult la ea, dacă nu confirma şi la cursuri: „Învaţă foarte bine. Am vizitat-o şi chiar am povestit cu profesorii ei, care aveau doar cuvinte de laudă. Acolo, dacă nu obţii calificativul necesar, poţi să fii cel mai bun sportiv, că nu te mai ţin“, spune tatăl.

Florina Paşcalău a fost prima din WNBA

Gabriela Mărginean va fi a doua româncă care va evolua în liga profesionistă nord-americană de baschet feminin, după Florina Păşcalău. Pivotul de 1,93 de metri al naţionalei României a evoluat trei partide în sezonul 2008 pentru Seattle Storm, fără a marca însă niciun punct. Spre deosebire de predecesoarea sa, care a beneficiat doar de un „short-contract“, Gabriela a fost recrutată, în cadrul unui turneu organizat periodic.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite