VIDEO Elixirul tinereţii, la seringă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârsta procedurilor estetice nu mai este de mult timp cea recomandată de medici. Chiar de la 25 de ani femeile încearcă câteva ajustări. Medicii spun că nu botoxul dă dependenţă, ci efectul lui. Obişnuite cu un chip fără riduri, cele mai multe femei care apelează la cabinetele estetice repetă procedura.

52 de ani, 41 de săptămâni şi 4 zile. Aceasta este vârsta medie la care s-ar impune, în viziunea femeilor obişnuite, o intervenţie chirurgicală pentru înfrumuseţare. Calculele au fost realizate de cercetătorii britanici în cadrul unui studiu comandant de un lanţ de magazine ce comercializează produse cosmetice, relevă cotidianul „The Daily Mail". Dacă nu este vorba însă de o procedură complicată sau de o schimbare radicală, vârsta scade cu mult.

Citiţi şi:

Vârsta operaţiilor estetice: 53 de ani
Medicul care „tunează" vedete în provincie

Dana Săvuică, fost model şi vedetă de televiziune, şi-a făcut prima injecţie cu botox în urmă cu câteva luni, după ce a împlinit 40 de ani. „Botoxul este o soluţie eficientă pentru a ţine în frâu bătrâneţea. Nu le-o recomand însă femeilor înainte de a împlini 40 de ani", spune Dana Săvuică.

Ea crede că ridurile fine de expresie sunt frumoase şi nu trebuie corectate. „Intervenţiile cu botox sunt bune însă pentru a scăpa de efectul de faţă obosită", mai spune vedeta. Nici preţul unei injecţii, între 100 şi 500 de euro, în funcţie de clinică, nu i se pare prea mare. „Este un preţ bun pentru efectul obţinut, dar trebuie să avem grijă să apelăm doar la medici şi la clinici specializate", afirmă Dana Săvuică.  Există şi femei care apelează la injecţia care blochează ridurile ceva mai devreme. Adina F., brand manager la o multinaţională, a făcut prima dată cunoştinţă cu botoxul în urmă cu trei ani. Acum, la cei 35 de ani pe care îi are, recunoaşte că e „puţin dependentă de tinereţe". „Mă enervau groaznic ridurile de pe frunte, chiar deasupra nasului. Cred că stau încruntată tot timpul fără să-mi dau seama, iar după 30 de ani ridurile de expresie îşi cam fac de cap", spune Adina.

De la o injecţie cu botox între sprâncene a ajuns acum la trei, o dată la şase luni. „Sunt eficiente şi în cazul ridurilor din jurul ochilor, dar şi pentru cele de la colţul gurii", spune femeia. Nu a calculat cât a cheltuit până acum pe injecţii cu botox, dar anul trecut ştie că a lăsat la clinicile de estetică aproximativ 2.000 de euro. „Când vine vorba de tinereţe, bugetul nici nu mai contează", povesteşte ea.

Mai tânăr de la 25 de ani

Se spune că, în general, prima schimbare importantă a pielii apare la 25 de ani. Tot aceasta este şi vârsta celor mai tinere cliente din clinicile esteticienilor care folosesc botox. „În cabinetul meu vin femei încă de la 24-25 de ani pentru a-şi reduce ridurile de expresie sau pentru a-şi rezolva alte probleme. Toxina botulinică se foloseşte cu două scopuri: pentru a trata ridurile din partea de sus a feţei şi pentru reducerea transpiraţiei la nivelul axilei şi al palmelor, prin blocarea glandelor", spune Călin Doboş, medic specialist în chirurgie facială şi în chirurgie plastică.

Acesta afirmă că cele mai eficiente injecţii cu botox se fac pentru ridurile de pe frunte şi din jurul ochilor. „O altă zonă care poate fi tratată cu botox este cea din jurul buzei superioare sau de la colţurile gurii. Aici există însă riscul unui efect secundar, cel al paraliziei muşchilor din zonă, care poate duce la schimbări nedorite de expresie", explică doctorul. Tratamentele cu botox trebuie însă repetate periodic. „Există toxina botulinică normală, care a apărut încă din anul 1986 şi al cărei efect dureză patru-nouă luni. În ultima vreme au apărut însă tot felul de firme de cosmetice care fac botox în altă formulă. Tratamentul în cazul acestora trebuie repetat la două-trei luni", adaugă specialistul. Mai nou, pragul cabinetelor de estetică este trecut fără jenă şi de bărbaţi. Medicii spun că anii trecuţi erau foarte puţini reprezentanţi de sex masculin care apelau la injecţii cu botox. În ultima perioadă însă, aproximativ 10-15% din clienţi sunt bărbaţi.

Sute de euro pentru injecţii cu botox

Medicii esteticieni din România spun că şi în ani de criză numărul clienţilor care au apelat la botox a fost din ce în ce mai mare. Doctorul
Marek Vâlcu estimează că piaţa botoxului a crescut în ultimii ani cu 200%, în timp ce Călin Doboş confirmă faptul că perioada de criză economică nu i-a dat deloc comenzile peste cap. O injecţie cu botox costă până la 500 de euro, iar unele cabinete au tarife afişate pentru tratarea unei zone. O persoană care apelează regulat la tratament cu botox cheltuieşte anual între 500 şi 1.000 de euro, potrivit calculelor medicilor specialişti.

"Botoxul este o soluţie eficientă pentru a ţine în frâu bătrâneţea. Nu le-o recomand însă femeilor înainte de a împlini 40 de ani."
Dana Săvuică fost model

Ce este toxina botulinică?

Botoxul reprezintă un complex de proteine derivat din bacteria numită Clostridium botulinum, o toxină ce poate genera infecţii alimentare în cazul oamenilor. Când se injectează sub muşchi, în formă prelucrată de aşa natură încât să nu genereze niciun fel de problemă de sănătate, toxina blochează terminaţiile nervoase. În consecinţă, procesul prin care se eliberează substanţe chimice care duc la contracţii musculare se stopează. Muşchii frunţii sunt paralizaţi, lăsând astfel impresia că pielea este întinsă. Efectul apare în cinci-şapte zile şi poate dura de la două luni până la o jumătate de an.

Cremele antirid, risipă de bani

image
image
Citește și: Criza bărbaţilor

Moleculele de colagen din creme nu pot fi absorbite de piele

Promit că dau înapoi timpul prin reducerea ridurilor şi tonifierea pielii. Dar, de fapt, cremele cu colagen sunt o pierdere de bani, spun mai mulţi oameni de ştiinţă citaţi de presa britanică. Potrivit lor, moleculele de colagen din „loţiunile-magice" sunt atât de mari încât foarte puţine sunt absorbite de piele. Ca urmare, cele mai multe dintre ele rămân pe suprafaţa pielii până când sunt îndepărtate cu loţiuni demachiante sau prin spălare.

Mesaje false

Richard Guy, profesor de farmaceutică la Universitatea din Bath, Marea Britanie, susţine că ideea pe care vor să o inducă producătorii de cosmetice este că moleculele de colagen ajung în straturile epidermei şi ajută la refacerea colagenului propriu pielii. „Dar acest lucru este absurd. Singurul adevăr este că molecula de colagen este foarte mare, iar pielea nu poate reacţiona altfel decât prin a împiedica absorbţia ei", adaugă profesorul Richard Guy.

Şi doctorul Blanca Sengerova, biochimist la Universitatea Oxford, care se ocupă de studiul moleculelor mari, confirmă ipoteza. „Mă enervează groaznic clipurile publicitare la cremele antirid pe bază de colagen", spune Blanca Sengerova. Jonathan Hadgraft, profesor de biofizică şi chimie la Şcoala de Farmacie din cadrul Universităţii din Londra, afirmă că foarte mulţi consumatori şi chiar cercetători cred că aceste produse cosmetice sunt absorbite de piele în proporţie de aproximativ 60%. „În realitate, cea mai mare parte a lor rămâne la suprafaţa pielii", adaugă Hadgraft.

Înţepături şi pentru zona gâtului

Orice femeie ştie că, oricât de multe eforturi ar face să-şi ascundă vârsta, există o parte a corpului care o va trăda şi pe care nu o poate feri de ochii celor din jur. Este vorba despre zona gâtului. Odată ce pielea se zbârceşte, lupta pentru întinderea acesteia doar cu ajutorul produselor cosmetice este imposibil de câştigat. Până acum, singurul aliat al doamnelor dornice să arate tinere era liftingul. Dar unul dintre cei mai renumiţi esteticieni din Statele Unite ale Americii susţine că a descoperit alternativa. Este vorba despre o procedură ce durează numai o oră. În ce constă? Pacientei i se fac mici înţepături de-a lungul liniei maxilarului. Apoi, prin aceste minuscule găuri, se introduce un fir chirurgical subţire. Acesta se strânge ca un şiret, şi, ca urmare, pielea zbârcită din zona gâtului şi a bărbiei se întinde. Procedura inventată de doctorul Gregory Mueller, al cărui cabinet se află în Beverly Hills, poartă numele de „trampoline lift", „trampoline" însemnând „plasă elastică folosită ca trambulină".

„Majoritatea pacientelor suportă procedura sub anestezie locală. Dacă o compari cu un lifting pentru zona gâtului, o operaţie agresivă care
prezintă riscuri crescute ca nervul să fie afectat şi care necesită recuperare, este o opţiune mult mai atractivă", afirmă chirurgul Gregory Mueller. „Inciziile sunt minime, probabilitatea apariţiei unei infecţii este scăzută."

Între fericire şi dependenţă

Cele mai multe femei ajung să solicite tratamente cu botox fie pentru că, din cauza ridurilor de expresie, li se spune că sunt mereu încruntate, fie din cauză că le e teamă să zâmbească pentru a nu accentua semnele îmbătrânirii, spune medicul Călin Doboş. Botoxul este, pe lângă un elixir al tinereţii, şi o reţetă pentru fericire, confirmă psihologii. Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că popularul tratament cosmetic îi face pe oameni să aibă o stare de mulţumire sufletească, notează thirdage.com. „Botoxul duce la înfrumuseţarea oamenilor prin paralizarea muşchilor frunţii, care îi fac să se încrunte. Ştim, din cercetări anterioare, că dacă îi faci pe oameni să zâmbească, se simt mai fericiţi", a declarat psihologul Michael Lewis.

În cadrul studiului, cercetătorii au supus 25 de voluntari unor proceduri de înfrumuseţare. Unora li s-a injectat botox, alţii au urmat tratamente cosmetice faciale clasice. Fiecare a completat un chestionar privind starea sa de spirit înainte să fie supus procedurii şi la două săptămâni după. Rezultatele au arătat că pacienţii cărora li s-au administrat injecţii cu botox au fost mai puţin deprimaţi. „Totuşi, aşa cum efectul botoxului e temporar, aşa este şi efectul său emoţional", a adăugat Michael Lewis.

Revin la tratament

Numai că procedura care întinereşte pacienţii şi-i face să nu mai fie încruntaţi poate crea dependenţă. O cercetare făcută de doi medici britanici (Carter Singh şi Martin Kelly) a arătat că 40% din cei care apelează la această metodă simt o dorinţă compulsivă de a continua tratamentul, notează BBC. Totodată, jumătate dintre cei care folosesc injecţiile cu această substanţă se simt înfuriaţi la culme de persoanele care-i critică pentru alegerea făcută. „Botoxul schimbă aspectul unei persoane, o face să aibă o imagine de sine mai bună. Aşa că nu e de mirare că oamenii pot deveni dependenţi", se arată în studiu. Medicul Călin Doboş spune însă că nu toxina botulinică este cea care dă dependenţă, ci efectul ei.

Operaţiile estetice, mai periculoase

Psihologii vorbesc de o tulburare de comportament ce poate duce la dependenţă, însă mai ales în cazul operaţiilor estetice. „Poţi să faci operaţii estetice pentru că ai nişte probleme evidente de asimetrie sau de alt gen sau din cauză că la nivel psihic există nişte tulburări", explică psihologul Roxana Mischianu. Specialistul afirmă că, în prima fază, operaţiile estetice pot duce la o stare de fericire, însă cu timpul pot crea depresii. Medicii consideră că este responsabilitatea lor să evalueze cazurile care pot conduce la tulburări de comportament. „Există acest sindrom al dependenţei de operaţii estetice. Pacientul trebuie descurajat când solicită o intervenţie ce nu-şi are rostul", explică profesorul Ioan Lascăr, preşedintele Asociaţei Române a Chirurgilor Plasticieni.

Îngrijorate după 40 de ani

Potrivit unui studiu publicat de cotidianul „The Daily Mail", pentru care au fost intervievate 3.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani, dacă banii nu ar reprezenta o problemă, o cincime dintre doamnele din această categorie de vârstă ar fi dispuse să recurgă la o intervenţie chirurgicală menită să le întinerească. Totodată, o treime dintre femeile de peste 40 de ani se declară îngrijorate de modul în care arată.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite