VIDEO Cum a crescut Harry Potter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza vederii cu probleme, Potter poartă mereu ochelari rotunzi
Din cauza vederii cu probleme, Potter poartă mereu ochelari rotunzi

În jurul seriei de cărţi şi de filme cu vrăjitorul adolescent s-a ridicat o adevărată industrie, cu încasări fabuloase în ultimii 10 ani. Interpretul lui Potter, Daniel Radcliffe (21 de ani), a devenit eroul unei generaţii formate din fani, majoritatea copii la momentul apariţiei lui.

Andreea Mihai avea 9 ani când a citit prima carte din seria Harry Potter, aproape aceeaşi vârstă cu puştiul ochelarist care a plecat la Hogwarts să se facă vrăjitor şi a devenit eroul cu milioane de fani în întreaga lume.

Mai citeşte şi:

VIDEO „Harry Potter“ face bani ca prin farmec

„Am primit-o cadou de ziua mea şi m-a fascinat, aşa cum n-a mai făcut-o nicio carte până atunci. Nu m-am oprit nici la masă, deşi o enervam pe mama, iar seara stăteam cu lanterna s-o citesc", povesteşte Andreea, acum în vârstă de 20 de ani.

Studenta a urmărit toate aventurile lui Harry Potter şi şi-a creat şi o tradiţie legată de lansarea fiecărui film din serie - merge să-l vadă împreună cu sora ei, Maria, cu cinci ani mai mare, pe care a reuşit să o convingă că nu e doar „literatură pentru copii". La fel va face şi mâine, când al şaptelea şi penultimul film din serie va avea premiera în România.

Din ce în ce mai întunecat

Registrul în care au evoluat aventurile vrăjitorului la şcoala de magie Hogwarts s-a schimbat de la an la an, de la film la film. Dacă debutul, „Harry Potter şi Piatra Filosofală" (2001), era mai mult un film pentru copii, „Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea I", pelicula care poate fi văzută în România de mâine, poate fi urmărită doar cu acordul părinţilor de copiii sub 12 ani, în România, şi de cei sub 13 ani, în SUA. Pe măsură ce au trecut anii, povestea a devenit din ce în ce mai întunecată. Întotdeauna a existat moartea ca temă în cărţile şi în filmele Harry Potter, dar, începând cu cea de-a treia poveste din serie, tragediile apar tot mai des, iar inocenţa copilăriei se pierde şi pentru personaje, dar şi pentru copiii care le urmăresc aventurile.

Cozi la casele de bilete în SUA

În SUA şi Marea Britanie, nerăbdarea atinge de fiecare dată cote maxime: fanii stau la coadă cu cortul, pentru a prinde bilete la proiecţia de gală a filmului, în ciuda vremii care nu ţine cu ei. La Londra, în faţa cinematografului Odeon din Leicester Square s-au strâns câteva sute de oameni. Echipaţi cu provizii şi haine groase, şi-au instalat corturile în faţa cinematografului doar pentru a-i putea vedea în carne şi oase pe cei trei actori preferaţi. Majoritatea celor prezenţi s-au deghizat în magicieni şi în personaje din film şi au înfruntat ploaia pentru a-şi zări idolii.

Pe lângă produsele de bază - cărţi şi filme - lumea a fost inundată de alte obiecte care poartă marca celui mai cunoscut vrăjitor. Enciclopedii despre lumea magică, mături, figurine după chipul şi asemănarea personajelor şi multe altele. Câţiva studenţi americani chiar au încercat să adapteze sportul vrăjitoresc „Vâjthaţ", jucat pe mături, la lumea reală.

"Povestea îmi dădea impresia că orice e posibil. Visam cu ochii deschişi că studiez la Hogwarts şi că am şi eu aventurile prin care trecea Harry."
Andreea Mihai fan Harry Potter

Harry Potter în cifre

62 de milioane de dolari a încasat „Harry Potter 7" în prima zi.
125,1 milioane de dolari sunt încasările celui mai recent film în primele trei zile de la lansare.
60 de milioane de dolari este averea lui Daniel Radcliffe.
400 de milioane de cărţi „Harry Potter" au fost vândute în lumea întreagă.
10.000 de copii-actori au participat la castingul pentru rolul „Harry Potter".

Parcul de distracţii

În vara acestui an, în oraşul Orlando, Florida, s-a deschis şi un parc de distracţii, „Lumea vrăjitorească a lui Harry Potter". Acolo, vizitatorii au parte de decoruri din film, de suvenire, de mâncăruri şi băuturi caracteristice.

Cel mai nou film pregăteşte ultimul capitol din 2011

În „Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea I", vrăjitorul şi prietenii lui îşi părăsesc zona „de confort", şcoala de vrăjitorie Hogwarts, pentru a găsi „Horcruxurile", obiecte care conţin bucăţi din sufletul lui Voldemort. Odată găsite, cei trei prieteni trebuie să le distrugă, pentru a slăbi puterea vrăjitorului malefic. Aventura lor începe la o nuntă şi continuă în zonele sălbatice ale Marii Britanii. Pe parcursul căutării lor, între personaje apar conflicte cu care nu se mai confruntaseră, certuri care le pun la grea încercare prietenia. Întâmplările din cel de‑al şaptelea volum scris de J. K. Rowling sunt atât de multe la număr şi atât de complexe, încât producătorii, Warner Bros, au decis ecranizarea cărţii în două părţi. Cea de-a doua va apărea la 15 iulie 2011.

Actorii nu erau  de neînlocuit

În ultimul capitol al aventurilor lui, Harry Potter are 17 ani. Şi, deşi personajul şi actorul care-l interpretează au pornit de la aceeaşi vârstă, 10 ani, Daniel Radcliffe şi-a petrecut jumătate din viaţă în lumea lui Harry Potter. În mintea a milioane de fani, el se identifică perfect cu personajul. Însă,oricât de ciudat ar părea, în urmă cu opt ani, Radcliffe şi colegii lui, Emma Watson şi Rupert Grint, nu erau consideraţi de neînlocuit pentru producătorii filmului. Potrivit revistei „Entertainment Weekly", momentul dintre cel de-al doilea şi al treilea film a fost unul de cotitură. În caz că transformările celor trei actori ajunşi la pubertate ar fi fost inestetice sau abilităţile lor de a interpreta rolul ar fi devenit prea slabe pentru cerinţele scenariului, ei ar fi putut fi schimbaţi cu alţii cu mai mult talent. Spre norocul lor, castingul a fost făcut perfect, iar cei trei britanici au dovedit că şi‑au meritat rolurile de la început.

Vorbind pentru aceeaşi revistă despre celebritatea sa, Daniel Radcliffe spune că aceasta se datorează doar rolului şi nu neapărat prezenţei lui pe ecran sau talentului său. „Orice actor care ar fi primit rolul Harry Potter ar fi devenit la fel de faimos ca mine". Radcliffe abia aşteaptă să-şi continue cariera în actorie. În urmă cu trei ani a apărut dezbrăcat pe scenă în piesa „Equus", pentru care a primit cronici foarte bune.

Evoluţia în timp a eroilor şi a personajelor negative

Hermione Granger (Emma Watson) 

Dacă la început era cam încrezută şi tocilară, Hermione s-a transformat într-o femeie inteligentă, plină de resurse. Numai că îi este greu să înţeleagă sentimentele pe care le are pentru Ron Weasley.

Ron Weasley (Rupert Grint) 

La 10 ani era un tăntălău şi jumătate, care nu era în stare să facă o vrajă simplă. Aventurile prin care a trecut alături de Harry i-au scos la iveală curajul, dar şi loialitatea fără margini pentru prietenii săi.

Lord Voldemort (Ralph Fiennes)

Prezenţa lui malefică s-a făcut simţită încă din prima carte şi primul film. A căpătat o formă fizică abia în a patra aventură din serie şi a pornit războiul cu vrăjitorii buni. Scopul lui suprem este să-l ucidă pe Harry.

Draco Malfoy (Tom Felton)

Crescut într-o familie loială lui Voldemort, Draco a fost de la început împotriva lui Harry. Însă în sufletul lui încă se dă o bătălie între datoria faţă de stăpân şi instinctul care-i spune că se află de partea greşită.

Beatrix Lestrange (Helena Bonham Carter)

Mătuşa lui Draco şi slujitoarea fanatică a lui Voldemort, Beatrix ar face orice pentru a-şi mulţumi stăpânul. Este unul dintre cei mai aprigi duşmani ai vrăjitorului adolescent, iar confruntarea dintre ei are loc în noul film.

Severus Snape (Alan Rickman)

Profesorul de la Hogwarts este unul dintre cele mai importante personaje, care l-a detestat pe Potter de la început. În el a avut încredere mentorul lui Harry, Albus Dumbledore, care a fost omorât de Snape sub ochii eroului.

Pentru adolescenţi, va fi mereu un erou

Seria Harry Potter a fascinat mai multe generaţii, cititorii şi apoi spectatorii aşteptând uneori cu sufletul la gură continuarea aventurilor micului vrăjitor. Psihologul Lena Rusti, de la cabinetul Mentarex Consult, spune că oamenii sunt, în primul rând, pasionaţi de magic şi de supranatural.

„Apoi, ceea ce a reuşit cartea, şi apoi filmul, a fost să redea o parte din atmosfera din copilărie. Aceştia sunt, însă, doar o parte dintre adepţi. O alta este cea care s-a dus înspre ceea ce a vrut piaţa. Deci, un punct a fost dat de subiect, un altul de marketing", explică Lena Rusti fenomenul Potter. „Curiozitatea ne ţine acolo. Chiar dacă subiectul e mai slăbuţ sau mai diluat, tendinţa e să mergem să vedem continuarea", adaugă ea.

Unii se vor agăţa mai mult de personaje

Ce se va întâmpla însă cu fanii când aventurile lui Harry Potter vor ajunge la sfârşit? Lena Rusti spune că totul depinde de vârsta lor. „Adolescenţii îl vor ţine minte pe Harry, el va rămâne pentru totdeauna un erou pentru ei, aşa cum s-a întâmplat şi cu generaţia «Star Wars», pentru care personajele au rămas nişte eroi. Asta pentru că, odată ce se termină filmul, se termină şi vârsta care a însemnat ceva pentru ei", explică psihologul. Există însă şi fanii prin definiţie, care se agaţă mai mult de personaje. „Ei vor căuta să găsească un personaj similar", spune ea. ; Mihaela Dima

s
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite