Cumpănă pentru Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea de sănătate a lui Mircea Lucescu, implicat vineri într-un accident rutier, s-a agravat, iar medicii au decis să-l opereze.

Mircea Lucescu a intrat în sala de operaţii ieri, în jurul orei 16.00, unde medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţe Bucureşti l-au supus unei intervenţii chirurgicale,  pentru a îndepărta din cavitatea toracică o cantitate mai mare de lichid acumulată sub dren.

Tupeul lui Lucescu, editorial de Mălin Bot

„Cantiatea de lichid pleural a crescut, ceea ce impune realizarea unei intervenţii chirurgicale. Ne aşteptam la complicaţii. E o intervenţie chirurgicală la care toată lumea s-a gândit de la început", a declarat Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar. Operaţia a durat trei ore şi a fost o reuşită.

„Il Luce", monitorizat atent de medici

Doctorii au fost alarmaţi încă de vineri de starea de sănătate a antrenorului român. Şi nu neapărat coastele rupte în urma accidentului îi îngrijorau, ci mai ales existenţa unei cantităţi semnificative de sânge în cavitatea toracică. Medicii au monitorizat atent situaţia în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu atât mai mult cu cât sedativele care i-au fost administrate păreau că nu-şi fac efectul, iar „Il Luce" acuza dureri puternice în zona pieptului.

Sâmbătă dimineaţă, lucrurile nu s-au schimbat deloc, din contră. În momentul în care antrenorul român a încercat să mănânce, l-au luat ameţeala şi starea de vomă, apoi, din nou, durerile stomacale puternice. Imediat, medicii au decis să-l hrănească prin perfuzii pentru a fi siguri că nu intervin alte complicaţii la nivel digestiv.

Ultimul tomograf dinaintea operaţiei

În urma unui examen tomograf, duminică, s-a constatat că lui Mircea Lucescu îi crescuse cantitatea de sânge în cavitatea toracică, care apăsa pe plămân. Echipa de medici l-au informat pe Mircea Lucescu că poate să fie operat pentru a îndepărta lichidul acumulat sau că există şi posibilitatea să rămână aşa, potrivit managerului Spitalului Universitar, Cătălin Cârstoiu.

Lucescu a spus „DA"

Însă, „Il Luce" a mers pe calea mai grea. „Mircea Lucescu a optat pentru a fi operat", a declarat Cârstoiu. Medicul care a avut sarcina de a susţine intervenţia chirurgicală se numeşte Ioan Corduş, profesor universitar în chirurgie toracică. Specialistul lucrează la cunoscutul Institut de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Mircea Lucescu a fost implicat, vineri, într-un accident rutier petrecut pe Bulevardul Vasile Milea din Capitală, de unde a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţe din Bucureşti. Acesta a fost internat la Secţia de Terapie Intensivă, după ce a fost supus unor investigaţii medicale, printre care electrocardiogramă şi computer tomograf.

În urma accidentului, „Il Luce" s-a ales cu multiple fracturi ale coastelor, hemotorax (sânge în cavitatea pleurală) şi contuzie pulmonară la nivelul lobului inferior drept. Antrenorul a fost monitorizat permanent de o echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar pentru că, potrivit şefului Unităţii de Primiri Urgenţe al instituţiei, Andrei Georgescu, „în urma unui traumatism toracic, pot apărea complicaţii".

Sâmbătă, medicii i-au făcut drenaj lui Mircea Lucescu, întrucât cantitatea de sânge din cavitatea toracică crescuse, însă la acest moment nu se punea problema unei intervenţii chirurgicale. Medicii au precizat, atunci, că recuperarea va fi una de lungă durată, pentru vindecarea fracturilor costale fiind necesare, în mod normal, 30-40 de zile.

"E o intervenţie chirurgicală la care toată lumea s-a gândit de la început."
Cătălin Cârstoiu
managerul Spitalului Universitar

Filmul accidentului

Vineri, ora 13.38. Mircea Lucescu conducea SUV-ul soţiei sale, Neli, pe Bulevardul Vasile Milea, dinspre APACA spre Pasajul Basarab. Pe locul din dreapta şoferului se afla Răsvan Dragomirescu, managerul general al firmei Nemira Grup, unde antrenorul şi fiul său, Răzvan Lucescu, sunt acţionari majoritari.

Vineri, ora 13.40.
Grăbit să ajungă la Universitatea Artifex (cu sediul la Politehnică), unde avea o întâlnire cu prorectorul Constantin Anghelache, şi el acţionar la Nemira Gup, Mircea Lucescu virează brusc stânga într-un loc în care drumul este marcat cu linie continuă. Maşina sa intră pe linia de tramvai. Lucescu nu se asigură, iar autoturismul este acroşat în partea stângă-spate de un tramvai al liniei 1. În urma impactului, SUV-ul condus de antrenor intră pe contrasens, acroşează un Volkswagen Touran, condus de Gabriela Hussain, şi se opreşte într-un stâlp de pe marginea şoselei.

Vineri, ora 13.45. Un echipaj de descarcerare îl scoate pe Lucescu din maşină şi îl transportă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. La acelaşi spital este transportat şi Răsvan Dragomirescu pentru investigaţii medicale. Singura victimă a accidentului este antrenorul Mircea Lucescu, internat cu multiple fracturi costale. Coastele rupte i-au perforat plămânul stâng, care a provocat o acumulare de sânge în cavitatea toracică. În timp ce antrenorul era transportat la spital, şoferiţa Volkwagen-ului şi vatmanul tramvaiului implicat în accident erau asaltaţi de jurnalişti. ,,Mircea Lucescu mi-a virat exact în faţă. M-am trezit cu maşina în faţa mea instantaneu. Este al doilea accident în care am fost implicat ca vatman, dar e primul accident cu victimă", a spus vatmanul Marian Bartoc. El a explicat că Lucescu nu i-a dat suficient timp de reacţie şi că tramvaiul nu putea fi oprit. „Eu veneam de la Carrefour şi am văzut când maşina domnului Lucescu a intrat pe linia de tramvai. M-am oprit când l-am văzut şi am văzut tramvaiul. Nu am crezut că va intra în el", a declarat, la rândul ei, Gabriela Hussain.

image

"Mircea Lucescu mi-a virat exact în faţă. M-am trezit cu maşina în faţa mea instantaneu."
Marian Bartoc
vatman

Dosar penal şi pieton pentru 90 de zile

Mircea Lucescu va fi cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă doar pentru că procedura penală impune o astfel de investigaţie. Poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei au întocmit un dosar penal pe numele antrenorului, care va fi repartizat unui procuror al Parchetului Judecătoriei Sectorului 6.

Lucescu nu riscă o sancţiune penală, ci doar una contravenţională 



„Chiar dacă singura victimă a accidentului produs de Mircea Lucescu este chiar Mircea Lucescu, procedura penală ne obligă să întocmim un dosar penal pe numele acestuia. Dosarul va fi soluţionat însă, cel mai probabil, cu neînceperea urmăririi penale (NUP), pentru că, în acest caz, este clar vorba despre autoaccidentare", au explicat surse din cadrul Poliţiei Rutiere.

Vineri, antrenorului i-a fost suspendat şi dreptul de a conduce, pentru început, până la finalizarea cercetărilor. Poliţiştii i-au eliberat, în schimb, o dovadă valabilă 15 zile. ,,Dovada îi va putea fi prelungită de procuror, din 30 în 30 de zile, până când acesta va da o soluţie definitivă în dosar. La finalul anchetei, chiar dacă nu va fi trimis în judecată, Mircea Lucescu va rămâne fără permis pentru 90 de zile în baza articolului 103 alineatul 1, litera c, din noul Cod Rutier", a explicat purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei, Andrei Codău.

Articolul de lege invocat de poliţişti prevede ,,suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul a fost urmarită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă, pentru regula de circulaţie încălcată, legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce". În cazul de faţă, Lucescu nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers şi a călcat linia continuă.

Alte încercări prin care a mai trecut „Il Luce"

A albit la cutremurul din 1977. Prima spaimă cu adevărat mare pe care a trăit-o Mircea Lucescu a fost la seismul din 1977, când o grindă a căzut peste patul din camera lui Răzvan.  Totuşi, nimeni se afla acasă. Soţia lui „Il Luce", Nelly, şi juniorul familiei erau plecaţi la cinematograf, iar Lucescu senior se afla în cantonament cu Dinamo.  Din teamă pentru siguranţa apropiaţilor, lui „Il Luce" i-au apărut atunci primele fire de păr albe.

Stresul l-a răpus prima dată în 1992. Pe când antrena Brescia, tehnicianul român a suferit o criză ischemică. Se afla chiar la antrenament, iar cei din staff şi fotbaliştii au observat cum Lucescu acuza dureri în zona pieptului. Specialiştii au decis că antrenorul trebuie să ia o puază, din cauza stresului.

În 2009, a fost supus unei intervenţii de by-pass. Problemele cardiace ale lui Lucescu s-au agravat în urmă cu doi ani şi jumătate, când antrenorul lui Şahtior a suferit un preinfarct în timp ce se afla cu echipa în cantonament, în Elveţia. Cele două săptămâni de „cazarmă" l-au doborât pe bărbatul care la acea vreme avea 64 de ani. Patronul „minerilor", Rinat Ahmetov, a trimis de urgenţă un avion privat la faţa locului. Mircea Lucescu a fost transportat la o clinică privată din Doneţk. Acolo, s-a descoperit că tehnicianul suferă de  probleme cardiace, dar tatăl lui Răzvan n-a dorit să rămână pentru tratament, ci a plecat pe semnătură din spital. La doar o oră distanţă, i s-a făcut din nou rău. Apropiaţii s-au îngrijorat, iar antrenorul român a fost transportat de urgenţă la un spital din Kiev. Cu o arteră înfundată parţial, Lucescu a trebuit să îndure o intervenţie de by-pass, care s-a efectuat cu succes. Pe durata operaţiei, Ahmetov s-a aflat la spital, alături de Nelly Lucescu şi de Răzvan.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite