Ahmetov: „Lucescu nu va mai şofa niciodată!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul de la Şahtior Doneţk şi-a dat peste cap planurile pentru a sta câteva ore la Bucureşti împreună cu antrenorul echipei sale. O pleiadă de personalităţi s-au perindat la patul de spital al lui Lucescu.

Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov nu a ţinut cont de faptul că familia şi prietenii lui sărbătoresc Crăciunul! I-a lăsat pe toţi baltă şi a venit în România, pentru a-l vizita pe Mircea Lucescu, internat în spital în urma unui accident rutier petrecut vineri.

Tupeul lui Lucescu, editorial de Mălin Bot

Omul care se poate lăuda cu o avere de 16 miliarde de euro a venit în România în jurul prânzului, adus în ţara noastră de un avion de lux, privat. De la Aeroportul Băneasa, Ahmetov s-a dus direct la Spitalul Universitar, acolo unde erau alături de „Il Luce" soţia Neli şi fiul Răzvan. Patronul Şahtiorului, însoţit în permanenţă de fundaşul Răzvan Raţ, pe post de traducător, n-a venit cu mâna goală la antrenorul român: i-a adus o eşarfă şi un pulover în culorile clubului din Doneţk: portocaliu cu negru.

„Mircea Lucescu nu este doar antrenorul echipei mele, ci şi un foarte bun prieten. Am fost şocat când am auzit de accidentul lui. Secretara m-a anunţat, imediat am sunat-o pe doamna Neli (n.r. - soţia lui Mircea Lucescu) şi m-am informat asupra sănătăţii sale. Mi s-a spus că „Mister" a avut noroc că a scăpat cu viaţă. A avut noroc a doua oară, după ce a fost operat în trecut la inimă, o intervenţie chirurgicală extrem de complicată", a spus Ahmetov înainte să intre în rezerva lui Lucescu.

Omul de afaceri în vârstă de 45 de ani a stat la discuţii cu antrenorul echipei sale aproape două ore, timp în care românul a evitat să dezbată subiectul stării sale de sănătate.

Au vorbit doar despre fotbal

„Cât timp am petrecut împreună a fost energic, vorbea doar despre fotbal, deşi doctorii îl pregăteau de operaţie. Nu a întrebat nicio secundă de starea sa, vorbea doar de fotbal. Lucescu trăieşte pentru fotbal", a povestit finanţatorul „minerilor", completat de fundaşul Răzvan Raţ, care a stat aproape în permanenţă alături de familia Lucescu: „Despre starea lui am vorbit foarte puţin, am discutat despre fotbal, despre viaţă. Planurile sunt simple: să revină mai repede pe teren. Obiectivele lui Şahtior sunt mereu cele mai înalte, Nea Mircea va lupta pentru obiectivele echipei".

Ahmetov a mai precizat că este sigur că Lucescu va reveni  aproape de echipă mai curând decât estimează medicii: „Astea sunt greşeli. Greşelile altora nu le ţii minte, dar ale tale costă foarte mult şi le ţii minte toată viaţa. Cred că Lucescu nu va mai conduce niciodată. Dincolo de asta, ştiu cât de mult iubeşte fotbalul şi că pentru asta trăieşte, aşa că probabil în patru-şase săptămâni va fi din nou lângă noi. Sunt convins că împreună cu «Mister» vom cuceri noi trofee", a declarat Ahmetov pe Aeroportul Băneasa, de unde a plecat înapoi în Ucraina după o vizită de mai puţin de trei ore.

Copos: „Nu e deloc atent când conduce"

Apropiaţii lui Mircea Lucescu n-au reuşit să se pună de acord cu privire la abilităţile de şofer ale tehnicianului. Dacă Mircea Rednic, fostul său elev, l-a lăudat, George Copos nu şi-a pus fostul angajat într-o lumină favorabilă. „Mereu am emoţii când îl ştiu pe Mircea Lucescu la volan. Când conduce, mintea lui este în altă parte. El este un poet şi un filosof când conduce. Cel mai bine este să îşi ia un şofer", a spus patronul Rapidului. „Când Mircea Lucescu era antrenorul nostru la Corvinul, făceam naveta de la Hunedoara la Bucureşti cu el, cu maşina. Nea Mircea era la volan, iar eu, Andone şi Klein eram ceilalţi pasageri. Zici că mergeam cu rata. Era un şofer priceput şi grijuliu", a povestit Rednic.

Ahmetov a vrut să-l trateze la Doneţk

La fel cum a procedat şi în 2009, atunci când Ahmetov a adus la Doneţk cei mai buni specialişti în materie de chirurghie şi probleme cardiace, miliardarul s-a oferit şi acum să-i asigure antrenorului român sprijin medical din Ucraina. „Am încredere în doctorii din Ucraina pentru că îi ştiu bine, dar «Mister» are încredere în medicii români, aşa că a preferat să rămână să se trateze aici", a explicat Rinat Ahmetov.

După discuţiile cu „Il Luce", patronul celor de la Şahtior s-a convins că doctorii de la Spitalul Universitar fac tot ce este necesar pentru ca starea tehnicianului să se îmbunătăţească. „Vreau să le mulţumesc doctorilor care au grijă de «Mister» şi sunt convins că aceştia vor face tot posibilul să-l pună pe picioare cât mai repede".

"Doctorii îl pregăteau de operaţie şi «Mister» îmi vorbea de fotbal. Îl aştept din nou pe Lucescu la cârma echipei, i-am transmis toate urările venite din partea fanilor. Suporterii îl vor cât mai repede înapoi."
Rinat Ahmetov
patron Şahtior Doneţk

"Tatăl meu este un om puternic, va trece cu siguranţă peste asta. Cea mai bună variantă a fost operaţia, pentru că programul de recuperare va fi mai scurt."
Răzvan Lucescu
fiul lui Mircea Lucescu şi antrenor la Rapid

"Am vorbit foarte puţin despre starea lui de sănătate, am discutat despre fotbal, despre viaţă. Planurile sunt simple: să revină mai repede pe teren. Nea Mircea va lupta pentru obiectivele echipei."
Răzvan Raţ
fundaş Şahtior Doneţk



Ucrainenii cred că ar trebui să ia o pauză până la vară

Aşa cum era şi normal, ucrainenii s-au gândit şi la ce se întâmplă cu banca tehnică a „minerilor". Şahtior are prevăzută reunirea lotului pentru mâine, lucru care se va întâmpla probabil sub comanda „secunzilor" lui Lucescu. Totuşi, nu este exclus ca patronul Ahmetov să caute un antrenor interimar, care să se ocupe de echipă până la recuperarea completă a pacientului de 66 de ani. „Lucescu are nevoie de o pauză până în vara acestui an, în care să nu se mai ocupe de Şahtior Doneţk", au scris ziariştii ucraineni de la „Vlasti".

image



Ce spune presa străină

„O Jogo" a făcut conexiunea cu Liga Campionilor. Ziariştii portughezi au amintit despre accidentul lui Mircea Lucescu în contextul în care antrenorul român a fost adversarul celor de la FC Porto în grupele actualei ediţii de Liga Campionilor. „Antrenorul lui Şahtior, care a înfruntat FC Porto, a fost lovit de un tramvai şi apoi s-a ciocnit de altă maşină înainte de a se opri într-un pilon", au scris cei de la „O Jogo" într-un articol mai elaborat.

Francezii au oferit detalii tehnice. Unul dintre cele mai mari ziare ale Europei, „L'Equipe", s-a referit şi el la tragedia tehnicianului de la Şahtior Doneţk. „Spitalizat, Lucescu a suferit un traumatism toracic, dar viaţa sa nu e în pericol", au notat francezii.

Olandezii au dramatizat accidentul. Jurnaliştii de la „De Telegraaf" au descris starea sănătăţii a lui Lucescu la limita supravieţuirii: „Victima are mai multe coaste fracturate şi fiecare om de la Şahtior e şocat de vestea primită din România".

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite