Brazilia, pe mâna unei femei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dilma Rousseff, protejata preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, promite să conducă ţara exact „pe drumul deschis de acesta“. Rousseff, de origine bulgară, e considerată drept câştigătoare aproape sigură a alegerilor de duminică şi ar deveni primul preşedinte-femeie al Braziliei.

Economistă de profesie, Dilma Rousseff (62 de ani) a fost şefa de cabinet a actualului preşedinte, Luiz Inacio Lula da Silva, care nu mai are dreptul să candideze pentru un nou mandat. Mesajul ei e clar: nu are în vedere schimbări majore ale politicilor economice ale ţării. Într-un interviu acordat Reuters, a negat necesitatea unor tăieri de buget sau a unor modificări la legislaţia muncii, una dintre cele mai restrictive din lume. Rousseff consideră că Brazilia va putea să-şi păstreze ritmul de creştere anual de 7% fără astfel de reforme şi e hotărâtă să continue politicile de stânga ale actualului preşedinte. Din 2005 şi până în acest an, Rousseff a fost implicată îndeaproape în toate deciziile majore ale administraţiei lui Lula da Silva. De altfel, acesta o consideră "mama" Proiectului de Dezvoltare Economică al guvernului său, iar viitorul său mandat e văzut de analişti drept un fel de "pilot automat" al Braziliei.

Fost lider de gherilă

Născută într-o familie din clasa de mijloc, cu un tată - imigrat bulgar, Dilma Rousseff are o poveste de viaţă mai puţin spectaculoasă decât cea a lui Lula, care s-a ridicat dintr-o sărăcie lucie, până la nivelul celei mai importante funcţii din stat. Singurul amănunt picant din viaţa ei este că, în studenţie, s-a implicat în politica de stânga, alăturându‑se rezistenţei ilegale la dictatura militară care a condus Brazilia din 1964 până în 1985. Rousseff susţine că nu a fost niciodată implicată în confruntări armate cu forţele de securitate, dar că a stat în închisoare timp de aproape trei ani şi a fost torturată cu şocuri electrice. Ulterior, ea s-a transformat într-un funcţionar public pragmatic, apoi a devenit ministrul Energiei, iar din 2005 a fost şefa de cabinet a lui Lula.

Lipsă de apetit pentru reforme

„Vom urma calea deschisă de Lula!", a promis Rousseff adesea, în discursurile sale publice. Analiştii spun că ea va extinde probabil şi mai mult rolul guvernului în sectorul strategic al petrolului şi că, în mandatul ei, băncile de stat vor continua să joace un rol major în acordarea de ipoteci pentru familiile cu venituri mici şi în acordarea de fonduri pentru proiecte de infrastructură. Unii economişti se tem că păstrarea actualului status quo ar putea rezulta în încetinirea ritmului de creştere al Braziliei, astfel încât ţara va rămâne în urma concurentelor sale din aşa-numitul grup BRIC al pieţelor emergente (Brazilia, Rusia, India şi China).

Sondaje

Rousseff e cotată cu 46% în sondajele de opinie, în timp ce candidatul dreptei, Jose Serra (68 de ani), cu numai 28%. Serra a fost guvernator al statului Sao Paolo şi primar al oraşului cu acelaşi nume, cel mai mare din Brazilia. Marina Silva, candidata Verzilor, e cotată cu 14%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite