Efectele celularelor asupra creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu arată că 50 de minute pe zi petrecute cu telefonul la ureche sunt suficiente pentru a modifica activitatea celulelor cerebrale. Scopul cercetării a fost să determine modul în care creierul reacţionează la câmpuri electromagnetice cauzate de semnalele wireless ale mobilelor.

Nu este clar însă dacă folosirea telefoanelor mobile cauzează vreun rău, spun specialiştii, citaţi de Reuters, adăugând că studiul nu răspunde la eterna întrebare „există legătură între folosirea mobilelor şi cancerul cerebral?".

Citiţi şi:

Când devine nociv consumul de alcool

Tehnologia modernă afectează atenţia distributivă

„Ceea ce am arătat este că metabolismul glucozei - un semn de activitate cerebrală - creşte în creier în cazul oamenilor expuşi la acţiunea unui telefon mobil, în zona apropiată antenei", spune dr. Nora Volkow de la Institutul Naţional de Sănătate, coordonatoarea studiului publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane.

Ştii ce mănânci?Vezi aici ce ascunde banalul pateu de ficat!

Schimbările nu au fost generale

Volkow a fost surprinsă de faptul că radiaţiile electromagnetice slabe ale telefoanelor mobile ar putea afecta activitatea creierului, dar spune că rezultatele nu arată dacă celularele cauzează cancer. Folosirea telefoanelor mobile a crescut dramatic de la introducerea lor, în prima jumătate a anilor 1980, cu aproximativ 5 miliarde de celulare utilizate în acest moment în întreaga lume.

Unele studii au legat expunerea la telefoanele mobile cu un risc crescut de cancer cerebral, dar o cercetare detaliată realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a putut demonstra acest lucru, precizează aceeaşi sursă.

Echipa condusă de Volkow a studiat 47 de persoane ale căror creiere au fost scanate în timp ce telefonul mobil era deschis timp de 50 de minute şi apoi când telefonul era închis.

Deşi nu au constatat o schimbare generală în metabolismul cerebral, au observat o creştere de 7% în regiunea apropiată de antena telefonului, atunci când acesta era în funcţiune.

Experţii au spus că rezultatele sunt interesante, dar au cerut ca acestea să fie interpretate cu prudenţă. Volkow a declarat că studiile legate de efectul negativ al mobilelelor asupra celulelor creierului ar trebui continuate.

"Metabolismul glucozei - un semn de activitate cerebrală - creşte în creier în cazul în care oamenii au fost expuşi la un telefon mobil, în zona apropiată antenei."
Dr Nora Volkow
cercetătoare

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite