Site-uri care salvează vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titus Banc a înfiinţat în urmă cu opt luni un site de donări de sânge care a salvat până acum 20 de oameni. 200 de oameni sunt înscrişi ca donatori pe www.donatorionline.ro. Bistriţeanul a avut această iniţiativă după ce a fost nevoit să găsească, în 50 de minute, un donator pentru tatăl său.

Citiţi şi: Donatorionline.ro, site-ul menit să salveze vieţi

„Sunt la volan. Conduc cu 200 de kilometri la oră. Acum 35 de minute m-au sunat de la spital, din Cluj, să îmi spună că dacă nu fac rost de sânge pentru tatăl meu în 50 de minute, acesta nu va mai putea trăi", aşa începe Titus Banc povestea înfiinţării, în urmă cu opt luni, a site-ului www.donatorionline.ro.

„Îmi e frică să nu fac vreun accident şi sunt în mijlocul oraşului Dej. Pe bancheta din spate am o ladă frigorifică în care sunt două unităţi de sânge. Ştiu că tata are nevoie de el şi trebuie să ajung întreg până la Cluj", continuă bărbatul.

A spus „nu" indiferenţei

După pierderea tatălui, bistriţeanul a decis că nu vrea să fie unul dintre numeroşii români care trec printr-o tragedie şi apoi nu fac nimic pentru a-i ajuta pe alţii ajunşi în aceeaşi situaţie.

„Într-o societate normală un astfel de site nu ar trebui să existe, dar, pentru că trăim în România, am hotărât că trebuie să fac ceva şi mi-a venit ideea acestui portal. Dacă sistemul nu ne ajută, nu ne rămâne decât să ne ajutăm noi între noi. Mai avem nevoie de voluntari din alte localităţi şi, din păcate, nu am reuşit nici să-i fac o promovare foarte bună în alte oraşe. Sper totuşi ca numărul celor care se înscriu să crească în permanenţă", explică Banc.

200 de voluntari sunt gata să doneze

Tinerii sunt cei mai receptivi la campaniile pentru donare de sânge   Foto: Adevărul



În prezent, pe site sunt înscrişi peste 200 de oameni, din 11 judeţe care şi-au introdus grupa de sânge, RH-ul şi datele de contact, telefon şi e-mail. Sistemul de funcţionare a site-ului este foarte simplu, atât pentru cei care se înscriu, cât şi pentru cei care au nevoie de ajutor.

„Cei care au nevoie de sânge pot accesa site-ul la cel mai apropiat internet sau chiar pot primi informaţii prin telefon. Au la dispoziţie o bază de date cu persoane care au aceeaşi grupă de sânge şi care ar putea să-i ajute", susţine bistriţeanul.

Cei contactaţi trebuie să meargă la cel mai apropiat centru de transfuzii şi să doneze sânge. Apoi, recipientele sunt transportate fie de ambulanţe, fie chiar de rudele celui care are nevoie de sânge.

Soluţii şi pentru cazuri rare

La opt luni de la lansarea site-ului, iniţiatorul său ştie că există peste 20 de persoane care au apelat la această bază de date. Este vorba despre persoane care, după ce au fost ajutate de donatorii înscrişi, au trimis un mesaj sau au dat un telefon de mulţumire, însă este posibil ca cei care au apelat la site să fie mai mulţi.

„Ultimul caz de care ştiu este al unei fetiţe de şase luni, care avea nevoie de sânge. M-a sunat o prietenă să mă întrebe adresa exactă a site-ului pentru a putea căuta donatori", povesteşte Titus Banc. În final, donatorul găsit pe site i-a salvat micuţei viaţa. 

Emilia Bidică este una dintre persoanele care s-au înscris pe site şi au fost contactate pentru a dona sânge. „Când am aflat de acest site, nu am ezitat să mă înscriu, mai ales că am o grupă de sânge mai rar întâlnită, B3 negativ. În urmă cu vreo lună am fost contactată de cineva pentru sânge. Am urcat în maşină şi am plecat să donez fără nicio problemă", povesteşte învăţătoarea de 38 de ani din Năsăud.

 Aceasta a ajutat un bătrân care era internat la Târgu-Mureş cu leucemie în fază avansată. Un alt utilizator a apelat la site în ambele ipostaze.

„Eu sunt un donator obişnuit la Centrul de Recoltare, iar când am aflat despre site m-am înscris şi acolo. Am o grupă de sânge mai rară şi de aceea m-am înscris. Am fost şi eu contactat de cineva care avea nevoie de ajutor, prin luna octombrie. De asemenea, am avut nevoie de sânge pentru unchiul meu şi am apelat la site", povesteşte Răzvan Câtu, consultant la o firmă. 

Colaborează cu centrele de transfuzii

image

Titus Banc  Foto: Arhivă personală



Medicii de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bistriţa susţin iniţiativa lui Titus Banc şi spun că fac tot ce pot pentru a-l ajuta să promoveze site-ul.

„Noi le oferim celor care ajung aici o hârtie pe care sunt trecute condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fiecare donator. Pe aceste hârtii trecem şi adresa site-ului pentru ca lumea să ştie şi, eventual, să se înscrie. Au fost unii donatori care ne-au spus că au ajuns aici prin intermediul site-ului, dar credem că sunt şi unii care vin în acest fel fără a menţiona acest lucru", susţine purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii, Marius Cârcu. 

"Am construit acest site în speranţa că le va fi mai uşor copiilor să-şi salveze părinţii, iar părinţilor să-şi salveze copiii. Oricând poţi fi tu în locul meu, dar eu nu vreau asta!"
Titus  Banc
iniţiatorul site-ului
www.donatorionline.ro


Primul portal de căutare a donatorilor

image

Dan Zaharia  Foto: Arhivă personală

Iniţiativa lui Titus Banc nu este singura de acest gen. Donor.ro, primul site de căutare a potenţialilor donatori de sânge din România, a împlinit deja un an. A fost înfiinţat de un grup de prieteni din Iaşi, care au vrut să rezolve o problemă naţională: lipsa unui sistem de căutare a donatorilor de sânge. Oricine se poate înscrie în baza de date, menţionând numele, adresa de e-mail, grupa sanguină, RH-ul şi judeţul de reşedinţă.

Într-un an s-au adunat aproape 900 de membri activi şi peste 60 de cereri de sânge trimise de aceştia, explică Dan Zaharia, membru fondator. Majoritatea membrilor au între 25 şi 35 de ani (47%) şi provin, în principal (72%), din Iaşi, zona Bucureşti-Ilfov, din Timişoara şi din Cluj.

Solicitările sunt verificate telefonic de echipa site-ului care trimite apoi e-mailuri membrilor compatibili, care au grupa şi RH-ul potrivite, şi-i invită la centrul de transfuzie din judeţul în care este nevoie de sânge.

Confidenţialitate asigurată

„De exemplu, dacă apare o cerere de AB4 negativ (1% din populaţie, conform statisticilor), pentru a fi siguri că se va găsi un potenţial donator, este nevoie de o masă de minimum 100 de donatori sănătoşi, care îndeplinesc condiţiile necesare şi care să fie din acelaşi judeţ", explică Dan Zaharia.

„Iar la o operaţie mai gravă, aveţi nevoie de cel puţin patru unităţi de sânge, adică de patru donatori, deci de o masă de căutare de până la 2.000 - 3.000 de persoane din judeţul dumneavoastră."

Confidenţialitatea este foarte importantă, adaugă Zaharia. De aceea, niciodată persoana care primeşte sânge nu ştie cine-i face donaţia. „Ne-am gândit că într-o perioadă în care lucrurile merg rău pentru toată lumea, este nevoie să dăm, fără să ne aşteptăm să primim ceva înapoi", precizează acesta.

Ce ne convinge

Un sondaj realizat în timpul campaniei coordonate de Asociaţia REACT, „O şansă pentru viaţă" (2008-2010), în urma căreia 120.000 de români au donat sânge, arată că majoritatea se aflau la prima donare (66%), pentru că nu avuseseră ocazia să facă asta până atunci (40%), nu le ceruse nimeni (27%) sau nu ştiau că e nevoie de sânge (17%).

Pentru 45% din respondenţi, cea mai puternică motivaţie a fost reprezentată de analizele gratuite la care au dreptul după donarea de sânge. Alţi 37% au spus că donează pentru că vor să facă o faptă bună, nu pentru că vor ceva în schimb, iar 15% au recunoscut că-i motivează bonurile de masă primite. Dintre cei 600 de donatori incluşi în sondaj, 83% aveau sub 26 de ani.

De ce ne temem

În fruntea clasamentului scuzelor invocate de cei care nu vin să doneze, top publicat pe blogul echipei Donor.ro, stă „frica de ace şi de înţepătură". „Sunt puţini cei cărora nu le este teamă când merg la doctor şi sunt înţepaţi în venă", explică Doina Goşa.

În opinia medicului, nu aceasta este principala problemă, ci lipsa de informare. Teama infectării cu virusul HIV se regăseşte de asemenea în top. Tot un mit, deoarece trusa folosită pentru fiecare donare este sterilă, de unică folosinţă, şi se deschide în faţa donatorului. Şi lipsa timpului se numără printre scuzele invocate pentru a refuza donarea. „Întregul proces durează aproximativ o jumătate de oră. Timpul ce se acordă efectiv donaţiei este de 7-10 minute", se explică pe blog.

380.000 de donări au fost înregistrate în 2009 în întreaga ţară, potrivit Institutului Naţional de Hematologie.

200 de oameni vin zilnic  la centrele din Bucureşti să doneze sânge, dar recoltări se fac doar de la 150.

Centrele de transfuzii, fără baze de date

Numărul donatorilor de sânge din România a crescut constant în ultimii patru ani. În 2006, din necesarul de 500.000 de donări, s-au realizat doar 326.153 (65%), în 2007 s-a ajuns la 66%, iar în 2008, se înregistraseră cu 30% mai mulţi donatori faţă de perioada similară din 2007.

Anul 2009 a adus o nouă creştere - de peste 30% - ajungându-se la peste 380.000 de donări, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Hematologie Asociaţiei REACT, care a organizat cea mai mare campanie de donare de sânge din ţară, în perioada 2008-2010.

Meritul este al acestor campanii care promovează donarea de sânge, dar şi al centrelor de transfuzii din ţară, tot mai active în ultimii ani, explică Anca Ştefan, preşedintele executiv al Asociaţiei REACT.
Doina Goşa, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, spune că în fiecare zi vin 200-230 de oameni care vor să doneze sânge, dar recoltări se fac doar de la 150-160.

„A crescut numărul donatorilor care vin la centru, dar nu sunt eligibili", explică medicul hematolog. Adică sunt mulţi români care vor să doneze pentru a primi compensaţii acordate prin lege. Însă, de multe ori, sunt respinşi pentru că „au tensiune mică, nu sunt bine hrăniţi, nu au sânge bun", adaugă directoarea Centrului.

Contactul cu donatorii

Medicul spune că-i respectă pe toţi cei care fac gestul de a-şi dona sângele. Ideal ar fi să predomine tinerii, „oamenii educaţi, sănătoşi, bine hrăniţi". Dar, centrele de transfuzii din România nu pot controla cine donează sânge, pentru că nu există o reţea informatizată, nici la nivel naţional, nici la cel regional. „În prezent, centrele aşteaptă să vină donatorii la ele", explică Anca Ştefan.

Doina Goşa spune că promisiuni pentru o reţea informatizată în sistemul naţional de transfuzie există de 15 ani. Medicul încearcă acum să pună la punct din sponsorizări un astfel de sistem pentru Centrul pe care-l conduce şi laudă iniţiativa celor care au construit site-uri pentru donatorii de sânge, baze de date electronice la care apelează pentru a avea acel „fir direct cu donatorii" care-i lipseşte.

Nu există grupe de sânge bune şi proaste, ci doar comune şi rare, dar cererea este la fel de mare în ambele cazuri. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface, ca volum, în câteva ore, iar celular, în două săptămâni. Donaţiile se pot repeta la un interval de minimum 72 de zile între recoltări.

„Donarea de sânge este foarte importantă, trebuie să punem toţi umărul, fiecare dintre noi poate avea nevoie de punga de sânge, chiar şi eu", explică medicul Goşa. 

Avantaje

Donatorului i se fac următoarele analize gratuite: RH, grupa sanguină, hepatită B şi C; HIV/SIDA, leucemie, sifilis, probe hepatice. Poate efectua ulterior şi alte analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). De asemenea, primeşte o zi liberă, dacă este angajat cu carte de muncă, 7 bonuri de masă şi o reducere de 50% la transportul în comun pentru o lună.

Sfaturi

Este bine ca, înainte de recoltarea sângelui, donatorul să ia un mic dejun uşor, fără proteine sau grăsimi, şi să consume lichide. Este interzis fumatul o oră înainte şi după donare.

Înaintea recoltării sângelui, potenţialul donator trebuie să completeze un chestionar şi să se supună unui examen medical sumar - măsurarea tensiunii, a frecvenţei cardiace, cântărire - pe baza cărora medicul decide dacă este eligibil pentru donare.

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite