Metode de a ne păstra creierul în formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rebusul şi jocurile de perspicacitate antrenează creierul, contribuind la prevenirea bolilor neurologice
Rebusul şi jocurile de perspicacitate antrenează creierul, contribuind la prevenirea bolilor neurologice

Mişcarea, dieta sănătoasă şi exerciţiile pentru memorie previn îmbătrânirea celulelor de la nivel cerebral. Îmbătrânirea creierului este cel mai adesea asociată cu o serie de afecţiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, dar şi cu un stil de viaţă nesănătos, spun specialiştii.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este normal din punct de vedere biologic ca şi creierul să îmbătrânească, acest lucru ţinând de condiţia umană şi neputând fi împiedicat. Totuşi, potrivit specialiştilor, există şi un tip de îmbătrânire patologică a creierului, a cărei evoluţie poate fi încetinită.

Îmbătrânirea patologică a creierului se asociază cu deteriorarea cognitivă şi cu alte procese degenerative. Aceasta este principala cauză a dezvoltării unor forme de demenţă de tip neurodegenerativ, cum este, de exemplu, boala Alzheimer.

„Însă predispoziţia către aceste afecţiuni este accentuată de moştenirea genetică, la care se adaugă şi alţi factori de risc, precum hipertensiunea arterială, sindromul metobolic, obezitatea, diabetul zaharat, nivelul crescut al colesterolului, hiperuricemia, bolile de inimă şi fumatul", spune prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

Tratarea corectă a bolilor, esenţială

Hipertensiunea arterială, mai ales atunci când apare la o vârstă tânără sau medie, este cel mai important factor de risc pentru apariţia bolilor cerebrovasculare, spun specialiştii.

Totuşi, predispoziţia poate fi semnificativ redusă dacă persoanele hipertensive depistează devreme afecţiunea şi urmează întocmai tratamentul prescris de medic. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte boli care cauzează deteriorarea cognitivă, în cele mai multe cazuri medicaţia trebuind completată cu dietă şi cu un program de exerciţii fizice.

Peştele protejează memoria

Numeroase studii arată că o dietă bogată în grăsimi nesaturate (de origine vegetală), ce se găsesc în uleiul de măsline, precum şi consumul de peşte (bogat în Omega 3) întârzie apariţia tulburărilor de memorie. De asemenea, vitaminele C şi E, acidul folic şi coenzima Q10 au efecte benefice asupra capacităţilor cognitive.

„Pentru a ne păstra sănătatea cerebrală trebuie să reducem excesul ponderal. Iar acest lucru înseamnă că trebuie să mâncăm fructe, legume, zarzavaturi proaspete, uleiuri vegetale şi proteine în cantităţi moderate. Trebuie evitate pe cât posibil grăsimile de origine animală, excesul de alcool şi fumatul", mai spune prof. dr. Ovidiu Băjenaru.

Exerciţiu fizic şi mental, zi de zi

Stresul este unul dintre elementele principale cu implicaţii majore în diferite patologii, fiind un factor semnificativ şi în declanşarea afecţiunilor neurologice.

Măsuri generale de eliminare a stresului, precum activităţile recreative, plimbările în aer liber, respectarea orelor de somn şi exerciţiul fizic regulat sunt esenţiale în profilaxia unor astfel de boli. De asemenea, antrenarea memoriei menţine tinereţea creierului.

„Încă din copilărie trebuie să stimulăm activitatea intelectuală prin antrenarea în jocuri care să dezvolte simţul de competiţiei (precum şahul), prin rezolvarea a tot felul de probleme, mai ales de matematică sau de perspicacitate, prin citit şi prin dezvoltarea abilităţilor artistice sau tehnice", menţionează medicul neurolog.

Eveniment internaţional

Perioada 15-21 martie marchează Săptămâna Mondială a Informării despre problemele creierului. Cu această ocazie, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei măsurilor de menţinere a sănătăţii cognitive şi a sistemului nervos. Astfel, un stil de viaţă sănătos, diagnosticul precoce al bolilor neurologice şi institutirea rapidă a tratamentului încetinesc gradul de degradare cerebrală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite