Donatorionline.ro, site-ul menit să salveze vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care au nevoie disperată de sânge pentru transfuzii pot apela de opt luni la un site care le intermediază legătura cu donatorii. Două sute de oameni din 11 judeţe sunt înscrişi ca donatori voluntari. Vieţile a 20 de oameni au fost salvate datorită www.donatorionline.ro

Ideea site-ului aparţine unui bistriţean, Titus Banc, care s-a confruntat el însuşi cu  nevoie disperată de a face rost de sânge pentru a-şi salva tatăl, dar abia după numeroase telefoane a reuşit să găsească pe cineva care să-l ajute.

„Sunt la volan. Conduc cu 200 km /h. Acum 35 de minute m-au sunat de la spital, din Cluj, să îmi spună că dacă nu fac rost de sânge pentru tatăl meu în 50 de minute, acesta nu va mai putea trăi. Îmi e frică să nu fac vreun accident şi sunt în mijlocul oraşului Dej. Pe bancheta din spate am o ladă frigorifică în care sunt două unităţi de sânge. Ştiu că tata are nevoie de el şi trebuie să ajung întreg pîna la Cluj", aşa începe Titus Banc, iniţiatorul site-ului  cuvântul înainte pe site-ul www.donatorionline.ro.

A spus nu indiferenţei

După pierderea tatălui, bistriţeanul a decis că nu vrea să fie unul dintre numeroşii români care trec printr-o tragedie şi apoi nu fac nimic pentru a-i ajuta pe alţii care ar putea ajunge în aceeaşi situaţie. „Într-o societate normală un astfel de site nu ar trebui să existe, dar pentru că trăim în România, am hotărât că trebuie să fac ceva şi mi-a venit ideea acestui site. Încă este în format beta şi se mai pot face multe lucruri pe el, dar consider că este un început. Mai avem nevoie de voluntari din alte oraşe şi din păcate nu am reuşit nici să-i fac o promovare foarte bună în alte oraşe. Sper totuşi ca numărul celor care se înscriu să crească în permanenţă", explică Banc.

Două sute de volunari sunt gata să doneze

În prezent pe site sunt înscrişi peste 200 de oameni, din 11 judeţe care şi-au introdus grupa de sânge, RH şi datele de contact, telefon şi e-mail. Sistemul de funcţionare al site-ului este foarte simplu, atât pentru cei care se înscriu, cât şi pentru cei care au nevoie de ajutor. „Cei care au nevoie de sânge, pot merge la cel mai apropiat internet, sau chiar la telefon şi au la dispoziţie o bază de date cu persoane care au aceeaşi grupă de sânge şi pot să-i ajute", susţine bistriţeanul.

A salvat 20 de vieţi

După opt luni de la lansarea site-ului, iniţiatorul său ştie că exite peste 20 de persoane care au apelat la această bază de date. „Ultimul caz de care ştiu, este o fetiţă de şase luni care avea nevoie de sânge. M-a sunat o prietenă să mă întrebe adresa exactă a siteului pentru a putea căuta donatori", povesteşte iniţiatorul.

Emilia Bidică este unul dintre bistriţenii care s-au înscris pe site şi care a fost contactată pentru a dona sânge. „Când am aflat de acest site nu am ezitat să mă înscriu, mai ales că am o grupă de sânge mai rar întâlnită, B3 Negativ. În urmă cu vreo lună am fost contactată de cineva pentru sânge. Am urcat în maşină şi am plecat la Bistriţa fără nici o problemă", povesteşte învăţătoarea de 38 de ani din Năsăud. Aceasta a ajutat un bătrân care era internat la Târgu Mureş cu fază avansată de leucemie. Un alt utilizator a apelat la site în ambele ipostaze . „Eu sunt un donator obişnuit  la centrul de Recoltare, iar când am aflat despre site m-am înscris şi acolo. Am o grupă de sânge mai rară şi de aceea m-am înscris. Am fost şi eu contactat de cineva care avea nevoie de ajutor prin luna octombrie. De asemenea am avut nevoie de sânge pentru unchiul meu şi am apelat la site", povesteşte Cîtu.

Centrul de Transfuzii promovează site-ul

Medicii de la Centrul de Transfuzii Sanguine susţin iniţiativa lui Titus Banc şi spun că fac tot ce pot pentru a-l ajuta să promoveze siteul. „Noi oferim celor care ajung aici o hârtie pe care sunt trecute condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fie

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite