Alegeri cu scandal la Federaţia Română de Box

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Câtea va privi de pe margine cum Rudel Obreja va fi ales din nou şef la FRB
Vasile Câtea va privi de pe margine cum Rudel Obreja va fi ales din nou şef la FRB

Vasile Câtea a fost suspendat de Rudel Obreja. În aceste condiţii, Obreja a rămas singurul candidat la alegerile pentru preşedinţia FRB.

După ce au format un tandem în fruntea Federaţiei Române de Box (FRB), Rudel Obreja şi ieşeanul Vasile Câtea au ajuns acum adversari. Ruptura s-a produs în cadrul şedinţei de Birou Federal de pe 11 septembrie 2010, când Vasile Câtea, vicepreşedintele FRB, a fost suspendat din orice structură internă şi internaţională.

Mai citiţi:

Rudel Obreja, singur împotriva tuturor

Obreja, reales în funcţia de preşedinte al FR de Box

Motivul invocat pentru această măsură îl reprezintă ce s-a întâmplat la Cupa României din 2009, turneu care a avut loc în Sala Sporturilor de la Iaşi. Vasile Câtea a fost delegat general al concursului, fiind însărcinat cu responsabilitatea bunei desfăşurări a turneului.

Atunci, boxerii calificaţi în finala competiţiei au luptat fără cască de protecţie, obligatorie în boxul amator, conform regulamentelor stabilite de Asociaţia Internaţională de Box Amator (AIBA). Cu toate acestea, decizia ca la la Iaşi să se boxeze fără cască nu a fost luată cu de la sine putere de Câtea.

„Domnul Obreja, în calitate de preşedinte FRB, a făcut această propunere către Biroul Federal, care a acceptat-o", a declarat Vasile Câtea. „Chiar dacă vorbim de box amator, am luat decizia ca în finalele Cupei României să se boxeze fãrã cască de protecţie. Aceasta este o premieră pentru boxul intern şi cred că spectacolul din ring va creşte", declara Rudel Obreja înaintea competiţiei din februarie 2009

La începutul acestui an, AIBA s-a sesizat de ce s-a întâmplat în finala Cupei României din 2009 şi, printr-un comunicat oficial, a suspendat FRB timp de o lună din toate competiţiile internaţionale, în motivare fiind specificat faptul că Rudel Obreja a decis ca la Iaşi să se boxeze fără cască. Ca urmare a acestei decizii, pe 29 ianuarie 2010, Rudel Obreja a transmis toate atribuţiile legate de boxul amator către Vasile Câtea.

Opt luni mai târziu, Rudel Obreja a contestat această decizie „Responsabilitatea turneului aparţine delegatului general, în speţă Vasile Câtea. Eu eram doar spectator la Cupa României. Câtea a fost suspendat luna trecută deoarece Comisia de Anchetă şi Biroul Federal al FRB au stabilit că dumnealui este responsabil de ce s-a întâmplat la Iaşi şi vom face o adresă la AIBA prin care vom spune că vinovat este Câtea, nu Obreja", a spus Rudel Obreja pentru „Adevărul de Seară".

Tot la 11 septembrie 2010, Rudel Obreja s-a folosit de prerogativele funcţiei pentru a dizolva Biroul Federal şi a convocat Adunarea Extraordinară de Alegeri. În contextul în care Vasile Câtea este scos din joc, Obreja este singurul candidat validat pentru preşedenţie.

„Am contestat suspendarea mea, dar Comisia de Apel a fost şi ea dizolvată în contextul alegerilor, programate pe 27 octombrie. Cel mai probabil, noua Comisie de Apel îmi va ridica suspendarea chiar a doua zi după alegeri, dar va fi prea târziu", a explicat Vasile Câtea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite