Telefoanele mobile moderne ne transformă în sclavi ai jobului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telefoanele performante îi fac pe tot mai mulţi să se concentreze asupra vieţii profesionale, dând uitării momentele petrecute alături de membrii familiei sau de persoanele din anturajul apropiat. Tot mai mulţi oameni care au responsabilităţi mari în companii cad pradă dependenţei de telefoanele performante.

Odată ce au intrat în posesia unui BlackBerry sau a unui iPhone, nu mai sunt nevoiţi să stea ţintuiţi la birou. Căsuţa poştală electronică poate fi verificată şi prin intermediului telefonului; computerul nu mai este singura ustensilă folositoare în acest sens. Şi datele pot fi transmise prin telefon, iar accesarea paginilor de internet este şi aceasta o bagatelă.

Mai citiţi şi:

Cât poluează telefoanele mobile

Românul care a umilit giganţii Nokia, Bvlgari şi Louis Vuitton şi i-a bătut cu marfa piratată adusă din China

Iar şefii companiilor ştiu asta. Destul de mulţi consideră că merită să investească în astfel de telefoane pe care să le dea celor cu funcţii de răspundere pentru a-i „obliga" în acest fel să fie în contact permanent cu urgenţele firmei. Cert este că, spun specialiştii în servicii de telefonie, în momentul în care ai un astfel de telefon nu prea te mai poţi scuza că nu ai avut cum să rezolvi o situaţie neprevăzută ce a intervenit în ultimul moment.

Oficiali ai Vodafone spun că, dacă în primă instanţă telefoanele BlackBerry erau comandate în special de firme, acum „se poate vorbi de un echilibru între numărul utilizatorilor care doresc o sincronizare cu reţeaua de date a companiei şi cei individuali". În ceea ce priveşte iPhone, spun cei de la Orange, „jumătate din telefoane sunt utilizate de clienţi individuali, în timp ce cealaltă jumătate este achiziţionată de companii".

Totodată, mai afirmă aceştia, „majoritatea utilizatorilor de iPhone sunt bărbaţi, cu o pondere de 60% din total. Clienţii din segmentul de vârstă 18-35 de ani sunt cei mai atraşi de acest terminal".

Claudiu S., în vârstă de 38 de ani, lucrează în domeniul juridic la o multinaţională. A primit un Blackberry de la firmă şi, la început, a fost cum nu se poate mai mândru.

„L-am primit acum circa doi ani. Puţini aveau aşa ceva la noi. Preţurile sunt mari, pot sări chiar de 300 de euro", spune el. Ce a însemnat pentru el, în primă instanţă, acest telefon? „O gură de oxigen oferită de utilizarea tehnologiei moderne", admite bărbatul. Ce a ajuns acum ? „O corvoadă. Mă sufocă! Sunt legat de telefon, de parcă eu n-am dreptul la viaţă personală. Uneori, îmi vine să-l arunc. Numai că, în acelaşi timp, am nevoie de el", se plânge acesta.

De bună voie şi nesiliţi de nimeni

Dacă unii primesc telefoane performante de la firmă, există şi persoane care fac eforturi să şi le cumpere singure şi care, într-un fel, devin dependente de aceste „aparate-minune".

„Da! Nu pot să mai concep viaţa fără minunatul meu iPhone", afirmă Ioana A., în vârstă de 41 de ani, care lucrează în domeniul auditului financiar. „Mi-am dorit un astfel de telefon pentru că mă simţeam fără putere atunci când eram departe de birou", explică ea, adăugând că de când a intrat în posesia acestui aparat nu se mai loveşte de sentimente de nesiguranţă. „Îmi dă senzaţia că pot controla situaţia chiar şi de la distanţă. E o investiţie bună! Telefonul ăsta chiar face toţi banii", mai spune ea. Numai că femeia mărturiseşte că „o mănâncă degetele" chiar şi atunci când nu are ceva urgent de rezolvat în legătură cu serviciul.

„M-am obişnuit aşa. Şi chiar dacă nu am o urgenţă, tot îmi caut de lucru la telefon. Am site-urile mele de internet unde caut informaţii, trimit e-mailuri, intru pe reţelele de socializare unde mi-a făcut conturi, ţin legătura cu oamenii pe care îi ştiu, aflu ce au mai făcut. Nu contează dacă sunt pe plajă sau acasă, în vârful patului", mai spune Ioana. Nu se consideră dependentă, ci doar o persoană care profită de avantajele tehnologiei moderne.

Partener de somn

Comportamentul persoanelor care au astfel de telefoane a ajuns subiect de studiu. O astfel de cercetare a fost realizată la începutul acestui an de specialişti de la Universitatea Stanford, SUA, pe 200 de studenţi care aveau aparate iPhone de mai puţin de un an. Potrivit studiului, acestea au devenit o parte esenţială a vieţii tinerilor. 75% din ei au declarat că ajung să adoarmă cu telefonul lângă ei, iar 69% au afirmat că au mai multe şanse să-şi uite acasă portofelul decât iPhone-ul. Chiar şi în aceste condiţii, numai 6% s-au declarat dependenţi de acest aparat.

Totodată, în timp ce 30% din subiecţi au afirmat că telefoanele de acest tip reprezintă pentru ei „o poartă spre lume", 15% au spus că i-au transformat în „dependenţi de media". Mai mult de jumătate (54%) au afirmat că mulţumită acestor aparate au devenit mai productivi.

Telefoane pe sexe

De obicei, telefoanele iPhone sunt deţinute de femei, a căror viaţă personală este „conectată" la acest aparat, arată un studiu făcut la sfârşitul anului trecut de site-ul de cumpărături Retrevo. În acelaşi timp, posesorul tipic de BlackBerry este genul de bărbat care doreşte să aibă în permanenţă acces la e-mailul companiei. Conform acestei cercetări, realizate în rândul a 445 de persoane care deţin un smartphone, bărbaţii reprezintă 60% din persoanele care au un BlackBerry, în timp ce femeile reprezintă un pic peste jumătate din persoanele care deţin un iPhone.

Oamenii cu responsabilităţi la locul de muncă nu pot renunţa la mobil în nicio împrejurare

image

Celulare performante

Telefoanele BlackBerry reprezintă o gamă de celulare care îmbină posibilitatea de a folosi e-mailul în timp real şi facilităţile unui smartphone (telefon inteligent) - agendă, calendar şi organizator. La rândul lor, aparatele iPhone permit atât utilizarea internetului cât şi a unor opţiuni multimedia.

Cum îţi schimbă telefoanele viaţa

Gadgeturile moderne au toate şansele să le distrugă posesorilor viaţa privată. Femeile au ajuns chiar să dea vina pe telefoanele BlackBerry şi iPhone pentru dezastrul din patul conjugal, arată un studiu realizat luna aceasta de compania farmaceutică Bayer.

Mai mult de un sfert dintre femei (28%) susţin că e-mailul şi internetul le distrug viaţa amoroasă, pentru că reprezintă singura preocupare a soţilor lor în dormitor, arată cercetarea citată de „The Daily Telegraph". Totodată, femeile afirmă că printre alţi factori care intervin în viaţa de cuplu se numără prea multe ore petrecute la muncă (55%) şi oboseala (83%).

Succes la serviciu, dezastru acasă

Utilizarea unui telefon BlackBerry sau a unui alt aparat din gama smartphone (telefon inteligent) contribuie în mod decisiv la creşterea productivităţii la locul de muncă, relevă un studiu realizat în urmă cu circa doi ani de compania canadiană Research in Motion, care produce primul tip de telefon menţionat.

Totuşi, aceste gadgeturi moderne au un impact negativ asupra vieţii private şi fac dificilă încercarea de a păstra un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.

Unii dintre cei intervievaţi în cadrul acestui studiu au afirmat că dacă nu ar fi avut la dispoziţie astfel de telefoane în weekend, în ziua de luni ar fi pierdut ore în şir pentru a răspunde e-mailurilor ce se strângeau în cutia poştală electronică.

„Pentru mulţi, un BlackBerry înlocuieşte clasicul laptop şi este mult mai comod", au subliniat autorii studiului. Potrivit acestora, productivitatea unei echipe ai cărei membri au astfel de telefoane creşte cu 38%.

Preşedinte dependent

Dependenţa preşedintelui SUA, Barack Obama, de BlackBerry a devenit de notorietate în timpul campaniei electorale din 2008, pentru că a refuzat să renunţe la acest gadget în ciuda eventualelor probleme de securitate.

Un angajat bun nu trăieşte doar pentru locul de muncă

În contextul în care companiile producătoare de telefoane mobile se întrec în a scoate pe piaţă produse tot mai performante, specialiştii în comportament uman nu exclud posibilitatea ca tot mai multe persoane să cadă în capcana utilizării excesive a acestora.

„În plus, existenţa unei culturi de tip competitiv, în care telefonul transmite un mesaj de putere (unii vor să ştie ce tip de telefon ai, câte ai şi cât de mult le foloseşti) încurajează foarte mult consumul, acesta putând duce la dependenţă, mai ales dacă vorbim de persoane vulnerabile în a-şi crea un status social prin lucrurile de care se înconjoară", explică psihologul Lena Rusti.

Când putem, însă, să vorbim de o dependenţă? „În momentul în care folosim telefonul în exces pentru nimicuri, atunci când nu ştim să ne folosim timpul liber şi apelăm tot la telefon", spune psihologul Elisabeta Ilie. Dacă unei astfel de persoane îi iei telefonul, o vezi că „devine agitată, chiar nervoasă", afirmă Lena Rusti.

Din nou printre oameni

Soluţia ar fi ca persoanele dependente de telefoane să reînveţe să traiască printre celelalte „fără a se mai apăra prin intermediul telefonului", consideră psihologii.

„Pentru unele persoane, de exemplu, este mult mai confortabil să vorbească la telefon în timp ce sunt în autobuz sau într-o sală de aşteptare, decât să stea alături de ceilalţi. Impactul prezenţei altor oameni este diminuat de persoana care este la celălalt capăt al conversaţiei", afirmă Lena Rusti. Pe forumuri sau bloguri unde sunt dezbătute probleme legate de diverse dependenţe, unii povestesc că încearcă să-i dezveţe pe cei apropiaţi de mania telefoanelor oferindu-le mici premii atunci când reuşesc să nu se mai atingă de mobil, deşi simt acest imbold.

În ceea ce priveşte echilibrul între viaţa profesională şi cea privată, psihologul Elisabeta Ilie spune că „doar noi putem trasa limitele". „Dacă înţelegem faptul că un angajat bun nu trebuie să traiască doar prin şi pentru serviciu, ci are nevoie şi de viaţă privată, iar cu cât are mai multe satisfacţii acasă, cu atât va fi mai eficient la muncă, atunci va veni şi echilibrul", conchide psihologul.

Pro: Gadgeturi eficiente

Persoanele care sunt nevoite să rezolve rapid o serie de probleme de serviciu, chiar şi atunci când nu se află la birou, pot apela la un telefon performant, ce are facilităţi asemănătoare unui laptop.

Contra: Pot crea dependenţă

Cei care utilizează în exces telefoanele mobile performante riscă să devină sclavii acestora, distrugându-şi viaţa privată şi afectân-du-le, totodată, vieţile celor din familie sau din anturajul apropiat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite