Cât ne costă furtunile solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele furtunii solare ar fi devastatoare. Costurile distrugerilor produse se vor ridica la cel puţin 2.000 de miliarde de dolari. Oamenii de ştiinţă avertizează toate statele lumii că trebuie să se pregătească pentru echivalentul electromagnetic al uraganului Katrina.

Furtuna solară de săptămâna trecută a reprezentat numai începutul unei serii de evenimente care ar putea schimba faţa planetei. Oamenii de ştiinţă avertizează acum că întreaga populaţie ar trebui să se pregătească pentru un fenomen electromagnetic care, în cel mai rău caz, ar putea fi echivalentul la scară mondială a uraganului Katrina.

Bilanţul unei catastrofe de asemena magnitudine ar fi uriaş: valoarea distrugerilor produse de furtună s-ar putea ridica la 2.000 de miliarde de dolari, informează publicaţia britanică „Financial Times".

O furtună de astfel de proporţii ar putea devasta sistemele informatice, de comunicaţii şi de distribuţie a electricităţii. Potrivit estimărilor guvernului american, doar aceste costuri s-ar ridica la 2.000 de miliarde de dolari.

CITEŞTE ŞI:

Dan Farcaș: „Explozia solară poate afecta doar comunicațiile radio“

Un alt factor care sporeşte vulnerabilitatea în faţa unei furtuni solare este dependenţa tot mai mare a populaţiei faţă de sistemele de poziţionare prin satelit. Astăzi, reţelele de telefonie mobilă din întreaga lume folosesc acest sistem atunci când furnizează servicii.

LUMEA, MAI VULNERABILĂ ACUM DECÂT ÎN 2000

Oficialii care se ocupă de monitorizarea evenimentelor solare şi politicile în caz de furtuni solare din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Suedia au atras atenţia că toate statele trebuie să ia mai multe măsuri pentru a se pregăti de un astfel de eveniment.

„Soarele iese acum dintr‑o perioadă liniştită, iar noi suntem în acest moment mai vulnerabili decât eram în urmă cu zece ani (când au avut loc evenimente similare - n.r.)", a declarat Sir John Beddington, consilier-şef pe probleme de ştiiţă şi inovaţie al guvernului de la Londra.

Cea mai intensă furtună solară cunoscută oamenilor de ştiinţă până în prezent a avut loc în 1859. Atunci, fenomenul solar a dus la distrugerea unei bune părţi a reţelei de telegraf. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite