Studiu: De ce se scuză femeile atât de mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doamnele spun mai des „îmi pare rău“ față de reprezentanţii sexului tare, pentru că sunt mai atente la sentimentele celor din jur. Spre deosebire de femei, bărbaţii nu‑şi cer scuze foarte des întrucât nu consideră că au acţionat greşit nici măcar atunci când alţii spun că au făcut boacăne.

Problema egalităţii dintre sexe este din nou pusă la îndoială. O cercetare recentă a scos la iveală alte diferenţe majore în ceea ce priveşte reacţiile pe care le au oamenii când vine vorba de propriile acţiuni. Cercetătorii canadieni au ajuns la concluzia că femeile îşi cer mai des iertare, în timp ce bărbaţii nu‑şi recunosc greşelile atât de des, nu pentru că ar fi refractari, ci pentru că nu consideră că au vreo vină. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat raportul între numărul scuzelor şi numărul ofenselor percepute de voluntarii implicaţi în proiect.

CITIŢI ŞI: Brazilia, pe mâna unei femei?

„Bărbaţii nu sunt atât de activi în a‑şi cere iertare pentru că ar fi de părere că asta îi face să pară slabi sau pentru că nu vor să-şi asume responsabilitatea propriilor acţiuni", declară pentru LiveScience coordonatorul studiilor, Karina Schumann, doctorand în psihologie socială la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada. Practic, spune cercetătorul, atunci când aceştia consideră că au făcut ceva greşit, recunosc acest lucru şi îşi cer iertare la fel de frecvent ca femeile. Bărbaţii cred însă că nu fac atât de multe greşeli şi de aici apare diferenţa dintre sexe la acest capitol. Psihologul este de părere că descoperirile studiului pot avea implicaţii asupra modului de comunicare dintre bărbaţi şi femei.

Un mit dărâmat

Cum femeile sunt adesea catalogate ca fiind „pline de regrete", deşi există puţine studii care să fundamenteze această afirmaţie,Schumann şi echipa sa au derulat două experimente cu scopul de a elucida această problemă.  Primul studiu a implicat 33 de studenţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani. Aceştia au păstrat fiecare timp de 12 zile câte un jurnal online, notând atunci când îşi cereau iertare sau când făceau ceva care să necesite scuze, chiar dacă nu spuneau că le pare rău.


Voluntarii îşi notau, de asemenea, cât de des se simţeau ofensaţi şi dacă pentru aceste jigniri se impuneau scuze. Studiile au scos la iveală că femeile s-au scuzat mai mult decât bărbaţii şi au raportat că au primit mai multe jigniri, însă atât bărbaţii, cât şi femeile şi-au cerut iertare în 81% din cazurile în care au considerat că acţiunile lor sunt supărătoare.

În al doilea studiu, cercetătorii au analizat de ce bărbaţii nu se simt jigniţi atât de des şi de ce e puţin probabil ca aceştia să simtă că greşesc frecvent. Cei 120 de studenţi şi-au imaginat că trezeau un prieten în miez de noapte şi, din cauză că i‑au deranjat somnul, acesta nu s-a descurcat la interviul programat a doua zi. Femeile au spus că gestul este o ofensă majoră şi au recunoscut că prietenul merită scuze.

Experimentele au fost detaliate în revista „Psychological Science" şi au implicat doar studenţi din cadrul universităţii. Prin urmare, avertizează coordonatorii cercetării, concluziile nu pot fi aplicate la modul general bărbaţilor şi femeilor.

Comunicarea este de sex feminin

Psihologii sunt de părere că femeile sunt mai dispuse să-şi ceară iertare pentru că sunt mai preocupate de experienţele emoţionale ale celorlalţi şi mai dornice de relaţii armonioase. „Nici bărbaţii, nici femeile nu greşesc atunci când nu sunt de acord cu privire la cât de necesare sunt scuzele în anumite situaţii. Ei au percepţii diferite asupra evenimentelor", explică Schumann. „În loc să presupui că partenerul îţi poate citi gândurile sau emoţiile, ar trebui să comunici cu el în legătură cu ce simţi. Astfel, poate începe procesul împăcării", explică psihologul Karina Schumann.

"Bărbaţii nu-şi cer iertare la fel de des ca femeile întrucât consideră că fac mai puţine greşeli."
Karina Schumann psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite