Telefonul celular, sursă de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ignorăm, de cele mai multe ori, apelurile celor dragi şi ne enervăm când se vorbeşte lângă noi la mobil. Cercetătorii au tras linie şi au concluzionat: telefoanele mobile sunt utile, dar reprezintă şi o importantă sursă de stres.

Nu prea ne place să fim sunaţi de cei din familie sau din anturajul apropiat. Iar când îi auzim pe cei de lângă noi că vorbesc la telefon, ne ieşim, adesea, din sărite. Cercetătorii au studiat şi ştiu de ce reacţionăm în acest fel, relevă „The Daily Telegraph".

Specialiştii de la Universitatea din Salford, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că oamenii sunt mai dispuşi să nu răspundă la telefon când văd că sunt apelaţi de persoanele dragi, dar nu adoptă aceeaşi atitudine când constată că sunt sunaţi de colegi sau de persoane necunoscute.

Asta pentru că, susţin oamenii de ştiinţă, majoritatea se aşteaptă ca o convorbire cu o persoană apropiată să dureze mult mai mult decât una cu cineva faţă de care nu au obligaţii morale. În cele mai multe cazuri, această atitudine este urmată de un sentiment de vinovăţie şi de inventarea unor scuze pe măsură pentru a nu-i răni pe cei ignoraţi.

Fugim de constrângeri

În urma unui studiu comandat de compania de reciclare a telefoanelor mobile Mopay, cercetătorii au descoperit că 90% din britanici ignoră în mod voit apelurile primite pe telefoanele mobile de la cei apropiaţi. „Multor oameni le place la nebunie ideea că pot fi contactaţi, prin intermediul celularului, oriunde s-ar afla, numai că trebuie să-şi asume şi consecinţele", a declarat un purtător de cuvânt al companiei Mopay.

„Tehnologia modernă pe care o avem la dispoziţie, şi mă refer aici la BlackBerry şi iPhone, ne constrânge să fim conectaţi în permanenţă la toate problemele din jur. Are avantaje şi dezavantaje", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell din New York, SUA, ne deranjează să-i auzim pe cei din jur vorbind la mobil deoarece creierul nostru face eforturi pentru a înţelege ceva din conversaţia respectivă. Nu e tocmai uşor, având în vedere că auzim ce spune doar una dintre cele două persoane aflate în dialog.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ne este greu să anticipăm ce urmează să spună partenerul de  dialog pentru că, de cele mai multe ori, nu auzim decât frânturi din frazele sale şi în niciun caz ultimele cuvinte. Pe cale de consecinţă, creierul nostru trebuie să facă un efort de două ori mai mare să înţeleagă conversaţia.

Topul scuzelor invocate când nu răspundem

- Nu l-am auzit sunând
- Eram la volan
- Nu-mi găseam mobilul
- Eram într-o întâlnire
- Am apăsat pe alt buton
- Eram în baie
- N-am recunoscut numărul
- N-aveam chef de vorbă
- M-ar fi auzit alţii
- Eram ocupat în dormitor

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite