Jurnal marţian: furtună pe „Planeta Roşie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipajul RoMars a pus la punct toate echipamentele pentru simulare. Seara s-a încheiat cu o furtună de nisip „marţian“. O echipă de şase cercetători români participă, pentru prima dată, la o misiune „marţiană“. Ei nu au ajuns însă pe „Planeta Roşie“, ci într-un habitat simulat: Mars Desert Research Station - Staţiunea de Cercetări Marţiene din Platoul Colorado, SUA. Misiunea este o simulare, dar nu este nici pe depa

19 ianuarie. Ultima zi de pregătire dinaintea simulării a fost extrem de plină pentru toţi membrii echipajului. După verificările tehnice matinale, comandantul şi inginerul misiunii au părăsit baza de cercetare pentru a face ultimele setări la instrumente împreună cu cei de la Mission Support (echipa de la Mars Society care rămâne pe Pământ pentru a prelucra informaţiile trimise de pe Marte şi cei care deţin nava spaţială şi habul). Până în prezent toată aparatura este în stare perfectă de funcţionare, comunicaţiile cu Mission Support se fac zilnic între orele 20.00 şi 22.00 Mars Time, timp în care se trimit şi rapoartele zilnice. Fiecare dintre membrii echipajului are obligaţia de a face zilnic o descriere a activităţilor pe care le-a efectuat şi de a raporta celor de la Mission Support problemele tehnice împreună cu o descriere detaliată a modului în care au fost rezolvate. Colegii mei au lucrat toată ziua ca să pună la punct echipamentele pe care le vor folosi în săptămânile ce urmează pentru cercetări.

Jurnal marţian: pregătiri pentru simulare

Jurnal marţian: prima zi de misiune în Colorado

Iulia şi Beatrice au studiat roverul care va merge pentru a colecta probe de sol şi pentru a cartografia teritoriul. Acesta va fi controlat prin telecomandă de la Mission Control (centrul de comandă al acţiunilor ce au loc în afara habului), de comandantul şi inginerul misiunii. Încă există mici probleme cu telecomandarea lui, dar vor fi rezolvate în cursul zilei de mâine. De asemenea, colegele noastre din echipa ştiinţifică au studiat toată ziua geologia solului din aceste locuri pentru a-şi putea începe cu succes cercetările. Haritina, astronomul echipei, a stat toată ziua în observatorul astronomic pentru a face setările la telescop. Avem foarte multe de învăţat de la ea. Pregătirea şi folosirea unui telescop sunt mult mai complicate decât ne aşteptam. În zilele următoare, după ce trece luna plină, vom face o sesiune de astrofotografie.

Şedinţă organizatorică

Dragoş, jurnalistul misiunii, a plecat într-o expediţie de recunoaştere pe platourile şi în munţii din jur. În ultima parte a zilei am avut o şedinţă cu toată echipa, în care am discutat ultimele detalii tehnice şi organizatorice. Este foarte mult de muncă pentru a conduce o astfel de misiune şi fiecare dintre noi are liste cu lucruri de făcut, care se întind pe pagini întregi. Am trecut, de asemenea, şi printr-o serie de teste psihologice care urmăreau verificarea aptitudinilor membrilor echipei pentru a participa şi pentru a conduce în siguranţă o misiune în spaţiu. Deşi bănuim că fiecare dintre noi a trecut cu bine aceste teste, momentan aşteptăm rezultatele. Din 2011, România participă la programele spaţiale ale European Space Agency (ESA). Românii se vor putea înscrie pentru a deveni astronauţi pe ISS (International Space Station) şi în alte misiuni ale ESA.

Noaptea a adus cu ea o furtună puternică de nisip. Pe Planeta noastră atmosfera este foarte diferită de cea de pe Marte. Pe „Planeta Roşie" sunt vânturi foarte puternice. Acum, când scriem aceste rânduri, vântul bate foarte tare, iar habul, deşi bine ancorat, se mişcă înspăimântător. Mâine vom descoperi ce pagube a produs furtuna, întrucât acum nu putem părăsi habitatul din cauza vremii.Misiunea RoMars este organizată de Agenţia Spaţială Română şi susţinută de Astra Asigurări, Nikon, Omnidata SA, Laboratoarele Bioclinica şi Universitatea din Bucureşti.

Vineri în „Adevărul" Cum decurge prima zi de simulare

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite