Olimpiada lui Oprescu, respinsă de consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sorin  Oprescu nu a fost suficient de  convingător
Primarul Sorin Oprescu nu a fost suficient de convingător

Proiectul privind aprobarea candidaturii Municipiului Bucureşti pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2020 a fost respins, ieri, de către consilierii generali. Proiectul a înregistrat 22 de voturi „pentru“, 4 „împotrivă” şi 13 „abţineri“, dar pentru a fi aprobat avea nevoie de 28 de voturi „pentru“, adică două treimi din numărul de consilieri generali.

În nota de fundamentare a proiectului se menţiona că „organizarea Jocurilor Olimpice în municipiul Bucureşti reprezintă un eveniment care va genera un impuls major pentru economia României, o dezvoltare a turismului şi a infrastructurii precum şi crearea unor noi locuri de muncă.

Citiţi şi:

„Olimpiada la Bucureşti“, vot în Consiliul Capitalei

Infrastructura va fi realizată astfel încât să poată fi utilizată şi după terminarea Jocurilor Olimpice, lăsând ca rezultat stadioane olimpice, reţea modernă de transport public la suprafaţă". Argumentele nu au fost însă suficient de convingătoare pentru consilierii generali.

Primarul nu a stat la vot

În lipsa primarului general, Sorin Oprescu, care a părăsit şedinţa, consilierii şi-au exprimat punctele de vedere. Consilierul Horia Scarlat, de exemplu, s-a declarat pentru aprobarea proiectului:

„Trebuie să ne propunem obiective mari şi ar fi bine să votăm ‹‹pentru››, astfel încât primarul să nu considere că îi punem frână. Mulţi spun că este puţin probabil să se realizeze un asemenea proiect, însă un prim pas ar fi votarea hotărârii", a declarat Scarlat. Şi consilierul Gâf Deac a susţinut aprobarea proiectului, spunând că aceasta ar fi o bună ocazie să „se ştie că România există pe hartă".

Consilierul Victor Stan, pe de altă parte, consideră proiectul o absurditate: „Olimpiada înseamnă 17.000 de sportivi, 5.000 de ziarişti şi 60 - 70.000 de susţinători. Nu există infrastructura necesară pentru organizarea ei. Propun să amânăm proiectul cu vreo zece ani".

Alţi consilieri au glumit şi au spus că ghinionul ar fi ca România chiar să fie aleasă pentru a găzdui Jocurile Olimpice şi să nu facă faţă cerinţelor. Chiar dacă cei mai mulţi dintre consilieri au numit proiectul ca fiind unul „de imagine" al primarului Sorin Oprescu, supus la vot, însă, 22 de consilieri au votat „pentru".

Înainte de şedinţă, preşedintele de consiliu Călin Murg declara că proiectul are şanse să fie aprobat atâta vreme cât exprimă doar intenţia de a figura pe lista participanţilor, şi nu un contract costisitor cu vreo firmă de lobby.

Morariu: „Poate în 2024"

Sorin Oprescu a lansat prima dată în august ideea organizării Olimpiadei. Reacţiile au fost împărţite. „Dacă ar fi vorba despre 2024, atunci aş începe să mă gândesc. Ne trebuie timp să ne pregătim pentru un asemenea demers", a spus Octavian Morariu, preşedintele COSR.

"Ideea este foarte bună, dar nu am suficiente date care să mă convingă de şansele pe care le poate avea Bucureştiul", a opinat şi Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier al României.

Citiţi şi:

WikiLeaks: Al-Qaida planifica atacuri împotriva lui George W. Bush la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite