PORTRET/Mădălina Lupu - „Recompensa mea este zâmbetul elevilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara este total dezamăgită de condiţiile oferite dascălilor din România, însă nu vrea să plece, ci să facă performanţă. Una dintre cele mai rare calităţi umane este cea de a-ţi păstra respectul faţa de ceea ce faci, în ciuda obstacolelor întâlnite. Pentru că, odată cu acest respect se naşte şi respectul pentru ceilalţi.

Acesta ar putea fi punctul de plecare al prezentării poveştii profesoarei de limba engleză Mădălina Lupu.

Pasiune pentru meserie

La 27 de ani, deja a învăţat că meseria de dascăl nu este una care să aducă bucurii financiare sau o viaţă liniştită. Dar, din recunoştinţă pentru cei care au îndrumat-o pe acest drum, ştie că trebuie să treacă peste orice obstacol.

Şi eu, ca fost elev, mă gândesc cu mare drag la foştii mei profesori, cărora poate nu am avut prilejul sau nu am avut curajul să le mulţumesc", povesteşte profesoara.

Un alt motiv pentru care Madălina se luptă cu toate greutăţile sistemului educaţional este reprezentant de elevi.

„Cu siguranţă unul dintre motivele care mă determină să nu-mi pierd speranţa este zâmbetul sincer al copilului care ma priveşte cu atât de multă căldură. Zâmbetul lor din timpul orelor face ca meseria de la catedră să pară cea mai frumoasă meserie din lume", ne mărturiseşte Mădălina Lupu.

Emoţia primului an la catedră va rămâne mereu una dintre amintirile frumoase. Mădălina a ales să răspundă susţinerii pe care a primit-o de la elevi prin promisiunea făcută sieşi de a căuta mereu să se perfecţioneze în această meserie.

Aşa cum nu ne uitam învăţătorul pentru că el ne pune stiloul în mână, aşa nu mi-am uitat eu primii elevi care mă aşteptau cu nerăbdare la oră şi colegii care m-au susţinut de fiecare dată. De atunci mi-am propus să mă perfecţionez mereu în domeniu, mai ales pentru ei, nu neapărat pentru mine", ne declară Mădălina Lupu.

Un episod care vine să demonstreze că Mădălina Lupu este pe drumul cel bun, este reprezentat de faptul că la examenul de Titularizare profesoara a obţinut a doua notă dintre concurenţi.

Catedra, blestem sau un dar?

La întrebarea, „Care sunt motivele pentru care un tânăr mai stă la catedră în aceşti ani?", Mădălina a ezitat la început să răspundă. Apoi a zugrăvit situaţia corect şi alarmant.

Unul dintre motivele reale pentru care un tânăr mai stă la catedra este reprezentat, printre altele, şi de lipsa locurilor de muncă. Aici intervine întrebarea «Unde în altă parte?!». Numai că mulţi dintre noi ne ascundem în spatele acestei întrebări şi o folosim ca pretext. De fapt, ajungem să ne iubim meseria şi nu vrem să trăim fără a vedea un zâmbet de copil la ora noastră", a fost replica profesoarei.

Întrebari şi răspunsuri

Care sunt cele mai grele probleme din învăţământ?
Probleme sunt multe, ca peste tot, de la lipsa de materiale, dezinteresul copiilor, al părinţilor, posturile din ce în ce mai puţine, lipsa decontului în mediul rural şi până la pierderea respectului faţă de această meserie vitală pentru viitorul fiecăruia.

Mai sunt copiii atraşi de literatură?

Dacă o citesc online, poate. În general, preferă să vizioneze ecranizarea unui roman decât să-l citească, dar asta-i altă poveste, cu care se confruntă profesorul de română.

Mie mereu o să-mi facă plăcere să citesc un Guy de Maupassant, Dostoievsky, Kazuo Ishiguro şi Emily Bronte.

Ce-i place

Îmi place să călătoresc, să cunosc oameni şi locuri diferite cu poveştile lor, cu viaţa lor, cu stilul lor care uneori e atât de diferit de al noastru. Îmi mai plac lucrurile mărunte, plimbările prin parc, filmele, cărţile, muzica bună şi sportul care mă deconectează şi-mi dă senzaţia de libertate.

Ce nu-i place

La oameni urăsc minciuna. Minciuna care e atât de des folosită tocmai din cauza societăţii în care trăim. Societate care este guvernată numai de falsitate şi ipocrizie.

Născută. 6 octombrie 1983, Galaţi
Studii. Universitatea Dunarea de Jos, Galaţi, Facultatea de Litere
Familie. Necăsătorită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite