Orăşenii au mai multă grijă de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din zona urbană sunt bombardaţi cu informaţii despre protejarea planetei, aşa că îşi schimbă mai repede comportamentul. Spre deosebire de cei care trăiesc în mediul rural, orăşenii sunt mai presaţi să recicleze şi să consume mai puţină energie.

Citiţi şi: Panouri solare de 3,2 milioane lei în patru instituții ale CJ Sibiu

Cercetătorii de la Centrul de Sisteme Integrate din cadrul Universităţii de stat din Michigan, SUA, alături de alţi oameni de ştiinţă din Statele Unite, dar şi din China au făcut un studiu despre cât de eco este comportamentul locuitorilor din mediul urban, respectiv din mediul rural.

Concluziile cercetării arată că orăşenii care au locuri de muncă bune sunt cei mai dispuşi să recicleze şi să facă voluntariat pentru diverse organizaţii de mediu sau să susţină iniţiative „verzi", notează „The Daily Telegraph". Asta pentru că se simt mai ameninţaţi de problemele de mediu decât cei care trăiesc în mediul rural.

Totodată, în ultima perioadă, corporaţiile au început să susţină iniţiativele eco şi le recomandă angajaţilor să adopte o atitudine pe măsură.

Un comportament „contagios"

„Oamenii ar putea fi influenţaţi şi de atitudinea colegilor de serviciu care încearcă să ia măsuri pentru protecţia mediului, dar şi să le explice celor din jur de ce se poartă aşa, care sunt beneficiile", a declarat cercetătorul chinez Xiaodong Chen. „În al doilea rând, pentru activităţi care să ajute mediul înconjurător este nevoie, de multe ori, de grupuri mai mari de persoane, care să le poată organiza eficient", mai spune acesta.

Oamenii de ştiinţă afirmă, totodată, că au întâlnit un comportament mai prietenos cu mediul în cazul persoanelor angajate decât în cazul şomerilor. De asemenea, oamenii aflaţi în funcţii de conducere sunt mult mai dispuşi să se implice în acţiuni pentru protecţia mediului în comparaţie cu ceilalţi.

Totuşi, cercetătorii spun că veniturile unei persoane nu joacă un rol-cheie în comportamentul acesteia faţă de natură. „Nu trebuie să fii foarte bogat ca să-ţi pese de planetă. Chiar şi cei de la oraş care au ceva dificultăţi materiale iau în calcul calitatea mediului întrucât se simt în pericol", conchid autorii studiului.

"Oamenii ar putea fi influenţaţi şi de atitudinea colegilor de serviciu care încearcă să ia măsuri pentru protecţia mediului."
Xiaodong Chen
cercetător chinez

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite