De ce e greu să spui „mulţumesc“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exprimarea recunoştinţei este prea puţin utilizată, arată cercetătorii americani, care au realizat studii pe această temă. Cuvântul „mulţumesc“ are o putere foarte mare: întăreşte relaţiile şi ne face mai fericiţi şi mai încrezători în ceea ce avem.

Dacă faceţi o listă a celor mai importante cuvinte, nu uitaţi să treceţi şi cuvântul „mulţumesc". Cercetătorii americani au demonstrat că simplul gest de a arăta recunoştinţă este una dintre cele mai puternice acţiuni pe care le putem face. Şi, chiar dacă vi se pare că deschiderea spre a mulţumi este o trăsătură care ţine de personalitatea fiecăruia şi, astfel, e greu de schimbat, câţiva oameni de ştiinţă, printre care şi profesorul Robert Emmons de la Universitatea California, SUA, cred că putem învăţa cum să o facem mai bine. „Exprimarea recunoştinţei este o reacţie emoţională şi un fel de a privi lumea. Avem control asupra acestui aspect", spune Emmons, potrivit ABC News. Acesta spune că şase luni de efort constant şi de practică pot avea un impact covârşitor asupra modului în care ne exprimăm recunoştinţa.

Citiţi şi: PORTRET/Mădălina Lupu  - „Recompensa mea este zâmbetul elevilor”

O resursă nepreţuită

Pentru a-şi demonstra teoria, Emmons a rugat câţiva studenţi să scrie într-un jurnal, în fiecare zi, cinci lucruri pentru care sunt recunoscători. Pe alţii i-a rugat ­să-şi scrie nemulţumirile. Trei săptămâni mai târziu, studenţii care şi-au notat lucrurile ce i-au făcut să spună „mulţumesc" au spus că se simt mult mai fericiţi şi mai împliniţi, iar cei care şi-au notat nemulţumirile, mai nefericiţi.

Profesorul Steven Toepfer, de la Universiatea de stat din Kent, şi-a rugat studenţii să trimită scrisori de mulţumire către persoanele care le-au influenţat viaţa în mod pozitiv. Studenţii au scris câte o scrisoare la fiecare două săptămâni, după care erau rugaţi să completeze un chestionar despre starea lor de spirit. Cu cât scriau mai multe scrisori, cu atât se simţeau mai bine. „Avem cu noi o resursă nepreţuită: recunoştinţa. Ne ajută să ne bucurăm, să apreciem lucrurile frumoase şi să fim satisfăcuţi doar cu puţin efort", precizează acesta. Studiile arată că nu faptul că simţi recunoştinţă, ci că o exprimi în contextul unor relaţii face ca ea să conteze. „Are efecte pozitive atât asupra celui care mulţumeşte, cât şi asupra celui căruia i se mulţumeşte", adaugă profesorul Robert Emmons.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite