Studiu: Bărbaţii mai deştepţi, femeile mai descurcăreţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile sunt maestre când vine vorba de negociere, dar bărbaţii le surclasează la capitolul inteligenţă. Războiul sexelor se duce şi între cercetători de renume. Femeile susţin că nu li se acordă suficientă atenţie. Bărbaţii ripostează.

Bărbaţii sunt mai inteligenţi decât femeile, iar acest fapt poate fi dovedit statistic. Afirmaţia îi aparţine unui profesor emerit de psihologie de la Universitatea din Ulster, Irlanda de Nord, şi vine ca urmare a declaraţiilor unei reputate profesoare de neuropsihologie de la Universitatea din Oxford.

Mai citeşte şi:

Metode de a ne păstra creierul în formă

Susan Greenfield, una dintre cele mai renumite cercetătoare din Marea Britanie, a afirmat recent că este îngrijorată, deoarece în această ţară femeile reprezintă numai 10% din profesorii de ştiinţe. Totodată, Greenfield a adus în discuţie eventuale chestiuni ce ţin de o mentalitate învechită, dar şi de discriminare, notează publicaţia „The Daily Mail".

Statistici în favoarea domnilor

În acest context, profesorul de psihologie Richard Lynn a ţinut să ia apărarea bărbaţilor venind cu argumente concrete. „Nu numai că bărbatul obişnuit este mai inteligent decât femeia obişnuită, ci se vede clar că balanţa este înclinată şi atunci când vorbim de niveluri înalte de inteligenţă cerute de meseriile cele mai pretenţioase", a afirmat acesta. „De pildă, la un nivel apropiat de geniu - un IQ (coeficient de inteligenţă, n.r.) cu o valoare de 145 -, bărbaţii cu minte sclipitoare surclasează femeile, raportul fiind de 8 la 1. Iar aici vorbim de statistică, nu de sexism", a adăugat Richard Lynn.

Profesorul mai spune că aşa se explică şi cum, în cursul celor 110 ani de decernări de premii Nobel, numai două femei au fost laureate în domeniul fizicii şi patru în chimie.

Richard Lynn susţine, însă, că în viaţa de zi cu zi nu există diferenţe sesizabile între un bărbat cu un IQ de 105 şi o femeie care are unul de 100. „Diferenţele reale apar numai când vorbim de valori mari ale coeficientului de inteligenţă asociate unor meserii de top", a mai punctat Lynn. Potrivit lui, femeile îi concurează însă serios pe bărbaţi la capitolul „inteligenţă verbală".

Aceasta s-ar explica prin faptul că, în epoca primitivă, femeile erau nevoite să-şi „negocieze" rolul în relaţia cu bărbaţii, să stea cu copiii şi să-i înveţe să se descurce.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite