Cum să iei cele mai bune decizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca să alegi drumul corect, gândeşte-te la repercusiuni
Ca să alegi drumul corect, gândeşte-te la repercusiuni

Suzy Welch, jurnalistă la o publicaţie economică, a descoperit formula: gândeşte-te în primul rând la consecinţe. În cartea „10-10-10: O idee care schimbă viaţa“ e dezvăluită strategia repercusiunilor: ce se va întâmpla în 10 minute, 10 luni şi în 10 ani de la luarea unei decizii.

Când este momentul să rupi o relaţie care nu mai funcţionează? Este o idee bună să te muţi acum? Toate întrebările şi dilemele noastre de zi cu zi ar putea să-şi găsească rezolvarea datorită unei formule inventate de o jurnalistă americancă, informează „The Daily Mail".

Cum recuperez datoriile?

Victor Marola afirmă importanţa educaţiei morale

Aurora Liiceanu : „Egalitarismul este «boala» românilor”

„Am patru copii şi un serviciu şi cred că am găsit răspunsul la toate dilemele noastre de zi cu zi, pe care încercăm să le rezolvăm în grabă, fără a sta cu adevărat pe gânduri. Strategia mea se numeşte «10-10-10» şi cred că oricine o foloseşte poate fi sigur că a luat decizia bună, pentru motive corecte", explică Suzy Welch, autoarea cărţii „10-10-10: O idee care schimbă viaţa", vândută împreună cu „New York Times".

Cum funcţionează mecanismul

„De fiecare dată când trebuie să iei o hotărâre crucială sau te afli într-o situaţie din care nu vezi nicio cale de scăpare, pune-ţi cele trei întrebări «10-10-10»: Care vor fi consecinţele hotărârii mele în zece minute? Dar în zece luni? În zece ani? Răspunsurile care vor reieşi de aici îţi vor arăta tot ceea ce trebuie să ştii pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine şi te vor ajuta să le explici celor care vor cădea sub impactul deciziei tale", mai explică Welch.

Jurnalista povesteşte că prima dată când a folosit această formulă a fost într-o zi obişnuită de lucru. Tocmai îşi dusese copiii la şcoală şi, în drum spre serviciu, îşi promisese că-i va vedea la cină şi-şi va face timp pentru ei.

Totodată, îi promisese şi bonei o seară liberă. La ora 5 după-amiază însă, Suzy se confrunta cu o situaţie-limită la serviciu. În contextul în care aştepta o promovare, „să rupă uşa" în timp ce şeful ei o implora să-l ajute nu era tocmai un comportament aşteptat.

A ales să sune acasă pentru a vedea dacă o mai poate ruga pe bonă să rămână. În receptor, a auzit glasul fiicei sale care o acuza că preferă munca în locul copiilor ei. Atunci a folosit pentru prima dată metoda „10-10-10", care a ajutat-o să decidă să rămână la serviciu pentru că în 10 minute furia copiilor ei s-ar putea să nu treacă, dar în 10 luni sau 10 ani, cu siguranţă da, în timp ce în tot atâta timp, ea va putea creşte profesional.

Întrebări pentru sine

Pentru a înţelege care sunt valorile după care vă ghidaţi în luarea unor decizii, puneţi-vă următoarele întrebări:

- După ce aş putea plânge plină de regrete când voi avea 70 de ani?
- Ce aş vrea să spună oamenii despre mine când nu sunt de faţă?
- Ce mi-a plăcut în copilăria mea şi ce am urât când eram mic?

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite