VIDEO Bute: „Nu vreau să-l bat prin KO“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul, campion mondial la supermijlocie, ştie deja totul despre francez, anticipează cum se va derula meciul şi spune că urmăreşte doar victoria la puncte. Bute a trecut proba cântarului, chiar dacă a fost aproape de limită. În schimb, Mendy a fost mai uşor cu aproape jumătate de kilogram faţă de limita maximă admisă de 76,204 kg.

Ziua cea mare a venit pentru Lucian Bute (31 de ani). De când aşteaptă gălăţeanul să lupte într-un meci cu titlul mondial pe masă în faţa românilor lui. La noapte, în ringul de la Romexpo, Lucian îşi va apăra centura de campion mondial la supermijlocie, în versiunea IBF în faţa francezului Jean-Paul Mendy (37 de ani).

Citiţi şi:

Trupa Class va cânta imnul Canadei la meciul Bute-Mendy

Forbes: Lucian Bute - strategul sportiv - în liga leaderilor

Bute şi Mendy şi-au ales ieri mănuşile cu care vor lupta. „Este o chestie de cum te simţi. Nu e mare diferenţă între ele", a adăugat românul. Campionul mondial IBF a mărturisit apoi că ştie cum va decurge prima repriză a meciului cu Mendy: „M-am gândit mult la el, la stilul lui, la strategia mea. Deja vizualizez cum o să fie prima repriză şi cum va continua meciul. Nu mi-am propus să-l fac KO, obiectivul meu e doar să câştig meciul".

Până la marea confruntare, „Mister KO" a trecut ieri primul test: proba cântarului, coşmarul boxerilor. Desfăşurat la Hotelul Marriott, în prezenţa a 200 de oameni, cântarul oficial n-a fost lipsit de suspans. Românul a cântărit 76,150 de kilograme, limita maximă admisă pentru această categorie fiind de 76,204 kg. Adversarul românului, Jean-Paul Mendy, n-a avut în schimb emoţii, fiind mai uşor cu aproape jumătate de kilogram: 75,300 kg.

Cum joi mai avea de dat jos aproximativ un kilogram, Bute a mâncat doar o salată, iar în ultimele 12 ore dinaintea cântarului n-a mai băut deloc apă. Mai mult, în dimineaţa zilei de ieri, sportivul nostru a efectuat o ultimă sesiune de antrenamente pentru a scăpa şi de ultimele sute de grame, care-l despărţeau de limitele categoriei: a făcut alergări pe banda rulantă din sala de fitness de la „Marriott", precum şi o repriză de saună.

Emoţii la cântar

Abia după ce a trecut cel mai dificil test dinaintea luptei, Bute s-a relaxat şi a golit mai multe sticle cu apă. „E firesc să am emoţii la cântar. Ultimul kilogram a fost destul de greu de dat jos. Mă bucur că am făcut categoria. Primul adversar a trecut. Am făcut categoria uşor, doar  în ziua cântarului mi-a fost mai greu", ne-a spus campionul. În această dimineaţă, mai are loc încă un cântar, pugiliştii neavând voie să depăşească 4,5 kilograme faţă de greutatea pe care au avut-o la cel oficial. După acest ultim test, cei doi vor putea mânca în voie pentru a-şi reface tonusul înainte de luptă.

Mendy a câştigat un meci pierdut prin KO

Un moment ceva mai comic pentru asistenţă, dar neplăcut pentru orice boxer, l-a oferit filipinezul Jun Talape, adversarul românului Viorel Simion. Cum a fost mai greu cu 200 de grame decât era permis, acesta a renunţat la lenjeria intimă în speranţa că va reuşi să treacă de cântar. Nu s-a întâmplat acest lucru şi, conform regulamentului, a avut la dispoziţie două ore pentru a scăpa de surplusul de greutate. În cele din urmă, cu chiu, cu vai, filipinezul a reuşit să treacă de cântar. Mendy a devenit cunoscut, ca amator, în 1997, când a cucerit medalia de bronz la Mondialele de la Budapesta.

În 1996, el a făcut parte din lotul Franţei care a participat la Olimpiada de la Atlanta. N-a reuşit să treacă nici de primul tur, fiind învins de germanul Ottke. Ca profesionist, Mendy are un palmares bun: 29-0-1. Cu toate acestea, el n-a avut cine ştie ce adversari în carieră, cu excepţia lui Sakio Bika, în iulie 2010. Atunci, francezul a fost trimis la podea chiar în primul rund! N-a fost, însă, înfrângere prin KO, ci o victorie obţinută la „masa verde"... Bika l-a lovit atunci când se afla cu genunchii la sol, motiv pentru care a fost descalificat! Bute îl cunoaşte bine pe Mendy. În 1999, amândoi au participat la Mondialele de amatori de la Houston. 

Două milioane de euro primeşte firma lui Obreja

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va plăti 590.000 euro, fără TVA, pentru expunerea brandului naţional turistic la meciul dintre Bute şi Mendy, valoarea totală a contractului încheiat între instituţie şi organizatorul galei, o firmă a lui Rudel Obreja, fiind de 1,93 milioane euro, fără TVA.

Preţul solicitat de Europlus Computers a fost de 2,239 de milioane euro, fără TVA dar, în urma negocierii cu reprezentanţii MDRT, acesta a fost redus la 1,93 de milioane de euro, fără TVA. Banii vor fi plătiţi de minister din fonduri europene destinaţi promovării brandului turistic naţional.

Contractul are ca obiect „prestarea serviciilor de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional, pe plan naţional şi internaţional, în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box Profesionist, la 9 iulie 2011".

"Mă bucur că am făcut categoria. Primul adversar a trecut. În ziua cântarului mi-a fost cel mai greu."
Lucian Bute
boxer

10.000
de spectatori vor fi diseară prezenţi la Romexpo pentru a-l susţine pe Bute, record de audienţă în România pentru un meci de box.

Lucian Bute

Data naşterii: 28.02.1980, Galaţi
Vârsta: 31 de ani
Categoria: supermijlocie
Înălţime: 1.87 m
Poreclă: Le Tombeur
Victorii: 28, 23 prin KO, 0 înfrângeri
Rezidenţă: Montreal, Quebec, Canada

Jean Paul Mendy

Data naşterii: 14.12.1973
Vârsta: 37 de ani
Categoria: supermijlocie
Înălţime: 1.82 m
Victorii: 29, 16 prin KO
Rezidenţă: Paris, Franţa

Opt victorii de aur pentru „Mister KO“

19.10.2007 Alejandro Berrio (Columbia) - victorie prin KO (repriza 11, minutul 1:27 - disputat în Canada, la Montreal)

image


29.02.2008 William Joppy (Statele Unite ale Americii) - victorie prin KO (repriza 10, minutul 1:08 - disputat în Canada, la Montreal)

image

24.10.2008 Librado Andrade (Mexic) - victorie la puncte (decizia arbitrilor a fost unanimă - disputat în Canada, la Montreal)

image

13.03.2009 Fulgencio Zúñiga (Columbia) - victorie prin KO (repriza a IV-a, minutul 2:25 - disputat în Canada, la Montreal)

image

18.11.2009. Librado Andrade (Mexic) - victorie prin KO (repriza a IV-a, minutul 2:53 - disputat în Canada, la Québec City)

image

17.04.2010. Edison Miranda (Columbia) - victorie prin KO (repriza a III-a, minutul 1:20 - disputat în Canada, la Montreal)

image

15.10.2010. Jesse Brinkley (SUA) - victorie prin KO (repriza a IX-a, minutul 2:48 - disputat în Canada, la Montreal)

image

19.03.2011. Brian Magee (Irlanda de Nord) - victorie prin KO (repriza a X-a, minutul 2:04 - disputat în Canada, la Montreal)

image

Gala „Campion pentru România"

Program (Start 19.45)

Categoria pană (12 reprize)

Titlul internaţional WBC Viorel Simion (România, 13-0-0, 5 KO) - Jun Talape (Filipine, 20-7-1, 8 KO)

Categoria superpană

Sergio Gomez Acevedo (Nicaragua, 16-8, 12 KO) - Sahib Usarov (Tadjikistan, 15-0, 6 KO)

Categoria supermijlocie (8 sau 10 reprize)

Renan St-Juste (Canada, 22-2-1, 15 KO) - Jaudiel Zepeda (Mexic, 12-4-1, 9 KO).

Categoria grea (4 reprize)

Bogdan Dinu (România, 5-0-0, 2 KO) - Awadh Mohamed Tamim (Tanzania, 12-2-0, 7 KO).

Categoria superuşoară (8 sau 10 reprize)

Pier-Olivier Cote (Canada, 16-0-0, 11 KO) - Pedro Navarette (Mexic, 25-11-3, 14 KO)

Categoria supermijlocie (12 reprize)

Titlul mondial IBF Lucian Bute (România, 28-0-0, 23 prin KO) - Jean-Paul Mendy (Franţa, 29-0-1, 16 prin KO).

Lucian Bute - strategul sportiv, în liga liderilor

Dragoş Lăzărescu, Diana Drinceanu

Pentru Lucian Bute, un succes nu înseamnă marea lovitură, ci doar primul pas. Atunci când a câştigat titlul de campion mondial la supermijlocie, versiunea IBF, Bute era în al nouălea cer. Îşi atinsese primul mare ţel, acela de a deţine o centură mondială. Ştia însă că rămâne un „nobody" în lumea boxului de calitate, atât timp cât nu îşi confirmă statutul de campion. „Toţi marii pugilişti au rămas în istorie pentru meciurile mari pe care le-au făcut de-abia după ce au devenit campioni. Ştiţi câte meciuri a avut Oscar De La Hoya până să ajungă campion?", întreabă înfierbântat, retoric, Stéphan Larouche, antrenorul lui Bute, care a acceptat o discuţie cu „Forbes România" înaintea marelui meci. „A avut unsprezece, dar nimeni nu şi le mai aminteşte", a mai spus Larouche.

Şi despre antreprenorul român Radu Georgescu ne imaginam că momentul (2003) în care a vândut antivirusul RAV către Microsoft va rămâne în cariera sa „his finest hour". Pentru toată lumea, era românul de la care a cumpărat Bill Gates.Dar acesta nu a fost nici pe departe sfârşitul carierei sale de investitor IT, ci mai degrabă un nou start. A continuat în domeniul căruia îi datorează notorietatea. De atunci a repurtat alte trei victorii - e adevărat, nu la fel de sonore. A vândut pachete minoritare sau majoritare din trei companii pe care le-a fondat ulterior: serverul de e-mail Avangate şi soluţiile de plată online ePayment şi Axigen. Pregăteşte însă o nouă mare lovitură, pentru 2014, când vrea să listeze pe bursa americană NASDAQ una dintre firmele sale.

Evident, comparaţia dintre un sportiv de performanţă şi un om de afaceri poate să vi se pară, într-o oarecare măsură, forţată. Ascultaţi cu atenţie însă discursurile pe care le ţin antreprenorii români sau străini. S-ar putea să vă schimbaţi părerea.

Citiţi mai multe despre asemănările dintre Lucian Bute şi câţiva dintre marii antreprenori români şi străini în revista „Forbes România", care apare pe piaţă luni, 11 iulie. 

Mai puteţi citi în numărul 61 al revistei „Forbes România"

- Capcana din care se evaporă banii. În prima jumătate a anului, din conturile de economii ale românilor au dispărut circa 180 de milioane de euro. Nu este vorba despre o infracţiune.

- Adio, dar rămân în România. Fondurile de investiţii străine au cumpărat mii de apartamente în ultimii ani, cu gândul unui exit rapid și profitabil. Criza le-a dat însă planurile peste cap.

- Lecţiile crizei. Opt investitori români au vorbit deschis despre încercările prin care au trecut în ultimii trei ani. Pentru fiecare, amprenta crizei financiare nu se va şterge niciodată. Oricât de mulţi bani ar fi pierdut, niciunul nu este dispus să renunţe. 

- O altfel de bijuterie. Aproape tot ceea ce a câştigat în ultimii ani din oftalmologie, şi ceva pe deasupra, a investit în clubul de călărie. Şi ambiţiile doctoriţei Ozana Moraru, pasionată de echitaţie, nu se opresc aici.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite