Meşterul casei, vecinul care-ţi toacă nervii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest tip de personaj are mereu ceva de reparat, demontat sau înlocuit prin casă. Nicio sculă care produce zgomot nu lipseşte din trusa lui.

Cu ajutorul specialiştilor psihologi şi sociologi, „Adevărul" a stabilit zece categorii de vecini de coşmar, pe care vi le va prezenta săptămânal. Acestea sunt:

1. Nespălatul
2. Meşterul Casei
3. Zgomotosul
4. Istericul
5. Reclamagiul
6. Bârfitorul
7. Agresivul
8. Distratul
9. Iubitorul de animale
10. „Big Brother"

Meşterul casei este convins că se pricepe la toate şi acţionează în consecinţă. Nicio problemă tehnică nu-i depăşeşte iscusinţa şi nicio sarcină nu-i atât de grea încât să n-o rezolve singur-singurel cu trusa lui de scule. Îşi renovează apartamentul de două ori pe an şi fiecare astfel de etapă durează câte 4-5 luni. În scurtul răgaz dintre renovările bianuale are de reparat, montat, demontat, îmbunătăţit, găuri de dat. Pentru că are un serviciu care-l ţine de regulă ocupat, meşterul casei siluieşte pereţii cu bormaşina de obicei dimineaţa, seara la ora de film sau duminica la prânz. Bormaşina este cea mai preţuită şi mai des folosită ustensilă.

Ea trebuie să aibă un motor puternic şi să fie musai cu percuţie, altfel meşterul se descalifică în faţa confraţilor săi, cu care se întâlneşte ocazional la o bere pentru schimb de impresii şi sfaturi. Pentru că a costat o jumătate de leafă, bormaşina trebuie folosită cât mai des pentru a acoperi investiţia, utilitatea găurilor date fiind un criteriu neglijabil.

Din nefericire pentru ­restul locatarilor, maistrul nu-i atât de priceput pe cât se crede. Acest detaliu nu-l împiedică să se implice în domenii în care cunoştinţele lui sunt vagi, acumulate „după ureche". Instalaţiile sanitare sau electrice din apartamentul meşterului suferă deci fel de fel de improvizaţii care, mai devreme sau mai târziu, au ca rezultat inundaţii sau scurtcircuite. Meşterul casei este insensibil la reclamaţiile vecinilor privind zgomotul ce-i însoţeşte în permanenţă îndeletnicirile casnice.

Psihologul Augustin Cambosie spune că, în general, o discuţie lămuritoare cu un astfel de personaj este imposibilă, pentru că „activitatea lui este mai importantă decât liniştea ta şi, în plus, este întotdeauna urgentă". Pe de altă parte, Poliţia face trimitere la lege: tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00 şi 8.00 şi 13.00 şi 14.00 se amendează cu până la 1.500 de lei.

„Pereţii vibrează ca la cutremur"

Psihologul Augustin Cambosie susţine că, în multe situaţii, bormaşina este prelungirea personalităţii meşterului, un accesoriu obligatoriu. Odată cumpărată, ustensila trebuie folosită cât mai des, indiferent dacă este cazul sau nu, altfel îşi pierde rostul. Din momentul în care este complet echipat, „atotpriceputul" se pune pe treabă zi lumină, seară de seară, duminică de duminică, zdruncinând nervii şi pereţii vecinilor săi loviţi de ghinion. Un astfel de nenoroc a dat şi peste Ioana Velicu, în vârstă de 34 de ani, care s-a mutat recent într-un bloc din cartierul bucureştean Crângaşi. După ce a dat banii pe apartament a aflat că foştii locatari - părinţi cu copii mici - au plecat din cauza vecinului de deasupra care nu mai conteneşte cu găuritul pereţilor. „Eram convinsă că exagerează.

Nimeni nu se mută din acest motiv, îmi spuneam eu, şi nimeni nu poate găuri pereţii non-stop, fără vreo noimă. După câteva săptămâni, însă, căutam deja să vând apartamentul. În fiecare dimineaţă, eu şi copiii mei sărim din pat speriaţi de  zgomotul infernal: vecinul de deasupra îşi începe «ritualul» zilnic cu bormaşina. Pereţii vibrează ca la cutremur câteva minute încontinuu. Apoi linişte... Respiri uşurat câteva momente şi iar: Brrrrrr! M-am gândit că-şi renovează omul apartamentul şi că la un moment dat gălăgia va înceta. Au trecut trei luni şi e la fel. Am chemat poliţia, dar nu i-a putut face nimic: respecta orele de odihnă prevăzute de lege. În schimb, ne terorizează în celelalte", spune Ioana Velicu.

Improvizaţia aduce inundaţia

Cel mai păgubos soi de meşter este acela care, deşi n-are pregătirea necesară, se înhamă la operaţii complicate şi periculoase. Pentru că e de-a dreptul jignitor să cheme un specialist, meşterul casei „repară" aşa cum ştie el instalaţiile electrice şi sanitare. De cele mai multe ori lucrul făcut de mântuială, improvizaţiile ordinare pe bază de scoci, sârmă sau sfoară au urmări dintre cele mai nefaste: inundaţii pe toată coloana, scurtcircuite care aruncă-n beznă tot blocul.

Mariana Tudose, în vârstă de 55 de ani, are o astfel de problemă. Improvizaţiile făcute la instalaţia sanitară de către vecinul de sus - care s-a încăpăţânat să facă el ce numai o persoană autorizată ar fi putut face - i-au adus numai necazuri. Într-un email adresat redacţiei „Adevărul", Mariana Tudose povesteşte: „Locuim într-un bloc construit în anul 1937, în centrul Capitalei. Aceste blocuri au o mulţime de vicii ascunse, de la cele de infrastructură până la mentalitatea locatarilor. Am cumpărat apartamentul în septembrie 2007 cu un credit bancar împovărător, ale cărui rate le vom plati până în 2019, numai noi ştim cu ce efort. 

Am mai investit în el aproximativ 55.000 de euro, apartamentul nemaibeneficiind de nicio îmbunătăţire din anii '70. A trebuit să refacem absolut tot. Nici nu începusem bine lucrările că, în ianuarie 2008, vecinul ne-a inundat de două ori, o dată cu apă fierbinte, de la o improvizaţie pe care o avea în bucătărie. De altfel, tot ce am văzut acolo este improvizat şi la minima rezistenţă. De atunci ne inundă în fiecare an. În plus, pentru a putea închiria apartamentul unui grup de tineri, a executat fără nicio autorizare o improvizaţie la un WC aflat deasupra dormitorului nostru. Ne-a inundat iar. În prezent, nu putem folosi dormitorul pentru că miroase a urină şi ne cade tencuiala pe pat".

"În fiecare dimineaţă, eu şi copiii mei sărim din pat speriaţi de  zgomotul infernal: vecinul de deasupra îşi începe «ritualul» zilnic cu bormaşina.''
Ioana Velicu locatar în cartierul Crângaşi

Părerea Expertului: Pentru ei, coordonata „ceilalţi" nu există

Augustin Cambosie, psiholog

Comportamentul acestui tip de individ este un mecanism ce pleacă din sintagma „românul se pricepe la toate". Bormaşina este prelungirea personalităţii lui şi, cu cât aparatul face mai mult zgomot, cu atât se simte mai puternic şi mai stăpân pe el. Nu-l interesează că activitatea lui deranjează pentru că, în mintea lui, coordonata „ceilalţi" nu există. Nu vei avea succes dacă intenţionezi să-i reproşezi ceva, pentru că utilitatea acţiunii lui este mai presus de liniştea ta. Pentru el, situaţia în care se află este urgentă şi foarte importantă. Şi orice priveşte îndeletnicirile lui este foarte urgent.

„Meşterii casei" sunt aceia care s-au călcat în picioare la supermarketurile de profil pentru o bormaşină la reducere. Şi pentru că acum au bormaşină, trebuie să-şi amortizeze cât mai repede investiţia. În concluzie, cu cât dau mai multe găuri - necesare sau complet inutile - cu atât consideră că şi-au acoperit mai bine cheltuiala. Când termină de găurit la ei acasă, se mută la vecini. Nu ratează nicio ocazie să mai dea o gaură-n perete. Din păcate, de cele mai multe ori aceşti indivizi care se cred meşteri iscusiţi sunt total lipsiţi de profesionalism, deci mai degrabă strică decât repară. În plus, aleg îndeobşte mărcile şi materialele cele mai ieftine, pentru că toţi sunt puşi pe căpătuială. (n.r. - pe toată durata convorbirii dintre Augustin Cambosie şi reporterul „Adevărul", un vecin al psihologului a ambalat încontinuu o bormaşină)

"Nu vei avea succes dacă intenţionezi să-i reproşezi ceva, pentru că utilitatea acţiunii lui este mai presus de liniştea ta.''

"Când termină de găurit la ei acasă, se mută la vecini. Nu ratează nicio ocazie să mai dea o gaură-n perete.''

Cum îi scoţi vecinului bormaşina din priză

Dacă vecinul-meşter nu pricepe de vorbă bună şi refuză cu încăpăţânare să ierte pereţii de găuri, el poate fi determinat să respecte liniştea celorlalţi prin amenzi usturătoare. Potrivit Legii nr. 61/1991 privind „sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice", republicată la 31 ianuarie 2011, „constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre urmãtoarele fapte: tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00 şi 8.00 şi 13.00 şi 14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora". Următorul pas este reclamarea meşterului la poliţie. În baza legii, neobositul operator de bormaşină va încasa o amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.

1.500 de lei este amenda maximă pentru tulburarea liniştii locatarilor în timpul orelor legale de odihnă.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite