VIDEO Hocheiştii din naţională au sfidat imnul. Ilie Năstase şi Vadim Tudor, revoltaţi de gestul ungurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Componenţii naţionalei noastre de hochei au tăcut la „Deşteaptă-te, române!“, iar unii au prins glas când s-a intonat imnul Ungariei.

Formată în proporţie de 99% din jucători de etnie maghiară - doar portarul Adrian Catrinoi este legitimat la Steaua -, echipa de hochei a României a întâlnit pe patinoarul „Vakas Lajos" din Miercurea-Ciuc echipa Ungariei, în Ice Hockey Challenge Cup.

Înaintea disputei câştigate de localnici cu 4-1, la intonarea imnurilor naţionale s-a lăsat tăcerea când a răsunat „Deşteaptă-te, române!". În schimb, spectatorii au prins glas la cel al Ungariei, chiar şi câţiva dintre hocheiştii care, după tricou, reprezentau ţara noastră fiind văzuţi cântând! Mai mult decât atât, după aceea a răsunat şi aşa-zis-ul „imn secuiesc"!

Fost preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), Marian Negoiţă a comentat cele întâmplate: „Nu aflasem despre ce s-a întâmplat înaintea meciului cu Ungaria, însă nu mă miră. Este o obişnuinţă acolo să se cânte imnul secuiesc. Cât am condus federaţia, am încercat să menţin un echilibru, inclusiv la formarea loturilor naţionale.Acum, dacă vă uitaţi, majoritatea jucătorilor sunt din Harghita. Chiar şi Catrinoi este născut la Gheorgheni. Actuala conducere a federaţiei este vinovată. Are iniţiative de dezvoltare a hocheiului, însă doar în zona Harghita. Pe vremea mea, am introdus imnul României înaintea finalelor de campionat şi ale Cupei României. Am permis copiilor să se pregătească pe patinoarul Mihai Flamaropol fără să plătească. Am sprijinit reînfiinţarea unor echipe la Ploieşti şi Rădăuţi. Acum cunosc puşti din Bucureşti şi Galaţi care au plecat în Germania. Joacă acolo hochei şi nu-i ştie nimeni aici".

Cu toate că nu a fost prezent la meci, preşedintele FRHG, Tanczos Barna, nu crede nimic din ce a relatat presa legat de incidentul de la Miercurea Ciuc. „Ştiu doar că România a câştigat, iar la final în sală a fost ridicat drapelul României".

Ilie Năstase e revoltat

O reacţie virulentă a avut Ilie Năstase, deşi, iniţial, campionul tenisului a recunoscut că n-ar trebui să vorbească fiindcă spune lucrurilor pe nume, iar apoi este amendat: „Dacă eram colegul lor, în acel moment aş fi ieşit de pe gheaţă. Dacă vor să cânte imnul Ungariei, s-o facă la ei, acolo, însă nu în tricoul echipei României. N-am văzut o altă minoritate, ca aceea a ungurilor de la noi, care să aibă atâtea drepturi. O să ajungem ca ăştia să pună steagul Ungariei pe Arcul de Triumf, iar noi să nu facem nimic. Pentru că aşa sunt oamenii de pe la noi, insensibili".  MAI MULTE DETALII AICI

S-a propus excluderea agresorilor de la Under 16

Episodul „imnului" de la Miercurea-Ciuc s-a produs chiar în ziua în care preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a propus excluderea din lotul naţional Under 16 a celor trei jucători de etnie maghiară care l-au agresat verbal şi fizic pe colegul lor Florin Cosmin Marinescu, precum şi mustrarea celor doi antrenori. De 1 decembrie, acesta le-a cerut colegilor săi să vorbească româneşte, iar ei au reacţionat injurios, după care l-au lovit cu prosoape ude în vestiar. Cei trei şi-au recunoscut vina, în timp ce Marinescu s-a întors la Bucureşti. „Sper ca totul să se oprească aici", a comentat şeful COSR.

Mai citiţi şi:
Vadim Tudor: „Trebuie excluşi din lot. Ăştia nu sunt oameni, sunt bestii"
Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor amendează gestul hocheiştilor maghiari din naţionala României şi spune că măsurile pe linie sportivă trebuie să fie extrem de dure. MAI MULTE DETALII AICI

Tanczos Barna, preşedinte al FRH: „Nu ştiţi ce s-a întâmplat acolo"
Preşedintele Federaţiei Române de Hochei, Tanczos Barna, nu crede nimic din ce a relatat presa legat de incidentul de la Miercurea Ciuc. MAI MULTE DETALII AICI

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite