Obiectele la care nu putem să renunţăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fie că pleci la serviciu, fie că te pregăteşti de vacanţă, trebuie să ai la tine o serie de obiecte
Fie că pleci la serviciu, fie că te pregăteşti de vacanţă, trebuie să ai la tine o serie de obiecte

Actele, portofelul, cheile de la casă şi celularul au devenit obiecte pe care trebuie să le avem la noi. Aparatele electronice şi electrocasnice s-au transformat şi ele în necesităţi. Există lucruri pe care nu concepem să nu le avem asupra noastră, dar şi obiecte fără de care nu putem să ne imaginăm casa în care locuim.

Când vine vorba de lucruri indispensabile, Andreea îşi aminteşte mereu ce a ­învăţat-o de mică tatăl ei. „Nu pleci de acasă fără chei, bani şi acte!" I-a intrat în reflex să aibă la ea mereu respectivele obiecte. Iar pe lângă toate acestea, nu pleacă de acasă fără telefon şi fără abonamentul la mijloacele de transport în comun. I s-a mai întâmplat însă să le uite. Nu chiar pe toate. „Deşi, de obicei, sunt atentă la aspectul ăsta, mi s-a întâmplat să uit telefonul sau portofelul. De pildă, într-o dimineaţă ­m-am trezit târziu şi nu ştiam cum să fac să ajung mai repede la serviciu. Îmi cumpărasem o geantă nouă cu o zi înainte şi când să-mi iau cele necesare, n-am pus şi telefonul în poşetă. Toată ziua m-am simţit izolată. Ca şi cum lipsea ceva din mine", povesteşte Andreea, în vârstă de 29 de ani.

Citiţi şi: Telefonul celular, sursă de stres

Recunoaşte că, de fapt, în ziua respectivă nu a avut nevoie cu adevărat de mobil. S-a descurcat şi fără aparatul-minune în care ea consideră că are înmagazinată toată viaţa - contactele prietenilor, agenda zilnică, documente importante şi, după cum spune ea, „poarta personală spre lume - internetul". O singură dată a avut probleme din cauza faptului că şi-a uitat portofelul acasă. „M-am trezit seara că nu am bani nici de un bilet de autobuz. Eu nu călătoresc fraudulos, aşa că am mers pe jos din centrul Bucureştiului până în Drumul Taberei. Iar atunci mi-am jurat că n-o să mai uit portofelul acasă. ­Ăsta chiar e indispensabil", mai spune Andreea. Mihai, un bărbat în vârstă de 33 de ani, spune că, pentru el, lucrurile indispensabile se rezumă la actele sale, talonul maşinii şi cheile aferente, precum şi la bani.

Fără identitate

„Nu concep să nu le am la ­mine. Nu am fost întotdeauna aşa. Dar s-a întâmplat să nu le am la mine şi să mă oprească Poliţia. Câte explicaţii am fost nevoit să dau... Noroc că a fost omu' înţelegător. M-au trecut toate transpiraţiile", povesteşte bărbatul. „E cumplit să nu poţi demonstra cine eşti", conchide acesta. Irina (25 de ani) afirmă că deşi poate părea stupid, ea nu pleacă niciodată de acasă fără să aibă la ea un instrument de scris. „De fiecare ­dată când n-am avut la mine un pix, am avut nevoie de ceva de scris. Şi n-avea nimeni. Cred că oamenii nu realizează că vorbim de un obiect cu adevărat util", afirmă Irina. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul unor medicamente, de obicei al analgezicelor.

Pregătiri de concediu

Mai grav este însă să pleci în vacanţă fără lucrurile esenţiale. Daniel (35 de ani) a trecut prin asta şi, la fel ca Mihai, spune că nu-şi mai doreşte o astfel de experienţă. „Nu m-am gândit ­să-mi iau papuci, nici prosop de plajă şi eram ferm convins că n-am nevoie de hartă. M-am înşelat amarnic", povesteşte bărbatul. Deşi a fost cazat la un hotel de cinci stele din Tunisia, nu a găsit în cameră papuci şi nu a primit prosoape de plajă, aşa cum se aştepta. Pe deasupra, s-a rătăcit. „Nu am găsit pe nimeni care să vorbească engleza, hartă n-aveam, iar în momentul acela am simţit că mor. Şi ­m-am învăţat minte. În vacanţă ai nevoie de acte, bani, hartă, papuci, haine şi echipament adecvat zonei în care mergi - munte sau mare. Nu te poţi baza pe ce te aşteaptă la destinaţie", afirmă Daniel.

„Mai mult decât atât, trebuie să te asiguri că ai aceste lucruri esenţiale sau măcar o parte dintre ele în bagajul de mână. Dacă te trezeşti că ţi-a fost pierdut geamantanul şi a ajuns cine ştie pe unde, chiar ai încurcat-o", adaugă el.

Importanţă dată de asocieri

Specialiştii în comportament uman afirmă că fiecare dintre noi dă o anumită importanţă unui obiect în funcţie de evenimentele, de persoanele sau de locurile cu care îl asociază. Unii consideră esenţiale o serie de lucruri, de pildă, pentru că au superstiţii de genul „dacă nu plec de acasă cu acest obiect, îmi va merge rău" sau „dacă nu îmi iau umbrela, sigur va ploua".

De ce anume nu ne putem lipsi în casă?

Televizorul este considerat esenţial pentru o locuinţă

Televizorul este considerat esenţial pentru o locuinţă

Lucrurile indispensabile nu se limitează numai la cele aflate „la purtător". Ileana M. (55 de ani) consideră că în fiecare casă trebuie să existe o serie de obiecte. „E de la ­sine înţeles că nu poţi trăi fără apă, electricitate, gaz etc. Dar, dacă trebuie să enumăr obiectele de care am nevoie într-o casă, aş spune televizor, frigider, maşină de spălat, cuptor cu microunde, aer condiţionat, computer şi telefon", spune Ileana. „Că unii oameni nu le au, e o altă poveste, dar eu le consider indispensabile.

Aş lua-o razna dacă aş fi pusă în situaţia de a mă descurca fără ele. Şi chiar nu consider că sunt o victimă a tehnologiei moderne. Vorbim de anul 2010, iar în aceste timpuri eu nu pot ­să-mi concep viaţa ­altfel", adaugă femeia.

Soţul ei, Claudiu (58 de ani), consideră autoturismul ca fiind indispensabil. „Nu pot să depind de altcineva şi nici să alerg, la vârsta mea, după mijloacele de transport în comun. Recunosc că este un confort oarecum costisitor, dar fiecare îşi construieşte viaţa aşa cum vrea şi are pretenţiile lui", spune acesta.

Psihologii afirmă că fiecare categorie de vârstă consideră indispensabile anumite lucruri. Dacă pentru tineri viaţa este de neconceput fără hai­ne sau fără tehnologie de ultimă generaţie, adulţii pun mai mult preţ pe obiecte care oferă confort în casă sau la birou.

De la lux la necesitate

Pe măsură ce tehnologia avansează, lucrurile pe care la un moment dat le consideram ca fiind de lux s-au transformat într-o necesitate. Potrivit unui sondaj făcut în SUA de Centrul de cercetări Pew, la nivelul anului 2006, americanii indicau drept lucruri fără de care nu-şi imaginează viaţa autoturismul, maşina de spălat, aparatul de aer condiţionat, cuptorul cu microunde, televizorul şi cablul TV, computerul conectat la internet şi celularul. Sondajul a arătat că numărul persoanelor care considerau cele mai multe dintre aceste lucruri drept o necesitate aproape s-a dublat în numai 10 ani, acestea nemafiind catalogate ca un lux. De exemplu, dacă în 1996, numai 32% considerau cuptorul cu microunde o necesitate, la un deceniu distanţă proporţia acestora a ajuns la 68%.

Neliniştiţi fără ele

De multe ori, devenim anxioşi atunci când uităm acasă un obiect pe care-l considerăm indispensabil sau când ne lipseşte din casă un lucru pe care-l catalogăm drept esenţial pentru traiul nostru. „Asta se întâmplă pentru că interpretăm lipsa obiectului ­într-un mod iraţional - nu trebuia să-l uit, o să am sigur nevoie de el etc.", explică psihologul Elisabeta Ilie.

Importanţa pe care o acordăm obiectelor şi modul în care ne raportăm la acestea depind de educaţia primită. „Contează şi ce mesaje primim pe lângă îndemnul de a nu uita anumite lucruri. Depinde şi dacă suntem sau nu etichetaţi în funcţie de obiectele pe care le deţinem, dar şi de consecinţele pe care trebuie să le suportăm dacă nu le avem", afirmă Elisabeta Ilie.

Deşi societatea dictează, în mare măsură, care sunt obiectele indispensabile, psihologii spun că, în cele din urmă, alegerea aparţine fiecăruia. Utilitatea unui lucru ar trebui să fie mai importantă decât dorinţa de a fi în pas cu moda, conchid specialiştii în comportament uman.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite