Mâncărurile nesănătoase funcţionează ca un drog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care sunt dependenţi de dulciuri, de produse fast-food sau de alimente grase nu reuşesc să slăbească întrucât circuitele lor cerebrale se modifică, afirmă cercetătorii. Oamenii care mănâncă peste măsură se plâng că le vine greu să se oprească. Şi chiar dacă fac eforturi să-şi schimbe obiceiul, după un timp pot recidiva.

De când se ştie, Claudia s-a luptat cu greutatea. „Am fost dolofană de mică, iar când am ajuns în gimnaziu, colegii mei făceau tot soiul de glume pe seama mea. Eram foarte supărată şi am încercat să slăbesc", povesteşte Claudia, care are acum 35 de ani.

Prima dată nu i-a fost greu. A renunţat doar la pâine şi la dulciuri şi a reuşit să dea jos cam 14 kilograme într-un an. „Eram de nerecunoscut. Când m-am întâlnit cu mătuşa mea, care stă într-un alt oraş, am văzut-o cum se uita la mine şi nu-i venea să creadă", îşi aminteşte femeia. Numai că, după un timp, a căzut din nou în patima dulciurilor.

„Când am dat din nou de gustul dulce, parcă intrasem în vrie. Pur şi simplu, nu mă mai puteam abţine. Dacă stau bine să mă gândesc, cred că mâncam chiar mai multe dulciuri ca înainte", spune Claudia. S-a îngrăşat iar. Şi iar a încercat să slăbească.

Pe măsură ce înaintează în vârstă îi este tot mai greu să dea jos kilogramele acumulate. Este conştientă de faptul că fluctuaţiile de greutate îi afectează sănătatea. „Când încep să mănânc, mai ales ce-mi place, parcă nu mă mai pot abţine", mărturiseşte femeia.

Florian, în vârstă de 34 de ani, spune că se consideră un tip gurmand, dar şi dependent de anumite alimente. „Am perioade în care nu rezist fără să mănânc peşte, pastă de peşte sau peşte afumat. Cu pâine cu unt. Şi cu dulciurile se întâmplă la fel. Parcă nu mă pot opri", spune bărbatul.

Probleme cu greutatea nu are, pentru că, deşi consumă o serie de alimente în exces, are grijă să nu depăşească un anumit număr de calorii zilnic. „Poate că pare ciudat ca un bărbat să-şi numere caloriile. Dar mi se pare normal să renunţ la anumite produse dacă de unele aproape că sunt dependent. Nu mi-e bine dacă nu le consum", afirmă bărbatul.

De la stres la mâncare

Medicii şi psihologii afirmă că multe persoane care se simt stresate mănâncă mai mult decât este cazul, adesea alimente nesănătoase, în
încercarea de a scăpa de senzaţia de anxietate. În Statele Unite, de pildă, potrivit Asociaţiei Americane de Psihologie, 40% din adulţi au avut acest comportament în luna decembrie a anului trecut, înainte de Sărbători.

Un alt studiu făcut în SUA a ajuns însă la concluzii şi mai îngrijorătoare. Consumul excesiv de alimente este întâlnit şi în cazul copiilor care se simt stresaţi, uneori starea de anxietate fiindu-le transmisă de părinţi. 27% din micuţii supraponderali au afirmat că mănâncă pentru a se linişti. Mai grav este că acest comportament nu dispare cu vârsta, ba chiar se accentuează, au arătat mai multe cercetări realizate în ultimii ani în Germania.

Mulţi oameni care consumă anumite alimente peste măsură riscă să aibă probleme cu greutatea. Numai că lupta cu kilogramele în plus se dovedeşte adesea dificilă, mai ales în cazul doamnelor.

Femeile nu au voinţă

Potrivit unui studiu recent, publicat de cotidianul britanic „The Daily Mail", doamnele nu au suficientă voinţă pentru a urma o dietă pe termen lung. Cercetarea, comandată de o companie care comercializează produse pentru slăbit, a luat în calcul răspunsurile a 1.000 de femei şi a scos la iveală că numai 4% sunt mulţumite de modul în care arată.

Nesiguranţa legată de înfăţişare este evidenţiată de faptul că 42% din doamne şi domnişoare încearcă în mod obişnuit să dea jos câteva kilograme. Majoritatea afirmă că au luat decizia de a slăbi după ce au fost „îngrozite" de ceea ce au văzut când s-au uitat în oglindă. Totuşi, după o perioadă de numai opt zile, doamnele şi domnişoarele care şi-au propus să scape de kilograme s-au lăsat păgubaşe.

Dacă la început acestea au reuşit să-şi impună limite severe în ceea ce priveşte dieta, după o săptămână, voinţa lor a dispărut ca prin farmec, cedând în faţa alimentelor preferate.

Capcana ciocolatei

Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că persoanele înnebunite după ciocolată suferă modificări la nivel cerebral asemănătoare celor produse de consumul de substanţe interzise. Un alt studiu, făcut în Canada, a arătat că, dacă ar fi puse să aleagă între sex şi ciocolată, 40% din femei s-ar afla în mare încurcătură.

Un comportament schimbat

Cercetătorii de la Universitatea Yale din SUA spun că, în multe cazuri, dietele sunt greu de urmat întrucât consumul unor alimente peste măsură funcţionează precum consumul unui drog. „Motivaţia pentru a lua cocaină în cazul unui dependent de droguri implică, la nivel cerebral, circuite similare ca în cazul motivaţiei unei persoane flămânde de a mânca", afirmă Ralph DiLeone, neurolog şi profesor de psihiatrie la Universitatea Yale, citat de LiveScience.

Potrivit cercetătorilor, cel puţin la nivelul animalelor, mâncărurile dulci şi cele grase „pot funcţiona, la nivelul creierului, ca un drog". Iar consumul excesiv de astfel de produse pot duce, pe termen lung, la schimbări la nivel cerebral. Oamenii de ştiinţă spun că se modifică acele circuite din creier care controlează comportamentul legat de modul în care ne hrănim.

„Legătura mâncare-drog vine din faptul că atât creierul animalelor, cât şi cel al oamenilor prezintă circuite care ne fac să ne simţim bine atunci când mâncăm şi chiar foarte bine atunci când consumăm dulciuri sau produse ce conţin grăsimi, cu multe calorii", explică Ralph DiLeone.

„Dependenţa de droguri constă în «deturnarea» unora dintre aceste circuite ce implicau, iniţial, consumul alimentar pentru supravieţuire." Oamenii de ştiinţă specifică însă faptul că mâncarea nu dă o adicţie precum cocaina, de pildă, însă există tot mai multe dovezi potrivit cărora, în cazul în care consumi cantităţi mari din anumite alimente în copilărie sau în adolescenţă, creierul poate suferi modificări asemănătoare celor generate de stupefiante.

În căutarea plăcerii

Profesorii de farmacologie de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au analizat modificările apărute la nivel cerebral în cazul unor şoareci de laborator care au fost hrăniţi de când erau pui cu alimente grase, devenind obezi la maturitate.

Mai precis, au analizat zonele din creier asociate cu plăcerea, ce suferă modificări în cazul dependenţei de droguri. „Am descoperit că la animalele obeze apar schimbări radicale în aceste zone", a explicat cercetătoarea Teresa Reyes, care a lucrat la studiu.

Ca urmare, pentru a atinge un anumit nivel de plăcere, aceste animale erau nevoite să consume mai multe grăsimi în comparaţie cu cele care fuseseră hrănite normal. Potrivit cercetătoarei, în acest fel s-ar putea explica de ce copiii care suferă de obezitate au aceeaşi problemă şi la maturitate.

Cu paşi mici spre o viaţă sănătoasă

Surplusul de greutate poate fi pierdut printr-un stil de viaţă echilibrat  Foto: Shutterstock



Doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că alimentele industriale, cele rafinate şi gustoase, creează dependenţă şi te fac să mănânci din ce în ce mai mult.

„Acest fapt duce la un exces de calorii, iar organismul este conceput să facă faţă unui deficit de calorii, nu unui exces", explică nutriţionistul, care adaugă că din aceste cauze apar bolile civilizaţiei moderne. Mencinicopschi pune pe lista alimentelor care dau dependenţă mâncarea de tip fast-food, dulciurile, băuturile carbogazoase şi produsele de patiserie.

„Pentru a evita riscurile adicţiei alimentare trebuie să mâncăm sănătos şi să ne obişnuim cu un stil de viaţă benefic, care să combine dieta echilibrată cu mişcarea", mai spune specialistul în alimentaţie. La rândul său, psihologul Elisabeta Ilie spune că persoanele care vor să-şi schimbe stilul de viaţă pot apela şi la psihoterapie, ca o metodă complementară.

„Consilierea te ajută să atingi un echilibru emoţional, să nu te mai consolezi mâncând. Pacientul învaţă să valorifice toate aspectele vieţii care îi pot provoca plăcere, în afară de consumul de alimente", explică psihologul.

Elisabeta Ilie adaugă că în astfel de cazuri este recomandată „metoda paşilor mici, dar siguri". „Rezultatele nu apar peste noapte. Pentru
a-ţi schimba modul de viaţă trebuie să-ţi fixezi obiective clare, ce pot fi atinse", conchide psihologul.

Traume emoţionale

În general, persoanele care mănâncă peste măsură, ajungând la o creştere semnificativă în greutate, au o stimă de sine scăzută.

„Aspectul fizic este taxat adesea de cei din jur, astfel că starea de spirit a celor care au probleme cu greutatea nu este tocmai bună",
spune psihologul Elisabeta Ilie.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite