De ce suportă femeile sexul de proastă calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa dorinţei este una dintre cele mai grave probleme sexuale la femei
Lipsa dorinţei este una dintre cele mai grave probleme sexuale la femei

Dorinţa sexuală a doamnelor este subiectivă. De aceea, pentru ele, actul sexual este uneori mai important decât calitatea lui. Modul în care femeile văd relaţia are efecte asupra importanţei pe care o dau ele problemelor sexuale din cuplu, spun specialiştii.

Doar 10% din femei sunt îngrijorate din cauza problemelor sexuale, deşi aproape jumătate dintre ele au raportat existenţa acestora, arată un studiu publicat de LiveScience. Chiar dacă ambele sexe au probleme în pat, în cazul femeilor, acestea sunt mai greu de diagnosticat, pentru că sunt mai subiective. Eşti bărbat şi vrei să faci sex, dar nu poţi menţine erecţia? Este vorba despre o disfuncţie erectilă. Eşti femeie şi îţi lipseşte dorinţa sexuală? Poate fi vorba despre oboseală, stres, o relaţie nepotrivită sau sunt efecte secundare ale unor medicamente.

Citiţi şi:

Macho de România: sex prost, dar laudă multă

Ce le influenţeză

Pentru femei, dorinţa sexuală este mult mai contextualizată decât în cazul bărbaţilor, spune Leonard Derogatis, directorul unui Centru pentru Medicină Sexuală din SUA. „Ele fac dragoste din multiple motive, numai unul dintre ele fiind pentru că se simt bine, satisfăcute. E drumul spre intimitate, e o cale pentru a‑şi îndeplini rolul de femeie sau de soţie, e o modalitate de a-şi face partenerul fericit şi aşa mai departe", adaugă el.

Împreună cu psihologul Cindy Meston, cercetătorul Kyle Stephenson a studiat însă tocmai acest context. Astfel, 200 de femei heterosexuale au fost rugate să completeze un chestionar cu privire la calitatea relaţiei lor şi la satisfacţia sexuală obţinută. Rezultatele au arătat că modul în care abordează o femeie o relaţie, precum şi nivelul de intimitate la care ajunge cu partenerul influenţează percepţia ei despre cât de grave sunt problemele ei sexuale.

„S-ar putea ca femeile care au probleme în dragoste să fie atât de uşurate că au relaţii sexuale cu partenerul, încât ignoră disfuncţiile existente, de fapt, în pat", spune Stephenson. Pe de altă parte, femeile care sunt sigure pe relaţia lor s-ar putea să considere sexul o prioritate foarte mare în relaţie. Atunci când s-au concentrat doar pe lipsa dorinţei sexuale, cercetătorii au descoperit că a avea relaţii intime oferă într-adevăr un anumit grad de împlinire. Aceasta s‑ar putea datora faptului că, atunci când fac sex, femeile simt apropierea şi din perspective nonsexuale. Cercetătorii continuă studiile pentru a vedea ce efecte au asupra partenerilor problemele sexuale ale femeilor.

Probleme

Un sondaj realizat în 2008 pe un eşantion de 31.000 de femei şi publicat în revista „Obstetrică şi ginecologie" arăta că 43% din ele raportau probleme de natură sexuală. Doar un sfert din respondente erau preocupate însă de acest aspect.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite