Când este nevoie de operaţie în caz de deviaţie de sept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit medicilor, peretele care desparte cele două fose nazale este „fără cusur” numai la două persoane din o sută. Cu toate acestea, în cazul celor care au deviaţie de sept, intervenţia chirurgicală se recomandă doar atunci când apar probleme de respiraţie.

Deviaţia de sept reprezintă deformarea peretelui care desparte cele două fose nazale. În mod normal, acest perete, numit sept, este foarte sensibil, deoarece este format din câteva oase foarte subţiri şi dintr-un cartilaj pătrat, şi se întinde de la piramida nazală până la orificiile prin care se face trecerea de la nas la rinofaringe. Rolul său este de a susţine nasul şi de a direcţiona fluxul de aer inspirat. Cele mai multe persoane au septul deviat, însă multe dintre ele depistează acest lucru întâmplător. Iar un procent şi mai mare nu descoperă niciodată.

Din ce cauză apare

Modificarea de poziţie a septului nazal se produce fie congenital, fie posttraumatic. Unele persoane se nasc cu deviaţie de sept, deoarece oasele din care este format septul se dezvoltă mai repede decât chenarul dur în care sunt încadrate şi, prin urmare, se încovoaie pentru a se încadra în acest chenar. În ceea ce priveşte factorul posttraumatic, acesta este, în cele mai multe cazuri, trecut cu vederea, însă efectele apar mai târziu. De exemplu, loviturile de la nivelul nasului în urma cărora apare sângerarea determină în proporţie de 95 la sută deviaţia septului, deşi pe moment nu apar probleme. Medicii spun că modificarea septului poate fi depistată chiar şi după 10-20 de ani, deoarece mucoasa suferă transformări în timp.

Atenţie la otite!

În mod obişnuit, inspirăm pe nas şi expirăm pe gură, deoarece fosele nazale au capacitatea de a umidifica şi de a încălzi aerul care ajunge în plămâni. Însă atunci când nasul este înfundat, aerul pe care îl inspirăm nu mai este filtrat şi ajunge rece la laringe, îmbolnăvindu-l. O frecvenţă crescută au şi cazurile de otită, deoarece partea posterioară a septului se află în vecinătatea rinofaringelui. Acest lucru împiedică funcţionarea normală a urechii. În astfel de situaţii, este necesară intervenţia chirurgicală.

Ce se recomandă în timpul recuperării

- Evită exerciţiile fizice în următoarele 14 zile de după operaţie, deoarece efortul poate încetini recuperarea.
- Nu consuma alimente fierbinţi, condimente, sucuri carbogazoase, deoarece au efect iritant.
- Îndepărtează crustele care se formează în interiorul nasului cu ajutorul unui tampon înmuiat în apă caldă.
- Respectă tratamentul cu antibiotice, deoarece are rolul de a preveni infectarea.

Cum te pregăteşti pentru intervenţie

Cunoscută şi sub numele de septoplastie, intervenţia chirurgicală durează aproximativ 45-60 de minute şi se realizează cu anestezie locală sau generală (prin intubaţie oro-traheală). Medicul chirurg face o incizie în interiorul nasului şi îndepărtează mucoasa (un strat subţire de ţesut moale) care acoperă cartilajul şi oasele. Porţiunea de sept deformată este tăiată şi îndepărtată, iar, după aceea, mucoasa se repoziţionează peste sept. După operaţie, timp de 48 de ore, se respiră numai pe gură, deoarece în nas se va aplica un pansament ce are rolul de a împiedica sângerarea.

Specialistul nostru

Dr. Cezara Danciu
medic primar ORL Spitalul Colţea

În general, dacă deviaţia de sept nu ridică probleme de respiraţie, atunci intervenţia chirurgicală nu este necesară. Însă atunci când deviaţia de sept dă complicaţii, operaţia devine o urgenţă. Lista complicaţiilor este lungă: otite seroase şi medii supurate, cefalee rinopatică, obstrucţie nazală cu insuficienţă ventilatorie, infecţii cronice faringiene, faringo-amigdaliene şi laringo-trahea­le. De asemenea, nu trebuie trecute cu vederea rinosinuzita, care apare ca urmare a blocării ostiumurilor de drenare a sinusurilor maxilare, etmoidale, frontale şi sfenoidale, polipul sângerând de sept, tumorile septale, fosele nazale strâmte şi septul gros cu obstrucţie completă.

Recomandare: Nu sufla nasul cel puţin 24 de ore de la intervenţia chirurgicală.

Înainte de operaţie, nu trebuie să mănânci, să bei sau să fumezi, deoarece influenţează efectul anesteziei.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite