Tehnologia modernă afectează atenţia distributivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dependenţa de internet schimbă felul de a gândi
Dependenţa de internet schimbă felul de a gândi

Verificarea constantă a e-mailurilor şi a mesajelor primite pe telefonul mobil ne împiedică să ne concentrăm la sarcinile pe care trebuie să le realizăm şi ne disturbă modul de gândire, de aceea se ajunge la înţelegerea şi la interpretarea superficială a realităţii.

Acest comportament, determinat de noile tehnologii, ar putea fi diagnosticat în curând drept Tulburare de Atenţie Distributivă (în engleză Divided Attention Disorder - DAD).

Se schimbă structura creierului

Potrivit specialistului britanic Nicholas Carr, autorul cărţii „Ce efecte produce internetul asupra creierului nostru?", adicţia faţă de internet se naşte din nevoia noastră instinctuală de cunoaştere. Acesta este şi motivul pentru care există persoane care îşi verifică emailul şi de 30 de ori pe oră, convinse că altfel ar rata vreo informaţie importantă. Alte studii avertizează că dependenţa de reţelele de socializare afectează sănătatea creierului şi schimbă modalitatea de gândire a oamenilor. De exemplu, persoanele care folosesc frecvent reţelele de socializare facebook şi twitter ar putea suferi modificări neuronale la nivelul creierului, care le limitează capacitatea de a învăţa, de a se concentra şi de a simţi empatie pentru celelalte persoane.

Mai mult, neurocercetătorul Maryanne Wolf de la Universitatea „Tufts" din Massachusetts atrage atenţia că circuitele neuronale din creier care s-au construit în urma lecturii unor cărţi se pierd în cazul persoanelor care petrec mult timp în faţa calculatorului. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite