Sfaturi ca să ne bucurăm de masa festivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita indigestiile, specialiştii recomandă porţiile mici şi pauze de 3 ore între mese. Preparatele tradiţionale sunt bogate în proteine şi în grăsimi, de aceea trebuie consumate împreună cu legume şi cu verdeţuri.

La masa tradiţională de Paşte, atât de gustoasă, trebuie să dăm dovadă de cumpătare, pentru a ne asigura că nu transformăm sărbătoarea într-un motiv de tristeţe. Mai ales persoanele care au ţinut tot postul trebuie să acorde timp organismului să se adapteze noului regim alimentar. „Este indicat ca mesele să fie alcătuite din alimente diverse, pe care să le consumăm în porţii mici, moderate, cu atenţie la consumul de grăsimi şi cu o suplimentare a legumelor proaspete", recomandă medicul Adrian Copcea, specialist în nutriţie, diabet zaharat şi boli metabolice la Centrul Medical „Asteco" din Cluj-Napoca.

Astfel, este ideal să începem masa cu o porţie de legume, cum ar fi o salată verde cu ridichi, cu ceapă sau cu castraveţi, după care să gustăm din toate preparatele tradiţionale. Acestea sunt bogate în proteine şi în grăsimi, motiv pentru care trebuie să ne limităm la cantităţi mici. De exemplu, nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm cel mult două ouă pe zi şi 100 de grame de carne de miel la o masă, fiind de preferat ca aceasta să provină dintr-un singur fel care o conţine.

Nu mâncaţi noaptea!

Între mese este contraindicat să „ronţăim" din bunătăţile pregătite. Putem, în schimb, să bem sucuri de fructe proaspete, o cafea neîndulcită sau un ceai verde, care stimulează digestia. De asemenea, nu este recomandat să ne aşezăm la masă în Noaptea de Înviere. „Pentru a menţine corpul în formă, este de preferat să fragmentăm masa de Paşte în mai multe reprize alimentare, separate de intervale libere de trei-patru ore.

În aceste pauze nu este bine să stăm întinşi, ci, mai degrabă, să ne plimbăm în aer liber", completează medicul nutriţionist. Carnea de miel este foarte bună pentru persoanele sănătoase şi ar putea fi consumată mai des de către acestea. 100 de grame de carne slabă de miel (adică de pulpă) aduc aproximativ 200 de calorii şi circa 45% din necesarul zilnic de zinc al organismului.

Carnea de miel tânăr se digeră greu

Dezavantajul cărnii de miel este că are un conţinut crescut de fibre de colagen şi de nucleoproteine (purine), motiv pentru care se digeră mai greu. „Pentru a reduce riscul de indigestie, se recomandă mieii cu o greutate între 12 şi 14 kilograme, aceştia având mai puţin colagen şi mai puţine purine", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Din acelaşi motiv, carnea de miel nu se recomandă copiilor cu vârste mai mici de zece ani.  De asemenea, mielul conţine un procent crescut de grăsimi nesaturate, 74%, nepericuloase pentru inimă şi pentru vasele de sânge. Spre deosebire de alte tipuri de carne, cea de miel poate fi separată uşor de grăsime.

Preparate fără riscuri

- Friptura de miel se prepară la cuptor sau la grătar şi nu se combină cu cartofi, cu pâine sau cu orez.
- Pentru ca stufatul de miel să nu pună probleme de digestie, evitaţi să adăugaţi făină în sos.
- Ciorba de miel se prepară adăugând carnea în apa care fierbe. Aşa se elimină o parte din purine.
- Şi drobul este bogat în purine. Pentru a-l face mai uşor de digerat, adăugaţi multe verdeţuri.
- Folosiţi unt sau ulei de palmier atunci când pregătiţi cozonacul sau pasca.

Măsuri de siguranţă în bolile cronice

Bolile hepato-biliare, pancreatitele, diabetul zaharat, afecţiunile cardiovasculare, dislipidemiile, hiperuricemiile şi guta sunt câteva dintre problemele care se pot agrava de sărbătorile pascale.  Persoanele care suferă de afecţiuni digestive ar trebui să-şi administreze, în mod special, în această perioadă suplimente cu enzime pancreatice. Potrivit nutriţioniştilor, persoanele cu istoric de colecistită sau cu litiază biliară trebuie să evite ouăle umplute.

În egală măsură, consumul mare de proteine poate agrava complicaţiile metabolice ale cirozei hepatice şi insuficienţa renală cronică şi pot cauza un atac de gută la persoanele cu hiperuricemie sau cu antecedente de artrită urică.

Mai multă insulină pentru diabetici

Produsele cu zahăr sunt interzise în majoritatea cazurilor. „Excepţie fac copiii şi tinerii care îşi adaptează corect tratamentul cu insulină la aceste situaţii", precizează medicul nutriţionist Adrian Copcea de la Centrul Medical „Asteco" din Cluj-Napoca. După mesele consistente, o măsură preventivă este, în cazul diabetului insulinodependent, suplimentarea tratamentului cu doze mici de insulină rapidă. Excesele trebuie evitate însă, fiindcă un consum crescut de dulciuri poate induce creşterea glicemiei, cu consecinţe grave, precum cetoacidoza diabetică. Această complicaţie este o urgenţă medicală şi, dacă nu se intervine la timp, se poate ajunge la simptome grave, precum confuzia, letargia, coma şi chiar decesul prin comă cetoacidozică. 

Cardiacii, mâncare degresată

Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare ar trebui să aleagă doar preparatele din carne slabă şi sortimentele cu ingrediente degresate. „Înlocuirea sortimentelor grase cu echivalentul lor degresat este uşor de realizat pentru categoria lactatelor. De exemplu, smântâna pentru sarmale trebuie înlocuită cu sana sau, cel mult, cu o smântână cu 10-12% grăsime", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea.

"Consumul crescut de grăsimi şi de alcool poate conduce la pancreatită acută, o complicaţie tipică şi severă a mesei de Paşte.'

Dr. Adrian Copcea nutriţionist

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite