„Olimpiada la Bucureşti“, vot în Consiliul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali au de aprobat vineri proiectul de hotărâre privind depunerea candidaturii Municipiului Bucureşti pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2020. Propunerea primarului Sorin Oprescu este susţinută de Călin Popescu Tăriceanu şi de Cristian Ţopescu.Preşedintele COSR, Octavian Morariu, crede că avem şanse în 2024.

Ideea depunerii candidaturii Municipiului Bucureşti pentru a găzdui Jocurile Olimpice şi Paralimpice de vară din 2020 a fost lansată, pentru prima dată, în luna august a acestui an.

Primarul general, Sorin Oprescu, a fost cel care a făcut anunţul, după ce vizitase şantierul de la „Naţional Arena", iar, la numai patru luni, propunerea se află pe ordinea de zi a consilierilor generali. „Proiectul nu are notă de fundamentare, aşa că nu ştim detalii.

Dacă este vorba doar despre intenţia de a candida, cred că punctul va fi votat. Dacă va fi vorba, însă, de angajarea unei firme pentru a promova demersul, atunci va fi vorba de bani mulţi şi, implicit, de posibilitatea respingerii acestui proiect", a declarat, ieri, pentru „Adevărul", Călin Murg, preşedintele Consiliului General.

„Acest proiect va atrage investitori"

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, este unul dintre susţinătorii propunerii lui Oprescu: „La capitolul infrastructură şi capacitate organizaţională nu stăm foarte bine, astfel că nu ştiu dacă vom putea fi gazdele Jocurilor Olimpice în 2020".

Organizarea nu ar fi o problemă atâta vreme cât, aşa cum a precizat senatorul PNL Cristian Ţopescu, se face din surse private. „E bine pentru România să depunem o asemenea candidatură, pentru că oricum vom fi obligaţi să facem nişte lucrări de infrastructură privind stadioane, săli, baze sportive, hoteluri, autostrăzi.

Oraşele care au organizat această competiţie au rămas cu o infrastructură pe care o folosesc acum. Pe de altă parte, simpla depunere a candidaturii va atrage şi un număr foarte mare de investitori, va trezi interese în jurul României", a explicat Ţopescu, participant ca ziarist la treisprezece ediţii ale JO.

Candidatura trebuie depusă de COSR

Fără a se poziţiona împotriva depunerii candidaturii Bucureştiului, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, consideră că este prea târziu să vorbim despre ediţia din 2020. „Dacă ar fi vorba despre 2024, atunci aş începe să mă gândesc.

Teoretic, candidatura este a Bucureştiului, însă în realitate în spatele ei trebuie să fie întreaga naţiune, întreaga ţară.Este nevoie de sprijinul preşedintelui României, al Guvernului. În al doilea rând, candidatura este depusă de Comitetul Olimpic Naţional", a spus Morariu. 

Şansele candidaturii

Oraşe precum Montreal, Tokyo, Los Angeles şi Atena au reuşit să devină gazde ale Jocurilor Olimpice abia din a doua încercare, după ce au învăţat din greşeli. Astfel, erorile semnalate de membrii comisiei de evaluare au fost remediate, iar Comitetul Internaţional Olimpic le‑a acordat organizarea la următoarea încercare.

" Simpla depunere a dosarului va trezi un interes deosebit în jurul ţării noastre, care cred că ne va aduce numai foloase. "

Cristian Ţopescu
senator PNL

" Ne trebuie timp să pregătim un asemenea demers, iar eu nu voi semna niciodată un proiect care nu are şanse. "
Octavian Morariu
preşedinte COSR

" Ideea este foarte bună, dar nu am suficiente date care să mă convingă şi de şansele pe care le poate avea Bucureştiul. "
Călin Popescu Tăriceanu
fost premier

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite