Un campion la tir a devenit călugăr în Thailanda!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medaliat cu bronz la pistol viteză la JO de la Sydney în 2000, Iulian Raicea (37 de ani) slujeşte în prezent la Biserica ortodoxă din Bangkok. Un personaj excentric, bucureşteanul Iulian Raicea a lăsat în urma sa foarte multe controverse, preferând să întrerupă aproape orice contact cu sportul românesc.

Mulţi sportivi au o legătură specială cu divinitatea, pe care o invocă la marile lor succese. Tiristul Iulian Raicea a mers însă ceva mai departe. S-a retras din activitate după Jocurile Olimpice din 2008 şi a ales să-şi dedice viaţa propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu. El trăieşte în prezent în Thailanda, ţară pe care a reprezentat-o la ultima Olimpiadă în calitate de tehnician al lotului naţional de tir. Cum s-a ajuns însă în ipostaza ca România să piardă unul dintre cei mai valoroşi sportivi ai săi?!

Citeşte şi alte subiecte din suplimentul "Adevărul Sport":

Dansatorii noştri cuceresc lumea
Afacere de familie

Şi-a lăsat familia acasă

„Nu mai ştiu absolut nimic de el de aproape doi ani. Din păcate, Raicea a fost un sportiv care nu şi-a valorificat nici la jumătate imensul talent de care dispunea. Nu a fost mereu un fanatic religios, ci doar după ce a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină ulterior soţie. Nu ştiu dacă acest capitol a fost un minus sau un plus pentru el. Problemele lui ţineau de atitudine. Dădea semne că înţelege ce îi zic, dar era ca un catâr şi făcea mereu ca el", ne-a declarat Ion Corneliu, campion olimpic în 1980 şi, totodată, cel care l-a călăuzit în calitate de antrenor pe Raicea în mare parte din cariera sa.
Unul dintre motivele trecerii lui Raicea la viaţa monahală e divorţul în care a fost implicat înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, în urma căruia cele două fete ale sale au rămas cu fosta soţie.

„Raicea mai trece doar ocazional prin ţară să-şi viziteze familia şi pe unii prieteni mai apropiaţi. Ne-am văzut întâmplător chiar în urmă cu câteva săptămâni la poligonul de la Tunari. În calitate de coleg de generaţie, nu am avut nicio problemă cu înclinaţiile sale religioase, am avut o relaţie aproape normală. Uneori exagera însă şi încerca să le impună şi celor din jur convingerile sale. Avea multe cunoştinţe despre istoria religiei şi se pare că a ajuns să şi le pună în practică...", ne-a dezvăluit Sorin Babii, campion olimpic în 1988.

Persona non-grata în România

Raicea a rupt orice legătură cu federaţia de specialitate, despărţirea de lumea tirului autohton nefiind una tocmai amicală. Bucureşteanul a fost protagonistul unui scandal imens la JO de la Beijing, când a reprezentat România ca sportiv (doar locul 44 la pistol aer comprimat 10 metri şi locul 9 la pistol viteză 25 de metri) şi Thailanda ca antrenor.

image

Legitimat la Steaua şi la Omega Tehnoton Iaşi, Raicea a fost acuzat că a folosit banii cluburilor, federaţiei şi COSR în interes personal, mai puţin pentru antrenamente. "Nu prea mai am ce să fac în ţară. Am candidat la preşedinţia federaţiai şi nu am primit niciun vot. Nu mă simt dorit", spunea cu mâhnire sportivul după Olimpiada din 2008, dată la care slujea deja, se pare fără cunoştinţa federaţiei, în Biserica orotodoxă din Thailanda.

În prezent, Raicea, este un membru foarte activ în Biserica ortodoxă din Thailanda, dar şi în comunitatea slavă din regiune. A fost invitat anul trecut la funeraliile lui Radu Mateescu, ambasadorul României în Thailanda, dar şi la slujba de pomenire a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Alexei al II-lea. Deşi am încercat insistent să-l contactăm pe toate canalele posibile, Iulian Raicea a refuzat dialogul, dorind probabil să trăiască în linişte departe de ochii presei.

Iulian Raicea

Data şi locul naşterii: 4 martie 1973, Bucureşti
- Campion european de juniori în 1993
- Recordmen mondial de juniori
- Triplu campion balcanic
- Aur la Cupa Mondială de la München în 1998
- Bronz la Campionatul Mondial de la Zaragoza în 1998
- Vicecampion european în Franţa în 1999
- Medaliat cu bronz la JO de la Sydney în 2000
- Argint la Cupa Mondială de la Milano în 2001
- Argint la Cupa Mondială de la Sydney în 2002
- Bronz la Cupa Mondială de la Bangkok în 2004
- Locul 5 la JO de la Atena în 2004
- Argint la Cupa Mondială de la Bangkok în 2007
- A participat la cinci ediţii ale JO

Bandi, retras la Mănăstirea Putna

Fost jucător la Rapid, Şerif Tiraspol şi în echipa naţională de juniori, Eduard Bandi s-a călugărit la doar 20 de ani, şocându-i pe apropiaţi. Fără nicio explicaţie, fără să-şi anunţe măcar familia, fundaşul dreapta a ales viaţa monahală şi nu a vrut niciodată să vorbească public despre alegerea sa. După aproximativ doi ani petrecuţi la Mănăstirea Gura Motrului, în judeţul Mehedinţi, fotbalistul originar din judeţul Gorj a ajuns la Mănăstirea Putna în 2006.

A renunţat la numele real şi a devenit călugărul Pahomie, iar în prezent este mâna dreaptă a stareţului mănăstirii. "Este un fotbalist cu prea mult bun-simţ, uneori parcă nu vrea să-i supere nici pe adversari", îl cataloga Ion Moldovan, fostul său antrenor la naţionala de juniori. Şi actualul căpitan al Vasluiului, Bogdan Buhuş, a fost aproape de a se călugări în 2006, dar prietenii şi familia l-au convins să nu renunţe la sportul-rege.

Fotbal cu Biblia în mână

Adrian Ambrosie şi Daniel Zafiris, foştii atacanţi ai lui Poli Iaşi din anii '90, au pus timpuriu ghetele în cui pentru a deveni pastori. „Viaţa fără Dumnezeu este ca un meci de fotbal fără minge" este mottoul celor doi foşti fotbalişti, care predică acum Evanghelia la bisericile din Iaşi.

Zafiris, câştigător al Cupei României în 1995 cu Petrolul, a devenit misionar în 1997, la doar 28 de ani, fiind în prezent unul dintre cei patru prezbiteri ai Bisericii Filocalia.

Prietenul său, Adrian Ambrosie, este pastor evanghelic la Biserica Eclesia. Cei doi colaborează la mai multe proiecte sociale. Unul dintre proiecte se numeşte „Sportivi în acţiune" şi reprezintă consilierea spirituală a sportivilor care au probleme în viaţa extrasportivă.
De asemenea, Zafiris intenţionează să traducă în limba română „Noul testament pentru sportivi", o lucrare care conţine poveştile spuse de sportivi credincioşi. Cei doi foşti fotbalişti nu au renunţat complet la prima lor dragoste şi sunt înscrişi în campionatul bisericilor evanghelice.

Kaka îi dedică golurile lui Iisus

Pe numele lui adevărat Ricardo Izecson dos Santos Leite, Kaka este celebru pentru relaţia sa specială cu divinitatea. Încă de mic, viitorul „Balon de aur" a scris pe uşa camerei sale următorul mesaj: „Un copil fericit îl are pe Iisus în suflet". A fost evanghelizat la 12 ani, iar de atunci şi-a propus să propovăduiască cuvântul lui Hristos pe întreg mapamondul. La vârsta de 18 ani, Kaka a suferit o lovitură la coloană într-un accident la o piscină.

Doctorii i-au spus că este foarte norocos dacă va mai umbla vreodată drept. „Am scăpat doar prin mila celui de sus", spunea atunci Kaka. Câţiva ani mai târziu, sportivul a aderat la mişcarea creştină braziliană fondată în 1978, „Atleţii lui Hristos".

În 2002, când Brazilia a câştigat Campionatul Mondial din Coreea de Sud şi Japonia, Kaka a îngenuncheat pe terenul de fotbal şi a început să se roage. Pe tricoul său scria „I belong to Jesus" (Îi aparţin lui Iisus), iar în interiorul ghetei sale a introdus mesajul : "Dio è fedele" (Dumnezeu e fidel). 200 de milioane de telespectatori au urmărit această secvenţă memorabilă. Spre stupefacţia admiratoarelor sale, Kaka s-a căsătorit virgin la 23 de ani. „Vreau să-mi trăiesc viaţa într-un mod demn şi să stau aproape de Dumnezeu", şi-a explicat fotbalistul alegerea sa.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite