Secretele unei perechi reuşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea unui partener de viaţă nu este niciodată un lucru uşor. Pentru a avea succes, o femeie are nevoie de un soţ „asortat“, nu mult mai frumos sau mai deştept decât ea, susţin cercetătorii. Cine se aseamănă se adună, spune o vorbă din popor, iar cei aflaţi în căutarea partenerului ideal şi a unei relaţii de durată ar face bine să ţină seama de aceasta, susţin cercetătorii.

Fericirea adevărată nu se poate găsi decât alături de un iubit care să se încadreze în aceeaşi categorie de atractivitate, cred psihologii, care, mai nou, dărâmă mitul persoanelor opuse care se atrag. Preferinţa pentru un partener la fel de seducător se vede cel mai bine la nivelul vedetelor şi nu e deloc întâmplător ca un bărbat de talia lui Brad Pitt (48 de ani) să se orienteze spre cea mai râvnită femeie din showbiz, Angelina Jolie (36 de ani). Chiar dacă perechea „Brangelina" se va destrăma la un moment dat, este de neconceput ca Brad Pitt să-şi refacă viaţa alături de vreo gospodină oarecare.

Căutarea unui iubit este o treabă dificilă şi adeseori frustrantă, mai ales când privirile îţi sunt atrase iremediabil spre Adonisul care face furori pe ringul de dans. De multe ori, femeia care priveşte cu jind la un bărbat frumos aflat în centrul atenţiei îşi spune cu regret: „Nu-i de nasul meu". Tot de atâtea ori se vor găsi prieteni bine intenţionaţi care să o încurajeze să-şi încerce totuşi norocul, spunându-i să aibă mai multă încredere în farmecele sale. Din nefericire, aceştia se înşală şi o femeie înţeleaptă ar face mai bine să nu-i asculte.

Poveştile cu iubirea pasională dintre două persoane diametral opuse ca atractivitate, gen Frumoasa şi Bestia, sunt exact asta, poveşti. În lumea reală, există mai multe categorii de frumuseţe, iar persoanele care vor să găsească iubirea adevărată trebuie să ţină cont de locul lor în această ierarhie este concluzia unui recent studiu realizat de Universitatea din California şi citat de „The Daily Mail".

Conform cercetătorilor americani, analiza preferinţelor exprimate de cei peste 2.000 de voluntari care au participat la studiu a scos la iveală faptul că oamenii au tendinţa de a-şi alege un partener care să fie dezirabil în aceeaşi măsură ca şi ei. Cel mai elocvent este faptul că voluntarii mai puţin înzestraţi la capitolul frumuseţe au optat în masă pentru persoane la fel de puţin atrăgătoare. Psihologul Miruna Gavrilescu crede că „unii consideră căsătoria asortată drept o soluţie pentru eşecul de a găsi un partener superior, fie fizic, fie intelectual". „În lipsa unei alternative mai bune, omul recurge la criteriul similarităţii, o variantă confortabilă şi accesibilă", spune Gavrilescu.

Bucureşteanca Alina P., o celibatară în vârstă de 30 de ani, tinde să le dea dreptate cercetătorilor americani. „Am văzut pe pielea mea, şi nu doar o dată, că nu prea ţine să te cuplezi cu tipul cel mai tare din grup", spune femeia, o brunetă minionă şi nostimă, care recunoaşte însă cu sinceritate că nu este tocmai un fotomodel. Prima experienţă amară a „nepotrivirii de clasă" a avut-o în facultate când a reuşit să-l cucerească pe cel mai frumos băiat din an.

„Ne distram foarte bine împreună, aveam o pasiune comună pentru câini, învăţam împreună", îşi aminteşte Alina, în prezent economist la o multinaţională. Povestea a durat doar două luni, după care Mihai a părăsit-o pentru o altă brunetă, cu un corp perfect, după care oftau majoritatea colegilor lor. Peste ani, aflată la primul loc de muncă, Alina a repetat greşeala şi a început o relaţie cu un coleg „frumos de pica", după cum spune ea. Din nefericire, tipul şi-a pierdut repede interesul pentru nou-venita colegă.

Pe aceeaşi treaptă   

Literatura de specialitate defineşte tendinţa de a alege un partener similar drept „împerechere asortativă", explică cercetătorul britanic
George Fieldman, specialist în psihoterapia cognitiv comportamentală. „Oamenii nu se cuplează întâmplător. Ei îşi aleg parteneri despre care cred, greşit sau nu, că au lucruri în comun cu ei", spune Fieldman. Partea cea mai importantă o reprezintă trăsăturile fizice, altfel spus asemănarea în ceea ce priveşte gradul de atractivitate.

Tendinţa de a alege un partener pe baza unei oarecare asemănări nu se limitează doar la trăsăturile fizice, ci şi la nivelul intelectual şi poziţia socială. Unii sociologi sunt de părere că acest gen de cupluri sunt mai solide pentru că soţii au venituri similare, în timp ce alţii spun că relaţia lor este mai bună deoarece, având acelaşi nivel intelectual, au şi un stil de viaţă asemănător. În ceea ce priveşte poziţia socială, studiile arată că femeile sunt cele care pun mare preţ pe acest criteriu, în timp ce pentru bărbaţi nu este un aspect important. „Femeile aleg un bărbat cu o poziţie socială superioară", spune psihologul George Fieldman. „În epoca actuală, când femeile ocupă ele însele poziţii tot mai importante, este o tendinţă lipsită de sens. S-a observat că până şi femeile aflate în vârful ierarhiei caută parteneri mai bine situaţi, de unde şi dificultatea de a găsi un soţ corespunzător", explică psihologul englez.

Imaginea părinţilor

Există numeroase studii care au demonstrat că o fată are tendinţa de a căuta la un bărbat trăsături care să-i reamintească de tatăl său. La fel se întâmplă în cazul băieţilor şi al mamelor. Unii psihanalişti merg până la a vedea un posibil complex oedipian în acest comportament, însă explicaţia este mult mai simplă şi perfect inocentă, afirmă studiul american.

Aşa cum se ştie, un copil tinde să semene cu părintele de sex opus, moştenind astfel unele trăsături pe care, la maturitate, le va căuta într-un partener. „Există o teorie potrivit căreia procesul de selectare a unui partener este influenţat de imaginea părinţilor, aşa cum este ea fixată în memorie încă din fragedă pruncie. Unii au evidenţiat mecanismul care permite memorizarea timpurie a figurii părintelui", explică ­Miruna Gavrilescu. 

"În lipsa unei alternative, omul recurge la criteriul similarităţii, o variantă  accesibilă.''
Miruna Gavrilescu psiholog

Perechi nepotrivite

Au existat în lumea vedetelor şi cupluri nepotrivite. Sex-simbolul Marilyn Monroe a fost cândva măritată cu dramaturgul Arthur Miller, celebru, dar urâţel. Frumuşica Julia Roberts a făcut o pasiune pentru Lyle Lovett, ale cărui trăsături par mai degrabă modelate cu toporul. Splendida Liv Tyler a fost măritată cu un obscur muzician britanic, Royston Langdon, după care nu ­ţi-ar fi trecut prin minte să întorci ­capul. Niciuna dintre aceste ­relaţii nu a rezistat.

Aspect fizic

A fost considerat mulţi ani cel mai atrăgător bărbat de la Hollywood, fiind apreciat pentru senzualitatea lui. Revista „People" i-a acordat titlul de cel mai sexy bărbat în viaţă în anul 2000. Punctele forte: ochii şi buzele.

Carieră

Este actor şi producător de filme. A devenit celebru în jurul anului 1990, a fost nominalizat de mai multe ori la Oscar şi a reuşit să câştige Globul de Aur în 1996.

Relaţii anterioare

Brad Pitt a fost căsătorit timp de cinci ani (2000-2005) cu actriţa Jennifer Aniston. Înainte de acest mariaj, el a mai avut relaţii de scurtă durată cu vedete precum Christina Applegate, Gwyneth Paltrow şi
Juliette Lewis.

20 de milioane de dolari a adunat fiecare, în 2010. Angelina şi Brad sunt printre puţinele cupluri de la Hollywood în care ambii parteneri câştigă relativ la fel.

Aspect fizic

Este considerată, încă, una dintre cele mai frumoase femei de la ­Hollywood. A fost desemnată de mai multe ori drept cea mai sexy sau cea mai frumoasă femeie din lume de publicaţii precum „People" şi „Vanity Fair". Punctele forte: ochii şi buzele.

Carieră

Este actriţă şi, mai nou, producător de filme. A jucat în filme încă de la vârsta de  5 ani. A câştigat un Oscar şi un Glob de Aur şi a fost nominalizată de mai multe ori la aceste premii.

Relaţii anterioare

Înainte de Brad Pitt, Angelina Jolie a mai fost căsătorită de două ori, tot cu vedete: cu actorii Jonny Lee Miller (1996-1999) şi Billy Bob Thornton (2000-2003).

Cuplul perfect: ea slabă, el înalt

Secretul unei relaţii reuşite stă în siluetă, mai exact în silueta femeii, relevă un studiu realizat la Universitatea din Tennessee. Orice femeie care a ţinut măcar o dată în viaţă o cură de slăbire ar putea spune că este un lucru arhicunoscut şi nu era nevoie de studiu pentru aşa ceva. Noutatea adusă de cercetătorii americani este aceea că, în primii ani ai relaţiei, bărbaţii sunt cei care pun mai mult preţ pe talia soţiei, în timp ce femeile ajung să se preocupe de acest aspect abia după câţiva ani.

image

„Percepţia înrădăcinată este că atunci când femeile sunt mai mulţumite de ele însele, relaţia sexuală în cuplu este mai bună, astfel că ambii soţi sunt mai satisfăcuţi de viaţa lor", explică Andrea Meltzer, coordonatoarea studiului. La începuturile căsniciei, bărbaţii se declară mai fericiţi dacă soţia are un indice de masă corporală mai mic decât al lor. „Cred că indicele de masă corporală şi atractivitatea fizică sunt mai importante pentru bărbaţi şi sunt lucruri la care sunt foarte atenţi atunci când vine vorba de partenerele de viaţă", spune Meltzer. Partea proastă este că, pe măsură ce trec anii, bărbaţii sunt tot mai puţin preocupaţi de acest aspect.

Dacă bărbaţii se preocupă de greutatea partenerelor, femeile au la rândul lor o preferinţă accentuată pentru parteneri înalţi, scrie cotidanul american „USA Today". În timp ce preferinţa pentru femei trase prin inel este inevitabil influenţată de îndârjirea cu care mass-media promovează topmodele anorexice, masculul este selectat pe baza înălţimii deoarece aceasta este considerată un semn de sănătate, ceea ce oferă promisiunea unei descendenţe numeroase.

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători polonezi şi britanici, bărbaţii înalţi au mai multe şanse să fie însuraţi şi să aibă copii decât cei mici de statură. Cercetătorii au studiat 3.200 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. S-a evidenţiat că bărbaţii căsătoriţi şi cu mai mulţi copii aveau, în medie, o înălţime cu trei centimetri mai mare decât a burlacilor fără urmaşi.  Singura speranţă a bărbaţilor scunzi de a compensa minusul de centimetri o reprezintă banii, celebritatea sau puterea, scrie cotidianul „USA Today", notând cu umor că puţine femei ar respinge avansurile lui Al Pacino pe motiv că e cam scund.

Sfaturi pentru relaţii de durată

- „Fiecare cuplu e diferit. În principal este nevoie ca membrii cuplului să fie la un nivel intelectual comun, să aibă interese asemănătoare şi planuri de viitor. Este posibil ca, după un timp, diferenţele dintre parteneri să devină o problemă", spune psihologul Roxana Niculescu. Aceasta dă cinci sfaturi pentru ca relaţiile să reziste.
- Comunicarea este esenţială. Este importantă şi modalitatea de comunicare: încercaţi să rezolvaţi problemele cu toleranţă şi calm.
- Încercaţi să vă înţelegeţi partenerul. Fiecare om are un limbaj personal prin care îşi arată afecţiunea şi este important de identificat acest limbaj.
- Găsiţi-vă timp unul pentru celelalt. Încercaţi să evoluaţi ca pereche şi încercaţi lucruri noi împreună.
- Programaţi-vă şi ceva timp personal, de relaxare.
- Echilibrul în cuplu. Orice încercaţi, este indicat să fie echilibrat. O exagerare prea mare poate dăuna.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite