Macho de România: sex prost, dar laudă multă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii macho vor să deţină controlul asupra femeilor
Bărbaţii macho vor să deţină controlul asupra femeilor

Mulţi dintre bărbaţii români se cred adevăraţi „artişti“ în pat. Studiile spun însă că de multe ori este doar o impresie. Bărbaţii români se declară în proporţie de 68% adepţii amorului, dar îl fac mai rar decât se laudă.

Iulia a fost revoltată când a citit un articol în care un bărbat spunea că este o adevărată provocare să-ţi faci partenera să zică „da", în loc de „mă doare capul", „sunt obosită" sau „am avut o zi îngrozitoare". L-a catalogat imediat pe autor: „un macho care nu vrea decât, aşa cum spune chiar el, «puţină acţiune»".

Citiţi şi:

Femeile obţin tot ce vor la ora 18.00

Psihologul Gabriela Niţă spune că bărbaţii români stau prost la capitolul sexualitate. „Atenţie, nu la sex! Fac sex, dar prost! Deşi senzaţia lor e că «ştiu tot», deseori fac educaţie sexuală cu domnii care solicită terapie", spune psihologul, care precizează însă că nu trebuie să se înţeleagă că bărbatul român e impotent.

„Doar se foloseşte de o formă empirică de acuplare. Este o mare surpriză pentru el când află că organul sexual central e creierul şi nu... ceea ce crede el că e", adaugă psihologul.

În timp ce 63% din românce spun că ar alege o îngheţată în locul unei partide de sex, 68% din bărbaţi spun că ar opta pentru sex în locul acestui desert, potrivit unui studiu realizat anul trecut care arată importanţa pe care o dau acestei activităţi reprezentanţii sexului masculin. Faţă de români, aproape jumătate dintre bărbaţii europeni ar prefera un meci de fotbal decât o partidă de sex. Trei spanioli din patru şi-ar lăsa oricând partenera pentru un meci important.

Totuşi, românii nu fac atât de mult sex precum se laudă. Aproape 40% din ei fac dragoste de două ori pe săptămână, iar 30% au parte de sex o dată la şapte zile. O partidă durează, în medie, mai puţin de 10 minute, de zece ori mai puţin decât la germani. Mai mult, precizează studiul european, românii fac sex pe fugă.

Sexul şi sportul sunt tot una

Modelele apreciate de românce ar putea fi parte din motivaţia pentru care bărbaţii vor să treacă drept macho. „Avem exemple de macho român, exemple pe care femeile le apreciază, deşi sunt indivizi cu comportamente reprobabile: fantele de la Apaca, băieţelul pe tronul de aur şi masculul feroce care face şpagatul. Primul are două căsătorii la activ, al doilea are una «perfectă», iar cel din urmă trăieşte în concubinaj, actele fiind doar un detaliu. De unde rezultă: căsătoria e doar o formă de ascensiune - voi fi cel mai tare, de autosuficienţă - sunt cel mai tare, sau fără căsătorie - am devenit, sunt şi am să fiu întotdeauna cel mai tare", spune psihologul Gabriela Niţă.

Dacă ar fi să-i facă o structură de personalitate, bărbatul macho român are un temperament coleric, n-are caracter - „deşi e culturalizat, totuşi nu e cult, rasat", iar ca aptitudini are sexul sau sportul, „tot aia pentru el".

De ce vor să fie macho

Psihosexologul Jeni Chiriac spune că „suntem încă într-o perioadă de dispută a unei puteri iluzorii în relaţia de cuplu" şi de aceea bărbaţii români îşi doresc să pară macho. Diferenţele dintre ceea ce percep bărbaţii ca fiind macho şi ceea ce cred femeile despre un astfel de bărbat apar atunci când vine vorba de temeri şi de control, spune psihosexologul.

„Un bărbat care va regăsi dificil contactul cu emoţionalul din el şi cu o comunicare autentică sub aspectul trăirilor şi sentimentelor sale va fi tributar tiparului macho", explică ea.

"Deşi senzaţia lor e că «ştiu tot», deseori fac educaţie sexuală cu domnii care solicită terapie."
Gabriela Niţă
psiholog

Hipermasculinii, bărbaţii macho

Trăsăturile masculine precum muşchii puternici nu sunt apreciate de femeile de la noi

Trăsăturile masculine precum muşchii puternici nu sunt apreciate de femeile de la noi


Un grup de cercetători de la Universitatea Auburn din Australia a realizat în 2004 un studiu despre hipermasculinitate. Aceasta descrie bărbaţii ce privesc în mod exagerat rolul tradiţional al masculului, incluzând caracteristici precum supra-evaluarea competitivităţii şi a activităţii.

Aceştia valorizează însă statutul social şi mândria, încrederea în sine şi neîncrederea în ceilalţi. Violenţa este considerată necesară pentru afişarea masculinităţii, femeile sunt privite predominant ca nişte obiecte sexuale sau care trebuie cucerite, iar căutarea senzaţiilor tari este vitală pentru ei.

De asemenea, aceştia nu îşi afişează de obicei emoţiile, iar când o fac sunt doar sentimente de furie, dezgust şi dispreţ, pentru că cele precum teamă sau dra-goste sunt văzute ca o manifestare a slăbiciunii.

Româncele vor bărbaţi cu trăsături fizice feminine

Trăsăturile fizice predominante la bărbaţii macho, precum muşchii puternici, forma proeminentă a bărbiei, sprâncenele groase, pilozitatea corpului şi vocea puternică nu le atrag pe doamnele din România, arată un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universităţii Aberdeen din Scoţia şi publicat de „The Wall Street Journal".

Studiul a demonstrat că femeile din ţările europene cu o populaţie mai sănătoasă, precum Suedia, Danemarca, Finlanda şi Austria, preferă bărbaţii cu trăsături mai feminine. Preferinţe pentru bărbaţii efeminaţi au avut însă şi femeile din România, Grecia şi Noua Zeelandă. Trăsăturile masculine ale bărbaţilor sunt preferate de femeile din ţările unde există probleme de sănătate, iar rata mortalităţii este foarte mare, precum Mexic, Brazilia, Bulgaria şi Argentina.

Forma în care bărbaţii îşi fac reclamă

Celor 4.800 de femei care au participat la acest studiu le-au fost prezentate imaginile a doi bărbaţi care păreau gemeni. Imaginile au fost create cu un soft care masculiniza sau feminiza trăsăturile. Doar analizându-le foarte atent îţi dădeai seama că unul dintre ei avea ochii puţin mai rotunzi, bărbia mai scurtă sau buzele mai subţiri. Femeile trebuiau să aleagă imaginea care li se părea mai atractivă.

După ce au studiat rezultatele, dar şi alte date despre ţara de origine şi speranţa de viaţă din aceste ţări, cercetătorii au tras concluzia: în ţările în care problemele de sănătate sunt grave, femeile preferă bărbaţii cu trăsături masculine. Legătura dintre masculinitate şi sănătate este dată de testosteron, hormon legat însă şi de fertilitate şi dominanţă, şi, dintr-o astfel de perspectivă, o formă în care bărbatul îşi face reclamă genelor sale bune.

Deşi nu îi plac, îi acceptă exact aşa cum sunt

Psihologul Gabriela Niţă spune că, deşi afirmă contrariul, femeile îi văd pe bărbaţii macho ca parteneri pentru relaţiile de lungă durată, pentru că, altfel, nu s-ar mai căsători cu ei. Din experienţa de psihoterapeut şi-a dat însă seama că româncele şi-ar dori mai mult romantism, mai mult preludiu, mai multă apreciere şi valorizare. „Îşi doresc o floare, o plimbare în natură, comunicare şi sex. Îşi doresc familie, copii şi relaţii frumoase - de aceea au prins telenovelele la noi. Cu toate acestea, se căsătoresc cu un macho".

Speră că se vor schimba

Psihosexologul Jeni Chiriac spune că acceptarea unui bărbat macho depinde de aşteptările pe care o femeie le are faţă de partenerul ei.

„Depinde de arena unde este plasat în mintea ei «duşmanul» - în plan social, ca model masculin agresiv sau ofensiv, sau în plan intim, prin romantism şi tandreţe".

Totuşi, spune Gabriela Niţă, femeile îi percep pe macho ca parteneri ideali „doar până când îi cunosc în profunzime, până descoperă infidelitatea şi minciuna cu care se înconjoară bărbaţii cu un asemenea profil", spune ea, adăugând că, de obicei, femeile decid să rămână cu ei de frică.

„Ei sunt înconjuraţi de o aură princiară şi le dau femeilor sentimentul că vor fi tratate ca nişte prinţese toată viaţa, deşi nu-şi ţin promisiunile . Este doar o imagine falsă. Cu toate acestea, femeile cred într-o relaţie de lungă durată fiindcă speră că aceştia se vor schimba. Se schimbă, dar nu în bine", explică psihologul.

Modele din istorie

Hercule



Fiul lui Zeus simboliza puterea şi masculinitatea în mitologia greacă. A avut numeroase aventuri şi a fost tatăl a mulţi copii.

Alexandru cel Mare



Chiar dacă a fost un geniu militar, apariţia sa feminină nu a putut fi ignorată. Q 356-323 î.Hr., Grecia

Ernest Hemingway



Este descris ca un bărbat macho, în special datorită scrierilor sale şi a pasiunii pentru vânătoare şi coride. Q 1899-1961, SUA.

Norman Mailer



Machismul este o temă comună în scrierile sale. Q 1923-2007, SUA.

James Dean



Un tipar al bărbatului macho, după filmele sale din anii '50 Q 1931-1955, SUA

Clint Eastwood



Rolurile sale de bărbat puternic l-au transformat într-o imagine a masculinităţii.  Q 1930, SUA.

Sursa: The Wall Street Journal

Hercule
Hercule
Ernest Hemingway
Norman Mailer
James Dean
Clint Eastwood
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite