Coşmarul, supapă pentru creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coşmarurile ajută organismul să se elibereze de energiile negative pe care le-a acumulat, dar pot fi şi un semnal de alarmă că psihicul este la cotă de avarie. Visele compensează neîmplinirile vieţii. Mulţi oameni cred că nu pot influenţa apariţia viselor şi cu atât mai puţin pe cea a coşmarurilor. Specialiştii susţin însă că orice vis are corespondent în realitate.

Orice om îşi petrece o treime din viaţă dormind. Somnul cel dulce e „deranjat" de cele mai multe ori de vise, cele mai lungi ajungând chiar şi la 30 de minute. Coşmarurile îşi fac simţită prezenţa încă din perioada copilăriei, când imaginaţia funcţionează la cote maxime, cei mici dând semnificaţii mediului înconjurător.

În cazul adulţilor, energiile negative acumulate dau naştere viselor urâte, considerate o modalitate de descătuşare. Coşmarurile pot fi interpretate şi ca un semnal de alarmă pe care îl trage organismul atunci când psihicul este suprasolicitat şi nu mai face faţă provocărilor realităţii. „Conţinutul viselor şi emoţiilor asociate sunt în mare parte negative (două treimi), iar intensitatea emoţiilor - frică, furie, disperare, dezamăgire, tristeţe, confuzie, anxietate, neajutorare, vinovăţie  - este mai mare în vis decât în realitate", spune ­Mihaela Sindie, specialist în psihologia viselor. În cazul emoţiilor pozitive, acestea apar în somn pentru a confirma sau infirma o percepţie asupra vieţii reale sau chiar pentru a compensa prin vis neîmplinirile din realitate, mai  spune Sindie.

Preşcolarii, victime sigure

Statisticile oficiale nu dau date exacte despre cât de des apar coşmarurile în cazul adulţilor, însă specialiştii susţin că aproximativ 3% din aceştia au coşmaruri frecvent sau întotdeauna, iar jumătate se confruntă cu astfel de situaţii ocazional. Coşmarurile nu se manifestă la fel pentru toată lumea. Cel mai frecvent apar la copiii preşcolari (cu vârste între 3 şi 6 ani), perioadă în care temerile normale se dezvoltă, iar imaginaţia este foarte activă. Studiile arată că jumătate dintre copii au des coşmaruri, ceea ce le strică somnul atât lor, cât şi părinţilor. O tânără din Bucureşti îşi împărtăşeşte „coşmarul" pe care l-a trăit ca părinte, creat de visele urâte ale băiatului ei.

„Rareş are acum 4 ani, însă în urmă cu aproximativ un an se trezea de cinci-şase ori pe noapte plângând isteric, în hohote. Nu ştiam ce să-i facem să-l liniştim, mai ales că motivul pentru care se comporta aşa era o enigmă totală. Încercam să îl trezesc uneori timp de 10-15 minute şi îl plimbam prin casă, aprinzând lumina şi încercând să îi explic că nu este nimic aici care să îi poată face rău. Acum s-a mai potolit şi rareori se trezeşte de două ori pe noapte suspinând sau plângând. Eu mă tem că este ceva genetic, pentru că şi eu am trăit aceste experinţe când eram mică", spune Irina.

Nici adulţii nu scapă de aceste experienţe, însă motivul pentru care apar diferă de cel al copiilor. Psihologul Keren Rosner este de părere că emoţiile şi evenimentele semnificative sunt sursa de inspiraţie a viselor. „Ne eliberăm de atitudini vechi, de obiceiuri, de trecutul traumatizant prin înlănţuirea de imagini din vis, care aparent pot părea absurde, fără legătură. Conţinutul viselor are de cele mai multe ori corespondent în evenimentele din realitate, pe care nu îl conştientizăm", mai spune Rosner.

Specialiştii susţin că nu putem visa ceva ce nu cunoaştem. „O mamă mi-a povestit că visa că era cu cineva în apropierea unui cazan în care fierbea ceva. Era noapte. Discuta cu acea persoană şi a văzut un porumbel alb care îşi zbătea aripile agitat deasupra cazanului. Nu l-a băgat în seamă şi a continuat să vorbească. Porumbelul a revenit şi mai agitat şi parcă scotea şi nişte sunete, parcă voia să-i spună ceva. Deodată s-a oprit din vorbit, amintindu-şi de băiatul ei cel mare, care era singur în casă.

A alergat până acasă. Atunci a auzit plânsul disperat al copilului. Între timp, un bărbat a ţâşnit pe uşă. L-a prins şi a început să-l lovească. În mintea ei era ideea că acel bărbat i-a molestat copilul. S-a trezit disperată", povesteşte psihologul Mihaela Sindie. După câteva şedinţe de terapie, mama a înţeles din acest vis că ar fi important să fie mai prezentă şi în viaţa emoţională a copiilor, să stea de vorbă cu ei mai mult, să aibă activităţi împreună.

Rezolvarea virtuală, mai uşoară decât cea reală

Visele, fie că sunt frumoase sau nu, au un corespondent în realitate. „Prin intermediul viselor ne eliberăm inconştientul de anumite tensiuni. Este benefic să  se consume în acest fel şi să nu apară mascate în alte forme", adaugă Rosner. Coşmarurile au elemente de groază, de chin, sunt înfricoşătoare, iar trăirile emoţionale negative sunt intense. Acestea vor lăsa, la trezire, o puternică impresie afectivă, mai spun specialiştii. „Tălmăcirea viselor este benefică pentru a pătrunde în inconştient, pentru a înţelege probleme profunde şi pentru a le rezolva. Astfel se pune amprenta şi pe dezvoltarea autocunoaşterii", conchide Keren Rosner.

"Ne eliberăm de atitudini vechi, de obiceiuri, de trecutul traumatizant prin înlănţuirea de imagini din vis, care aparent pot părea absurde.''
Keren Rosner psiholog

3% din adulţi au coşmaruri frecvent sau întotdeauna.

Problemele financiare tulbură subconştientul

Un studiu efectuat de specialişti chinezi pe 9.000 de adulţi subliniază faptul că visele urâte nu strică doar somnul, ci pot provoca insomnii, oboseală, dureri de cap, depresie şi anxietate. Concret, problemele psihice sunt de cinci ori mai des întâlnite la cei care au coşmaruri regulat. Mai mult, una din 20 de persoane „suferă" de coşmaruri, care apar cel puţin o dată pe săptămână. Statisticile arată că 5,1% din persoanele incluse în studiu au vise urâte în mod frecvent, adică cel puţin o dată pe săptămână.

Conform cifrelor, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii: 6,2% din femei au coşmaruri, comparativ cu 3,8% din bărbaţi. Persoanele care au un venit scăzut pot ajunge să aibă chiar şi trei coşmaruri pe săptămână, de două ori mai mult decât cei cu un venit mai consistent, susţin oamenii de ştiinţă chinezi. Acest fenomen poate fi specific şi românilor, al cărui nivel de trai este mai scăzut, din cauza recesiunii.

Specialiştii care au studiat cauzele apariţiei viselor au realizat şi un top al celor mai frecvente coşmaruri: 39,5% din participanţii la studiu ­s-au visat în cădere liberă, alţii, că erau urmăriţi (25,7%), paralizaţi (25,3%), că întârzie la un eveniment (24,0%). O cincime dintre ei au avut coşmaruri cu imagini care făceau referire la moartea sau la dispariţia unei persoane apropiate (20,9%). Filmele de groază (18,9%) şi imposibilitatea de a îndeplini o sarcină (17,3%) au fost alte motive pentru care subiecţii au visat urât.

Adulţii visează în opt feluri diferite

- În cazul persoanelor mature, visele sunt de mai multe feluri, spun specialiştii:
- Simbolice. Personajele care apar în vis sunt adesea proiecţii ale dorinţelor.
- Compensatorii. Sunt vise de refulare, cu tentă sexuală.
- Somatice. Provocate de tulburări psihice.
- Explicative. În aceste vise căutăm soluţii pentru activităţile din timpul zilei.
- Premonitorii. Acestea cuprind informaţii sau întâmplări care se petrec în vis înainte ca ele să se manifeste în realitate, în lumea exterioară. De multe ori, aceste vise exprimă doar tendinţa pe care ar urma-o evenimentele vieţii reale, dacă şi-ar urma cursul curent.
- Clare. Sunt vise care ar putea deveni realitate.
- Lucide. În loc să asistăm ca spectatori ai propriului nostru film din vis, devenim regizorii acestuia. Visele lucide sunt cele în care ştim că visăm şi putem să schimbăm prin voinţă
cursul visului.
- Coşmaruri. Acestea reprezintă ultima metodă pe care o foloseşte subconştientul pentru a ne arăta că nu reuşim să găsim soluţii la anumite probleme.

Gânduri pozitive pentru vise frumoase

Simbolurile din visele noastre au un înţeles şi un sens unic. Ele nu pot însemna acelaşi lucru pentru toată lumea. Fiecare persoană are propriul cod sau propria colecţie de simboluri. Această simbolistică personală este dată de experienţa trăită şi acumulată de-a lungul vieţii. Specialistul Mihaela Sindie vă dă câteva sfaturi de care să ţineţi cont atunci când mergeţi la culcare, pentru a scăpa de visele urâte şi pentru a avea un somn liniştit:

1 Oamenii obişnuiesc să se gândească la problemele de peste zi, la dificultăţile pe ­care le-au întâmpinat şi mai puţin la lucrurile bune. De fapt, ar trebui să meargă la culcare multumiţi de realizări.

2 Asiguraţi-vă că în cameră sau în preajmă există un obiect de care sunteţi ataşat şi care alungă visele urâte, pentru a vă lăsa somnul liniştit.

3 Puteţi folosi o lumină de veghe, atât pentru siguranţă, cât şi pentru orientare în cazul în care vă treziţi noaptea. Alte persoane lasă uşa de la dormitor deschisă pentru a avea sentimentul că pot controla situaţia în cazul în care se trezesc sau pur şi simplu pentru a găsi uşor ieşirea. Lumina şi ieşirea conferă siguranţă şi libertate.

4 Dormiţi suficient, folosiţi tehnici de relaxare fizică şi mentală şi faceţi sport. Astfel creşteţi nivelul de oxigen din organism. Sportul stimulează şi eliberarea de endorfine care dau stare de bine.

5 Mergeţi la culcare la ore rezonabile, chiar la o oră fixă. Excepţiile de la rutina somnului perturbă activitatea creierului. Veţi fi surprinşi că atunci când vă culcaţi la ore neobişnuite veţi avea parte de vise urâte.

6 Evitaţi cafeaua, alcoolul, băuturile energizante, mesele copioase înainte de culcare.  Acestea excită organismul şi veţi avea un somn agitat.

7 Citiţi ceva plăcut, amuzant, reconfortant pentru a merge la culcare cu o stare de bine.

8 Nu adormiţi cu televizorul pornit. Zgomotele exterioare influenţează conţinutul viselor.

9 Păstraţi în dormitor o atmosferă caldă, liniştitoare, aerisită pentru a transfera această atmosferă exterioară şi interiorului vostru. Culorile, mobila, salteaua, perna, aşternutul, aerul curat pregătesc corpul şi mintea pentru un somn liniştitor.

10 Parfumurile au calitatea de a reînvia amintiri uitate, de a influenţa emoţiile pozitive sau negative. Mirosul de trandafiri, lavandă şi lămâiţă fac apel la amintiri plăcute şi implicit dau tonul viselor frumoase.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite