I-au reconstruit nasul mâncat de şobolani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mână de oameni cu suflet mare sunt pe cale să scrie un final fericit pentru o tragedie petrecută în urmă cu 13 ani, care a lăsat urme adânci. Câţiva chirurgi i-au reconstruit nasul unei adolescente din Satu Mare. Aceasta a avut de aşteptat 13 ani pentru a-şi recăpăta faţa. Pe când avea doi ani, un şobolan a desfigurat-o.

Un caz care a şocat opinia publică în urmă cu 13 ani ar putea avea un final fericit. În 1997, micuţa Xenia Nyiurcz, pe atunci în vârstă de doi ani, a rămas fără nas în urma unei întâmplări incredibile. Mama ei, Iuliana, o femeie cu probleme psihice, a închis-o într-un dulap pentru câteva ore.

Mai citeşte şi:

Când este nevoie de operaţie în caz de deviaţie de sept

Fetiţa a fost atacată de un şobolan, care i-a ros nasul. Drama s-a petrecut în locuinţa mamei din Satu Mare. Acum, după trei intervenţii chirurgicale reuşite, adolescenta este pe cale de a-şi recăpăta înfăţişarea firească.

Din vina mamei

Xenia este în clasa a VIII-a la şcoala generală din satul Borleşti, judeţul Satu Mare, şi ar vrea să devină educator sau asistent social. Ea trăieşte de trei ani într-o casă de tip familial din aceeaşi localitate, după ce autorităţile au decis, destul de târziu, ca tinerei să i se acorde şansa la o viaţă normală.

„Xenia nu are tată, iar mama fetei are unele probleme psihice. Din cauza mamei nu s-a reuşit până anul trecut această intervenţie chirurgicală de care a avut atâta nevoie. A avut o copilărie foarte grea, mai ales din cauza feţei desfigurate, a fost mai retrasă. Este însă foarte ambiţioasă, optimistă şi curajoasă", spune Corina Codaţ, coordonatorul casei de tip familial „Daniel". Din fericire pentru ea, Xenia era prea mică în momentul dramei pentru a-şi mai aduce aminte ceva.

„Mi-au povestit vecinii ce mi s-a întâmplat." Tânăra îşi aduce însă aminte perfect de răutăţile copiilor. „Unii râdeau de mine la şcoală, îşi băteau joc, dar m-a ajutat foarte mult doamna învăţătoare."

Intervenţiile chirurgicale, trei la număr, au fost efectuate începând din luna mai a anului trecut, pe parcursul a patru săptămâni, la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Anterior, în 2005, şi medicii sătmăreni au încercat să îi redea Xeniei chipul, dar mama sa s-a opus.

Tânăra respiră normal

La Bucureşti, operaţiile au fost efectuate de chirurgul Dumitru Totir, cazul fiind supervizat de profesorul Ioan Lascăr. „Avea sechele posttraumatice ale piramidei nazale cu amputaţia lobului nazal", spune medicul Totir. Potrivit acestuia, intervenţiile chirurgicale au avut o dificultate medie. „După aceste operaţii, tânăra respiră normal. Înainte nu avea, de exemplu, cum să filtreze aerul rece, fiind predispusă îmbolnăvirii", afirmă chirurgul.

Costurile intervenţiilor chirurgicale au fost suportate prin Casa de Asigurări de Sănătate. O ultimă operaţie, de îmbunătăţire estetică, este acum necesară, costurile acesteia fiind suportate tot de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Nu mi-a fost frică de operaţie. Am vrut să fiu şi eu un copil normal, să nu mai râdă lumea de mine. Acum am mai mulţi prieteni", spune Xenia, în aşteptarea ultimei operaţii.

Tot satul a donat bani pentru Xenia

Operaţiile efectuate la Bucureşti au fost posibile cu ajutorul unei femei din Bistriţa, originară din Borleşti. „Florica Tămîian a luat legătura cu medicul Dumitru Totir de la Spitalul Floreasca şi astfel am reuşit să o ducem pe Xenia la cunoscutul chirurg plastician Ioan Lascăr. Tot satul a donat atunci bani pentru a suporta costurile cu drumul şi întreţinerea la Bucureşti", spune Corina Codaţ.

A crezut că e ciumată

Florica Tămîian (52 de ani) a fost de la început impresionată de cazul tinerei şi a decis să o ajute.

„Prima dată am văzut-o în biserică la Borleşti, în 2008, de Luminaţii (Ziua Morţilor, n.r.). Eram cu o rudă şi aceasta m-a avertizat să nu privesc spre ea, să nu mi se facă rău. Nu doar că am privit-o, ci chiar am vorbit cu ea, ne-am împrietenit şi am decis să o ajut", îşi aminteşte Florica Tămîian. Ea mai spune că, împreună cu sora ei, care îl cunoştea pe medicul Dumitru Totir, a „făcut lobby" pentru ca acesta să îi prezinte cazul profesorului Ioan Lascăr. „Când a văzut-o sora mea pe fată, s-a speriat îngrozitor. A crezut că avea ciumă", mai spune Florica Tămîian.

Femeia a însoţit-o pe adolescentă şi a ajutat-o şi pe perioada spitalizării. „Transportul a fost asigurat cu banii strânşi cu ajutorul bisericii de la săteni. De la 14 mai 2009, când a avut loc prima operaţie, Xenia a stat internată peste patru săptămâni. În tot acest timp, o prietenă din Bucureşti şi familia acesteia au fost alături de ea, aducându-i mâncare şi haine curate, vizitând-o aproape zilnic", îşi aminteşte Florica Tămâian.

Aceasta mai spune că a fost alături de Xenia pentru că şi-a dorit ca tânăra să aibă măcar o şansă la o viaţă normală. „Am încercat să-i oferim această speranţă şi am ajutat-o cu ce am putut."

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite